Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες;


Τα σενάρια της Bank of America

Αυτή τη στιγμή το βασικό μας σενάριο είναι ότι «η Ελλάδα αντέχει», υπάρχουν ωστόσο πέντε πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει σε έκθεσή της με τίτλο «Greece In The Next Few Weeks» η Bank of America Merrill Lynch.

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας είναι το βασικό μας σενάριο, αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Υποθέτοντας ότι η Ελλάδα θα επιλέξει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, πιστεύουμε ότι η Ευρωζώνη θα καταφέρει τελικά να αντιμετωπίσει τα πολιτικά εμπόδια ως προς την αύξηση, για μία ακόμα φορά, της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Όπως εκτιμά η BofA, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να δεσμευτούν ότι θα καλύψουν οποιοδήποτε χρηματοδοτικό κενό προκύψει μελλοντικά, ενώ για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να παράσχουν κεφάλαια στις τράπεζες απευθείας από τον ESM, όπως σχεδιάζουν να κάνουν με την Ισπανία.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η έκθεση, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης θα πρέπει να ληφθεί στις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπη με προβλήματα ρευστότητας. Το τι θα συμβεί μετά την αξιολόγηση, θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος.

Ωστόσο, υπάρχουν πέντε πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά στην Ελλάδα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τη BofA, καθώς η χώρα θα ξεκινά την προσπάθειά της να αναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία διάσωσης:
  • Η κυβέρνηση συνασπισμού να αποτύχει να καταλήξει σε συμφωνία για τα νέα μέτρα λιτότητας
  • Το ελληνικό κοινοβούλιο να μην υπερψηφίσει το προτεινόμενο πακέτο μέτρων
  • Να συνεχιστούν τα προβλήματα εφαρμογής των μέτρων ακόμα και μετά την έγκριση του κοινοβουλίου
  • Η κοινωνική αναταραχή να βγει εκτός ελέγχου
  • Κάποια μέλη της Ευρωζώνης να αντιταχθούν σε περαιτέρω δεσμεύσεις για αύξηση της βοήθειας προς την Ελλάδα
Σύμφωνα με τη BofA, για δύο από τους πέντε παραπάνω κινδύνους αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά. Ως προς τον κίνδυνο να μην υπερψηφιστούν τα προτεινόμενα μέτρα από την ελληνική Βουλή, ο οίκος σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού διαθέτει ευρεία πλειοψηφία, όμως σε όλες τις πρόσφατες αντίστοιχες ψηφοφορίες χάνονταν ψήφοι από κυβερνητικούς βουλευτές. Ενδεχόμενη αποτυχία υπερψήφισης των νέων μέτρων ίσως σημάνει την πτώση της σημερινής κυβέρνησης ή την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με διακύβευμα την παραμονή στο ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η τρόικα δεν αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Ως προς την κοινωνική αναταραχή, η ΒofΑ σχολιάζει ότι οι διαμαρτυρίες έχουν γίνει σταδιακά πιο βίαιες και ότι θα μπορούσαν να βγουν εκτός ελέγχου. Παρά το γεγονός ότι η χώρα πρόσφατα πραγματοποίησε εκλογές, οι οποίες οδήγησαν στο σχηματισμό φιλο-ευρωπαϊκής κυβέρνησης, και παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα του λαού υποστηρίζει την παραμονή στο ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, «η επιδεινούμενη ύφεση, η αύξηση της ανεργίας στους νέους (σχεδόν 50%) και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) κατά των μέτρων λιτότητας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ισχυρές διαμαρτυρίες τον Σεπτέμβριο, ειδικά κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή».

Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι οι αντιδράσεις, ακόμα και αν παραμείνουν ελεγχόμενες, τείνουν να αυξάνουν την αβεβαιότητα για την ικανότητα της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και να επιβιώσει εντός της Ευρωζώνης, ενώ έχουν επιπτώσεις και στις αγορές, εκτός Ελλάδος. Σε ένα ακραίο σενάριο, οι κοινωνικές αναταραχές θα μπορούσαν να απειλήσουν ακόμα και τη συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού.



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Ποιά αύξηση της βοήθειας, αφού ο Αντώνης ζήτησε αέρα κοπανιστό.
    Το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει τα μέτρα με 600 ψήφους υπέρ, αναλογικά με το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.
    Ποιές διαμαρτυρίες έχουν γίνει πιο βίαιες; Εγώ σε άλλη χώρα ζω;
    Τέλος, η μόνη περίπτωση να μην εφαρμοστούν κάποια μέτρα είναι να "αντισταθούν" τα ειδικά μισθολόγια.
    Αλλά η αποτυχία των μέτρων είναι προδιαγεγραμμένη, οπότε δε συντρέχει λόγος ανησυχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι βουλευτές του τρίο Στούτζες θα ψηφίσουν τελικά υπέρ ?
    Θέλω να ελπίζω ότι δεν τόσο θλιβεροί όσο δείχνουν....και ειδικά της ΝΔ που καλούνται και εκβιάζονται από τον Κεδίκογλου (άλλο μηδενικό) να υπερψηφίσουν.
    Αν το κάνουν για πόσο καιρό μετά θα είναι βουλευτές ?
    Υπάρχει και η πιθανότα να τους λυντσάρουν οι ψηφοφόροι τους.
    Όσο αφορά τα υπόλοιπα σενάρια πλήν της καθολικής εξέγερσης, δεν τα βλέπω να ισχύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλοι μου να είστε σίγουροι ότι οι προδότες της χώρας μας θα προχωρήσουν χωρίς δισταγμό στην καθολική υποταγή της Ελλάδας μας. Το τέλος έφτασε, ποτέ θα ξυπνήσουμε για πόσο ακόμα θα εθελοτυφλούμε και θα ελπίζουμε ότι θα αποπληρωθεί το δήθεν χρέος που επέβαλαν όλα αυτά τα λαμόγια της νέα τάξης? Όχι άλλο Ελληνικό αίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]