Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τo «Κόμμα της Δραχμής»


Του Γιώργου Καραμπελιά*

Το «Κόμμα της Δραχμής» στην Ελλάδα συγκροτείται από ένα σύνολο ετερόκλητες και συχνά αντιφατικές μεταξύ τους δυνάμεις. Πολλοί υποθέτουν ή υποπτεύονται πως ενορχηστρώνεται από υπερατλαντικές ή ευρωπαϊκές πρεσβείες, ή και τα δύο μαζί. Έτσι, ήδη από την αρχή της κρίσης, πολλοί ερμήνευσαν τις «ανεξήγητες» από πρώτη άποψη κινήσεις του δολίου ΓΑΠ, ως καθοδηγούμενες από τους Αμερικανούς, με στόχο να πλήξουν εκ των ένδον το ευρώ. Στη συνέχεια, άλλοι ερμήνευσαν τις κινήσεις του ΓΑΠ για δημοψήφισμα ως κινήσεις συμφωνημένες με τους Γερμανούς, οι οποίοι, από την αρχή της κρίσης, έχουν βαλθεί να οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη. Το σίγουρο είναι πως ο ΓΑΠ δημιούργησε τις συνθήκες για μια μείζονα κρίση της Ελλάδας, του ευρώ και της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

Όπως έχουμε τονίσει αναρίθμητες φορές, η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ υπήρξε μια καταστροφική επιλογή του Σημίτη και της εκσυγχρονιστικής παρέας του, με αρνητικές συνέπειες για την παραγωγή και την αυτονομία της χώρας. Μέσω του φθηνού χρήματος, προκάλεσε μια αυξανόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους, με παράλληλη εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω και την ολοκλήρωση της παραγωγικής αποσάθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, η έξοδος από αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή της ελληνικής οικονομίας στις συνθήκες της σαρωτικής κρίσης που βιώνουμε, διότι θα ολοκλήρωνε την καταστροφή της, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε συνθήκες όπου την απόφαση θα μπορεί να την πάρει μια αυτεξούσια και ισχυρή ελληνική κυβέρνηση. Διαφορετικά, θα προκληθεί ένα κρισιακό ντόμινο με συνέπειες όχι μόνο κοινωνικές και οικονομικές, αλλά κατ’ εξοχήν γεωπολιτικές και εθνικές, με τη μεταβολή της Ελλάδας σε έναν διεθνή παρία, εύκολο θύμα για τον καραδοκούντα νεοθωμανικό επεκτατισμό. Αυτός είναι ο λόγος που, παρότι δεν θεωρούμε την Ελλάδα οργανικό μέλος μιας δυτικόστροφης Ευρώπης, πιστεύουμε ότι είναι απολύτως εσφαλμένη σήμερα η υποστήριξη και προπαγάνδιση της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Εξάλλου, πώς είναι δυνατόν να επιθυμούν το ίδιο και οι χειρότεροι εχθροί μας, οι Γερμανοί, και αυτό να αποτελεί μια θετική επιλογή;

Και μπορεί η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, που δημοσιοποιήθηκε στις 29 Μαΐου, για τις επιπτώσεις μιας εξόδου από το ευρώ σε συνθήκες ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, να έχει και μία τρομοκρατική προεκλογική στόχευση, ωστόσο οι διαπιστώσεις της δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα:

Μέσω της υποτίμησης, το ονομαστικό ΑΕΠ θα περιοριζόταν κατά 55% και το πραγματικό κατά 22%, ενώ ο πληθωρισμός και η έλλειψη πρώτων υλών θα γονάτιζαν την πραγματική οικονομία. Βέβαια η Εθνική Τράπεζα δεν αναφέρεται καθόλου στις θετικές συνέπειες μιας εξόδου, αλλά αυτές θα εμφανίζονταν μόνο μετά από ορισμένα χρόνια, ενώ στο μεταξύ η χώρα θα γινόταν έρμαιο μιας τεράστιας κρίσης, χωρίς έναν λαό έτοιμο να αναλάβει τις συνέπειές της.
Νομίζουμε πως, από τις στήλες αυτού του περιοδικού, τις ομιλίες, τα κείμενά μας, έχουμε αναφερθεί πάμπολλες φορές σ’ αυτό το ζήτημα και καθόλου τυχαία δεν έχει υπάρξει ικανοποιητική και συνεκτική απάντηση στα επιχειρήματά μας.

Διευκρινίζουμε λοιπόν: εμείς υποστηρίζουμε την παραμονή μας σήμερα στο ευρώ, όχι από αγάπη ή από ταύτιση με το «ευρωπαϊκό όραμα», αλλά από συμφέρον και εξ ανάγκης. Όσο δεν υπάρχει ένας ισχυρός ανατολικοευρωπαϊκός πόλος, μαζί με τη Ρωσία, και όσο δεν έχει συγκροτηθεί μια συμμαχία των βαλκανικών λαών, είμαστε υποχρεωμένοι, για να αποκρούσουμε την πίεση από την Τουρκία και τα ανατολικά μας, να συμμαχούμε με τη Δύση, παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε «Δύση».

Ωστόσο, το Κόμμα της Δραχμής δεν περιλαμβάνει μόνο ή κυρίως όσους από ιδεολογικό στραβισμό επιμένουν στην αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση –ΚΚΕ, αριστεριστές, συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΠΑΜ, κ.ά.–, αλλά και όσους έχουν συμφέρον οικονομικό και πολιτικό στην παραπέρα φτωχοποίηση και διάλυση της ελληνικής κοινωνίας. Μιλήσαμε στην αρχή για τις περίεργες ή πιθανές διασυνδέσεις με την αμερικανική ή γερμανική πρεσβεία –κυρίως τη δεύτερη που έχουν οδηγήσει στις προτάσεις περί δημοψηφίσματος είτε από τον ΓΑΠ, είτε από τη Μέρκελ.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι παράγοντες που παίζουν με το «Κόμμα της Δραχμής»: Μεγαλοδημοσιογράφοι, μπατιρημένοι επιχειρηματίες, πληρωμένοι πολιτικοί παντός καιρού, και άλλοι, όλη αυτή την περίοδο, φλερτάρουν ανοιχτά με την ιδέα της επιστροφής στη δραχμή. Όλοι αυτοί είτε έχουν ένα σημαντικό απόθεμα σε ευρώ εκτός Ελλάδας, είτε έχουν χρέη που ελπίζουν να σβηστούν στο χάος που θα ακολουθήσει, είτε πληρώνονται ανοιχτά από ξένα κέντρα και επιχειρηματίες, είτε, στην καλύτερη περίπτωση, αποτελούν απλώς χρήσιμους ηλίθιους. Πάντως, όλοι μαζί συμβάλλουν και συμμετέχουν, με επαναστατικές και αντιμνημονιακές κορώνες, σε αυτό το εγχείρημα. Γι’ αυτό θα δούμε κανάλια και ραδιοφωνικούς σταθμούς να ποντάρουν ανοιχτά σε «προσωπικότητες» ανασυρμένες από την αφάνεια, να τους υπερπροβάλλουν, σε βαθμό κακουργήματος, κάποτε ακόμα και όταν έχει εξαντληθεί ο ρόλος τους, και να τους εξαφανίζουν με τον ίδιο τρόπο που τους ανέβασαν στα ύψη. Και βλέπουμε αυτό το γαϊτανάκι να συνεχίζεται από άλλα κανάλια, άλλα ραδιόφωνα, άλλα λαθρόβια έντυπα και άλλους πρωταγωνιστές.

Το βέβαιο είναι πως υπάρχουν κόμματα, καθώς και «προσωπικότητες», που εμφανίζονται ως αντιμνημονιακές και είναι συνδεδεμένες άμεσα και υπόγεια με αυτά τα συμφέροντα.
Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί το ακραίο αντιμνημονιακό μένος γνωστών φιλελεύθερων, νεοφιλελεύθερων και γιάπηδων της δημοσιογραφίας, οι οποίοι αίφνης εμφανίζονται να εισηγούνται τις πλέον ριζοσπαστικές επιλογές.
Πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι πολιτικοί που συνέπλεαν με τον Μητσοτάκη και την Μπακογιάννη, μεταβλήθηκαν στους πιο «αδιάλλακτους» εχθρούς του μνημονίου;
Ποια επαναστατική μύγα τσίμπησε γνωστούς γιάπηδες δημοσιογράφους-επιχειρηματίες να συμπλέουν σε μια κοινή λυσσαλέα επίθεση ενάντια στους «μνημονιακούς», όταν η θέση τους επί δεκαετίες υπήρξε από την απέναντι πλευρά; Πώς μπορεί να εξηγηθεί η στάση του ίδιου του αρχέτυπου του αυριανισμού;

Ένας λαός απόλυτα συγχυσμένος, συντετριμμένος από μια απρόκλητη και δολοφονική επίθεση στον τρόπο και το επίπεδο ζωής του, ριγμένος στην ανέχεια, το αδιέξοδο, διαβουκολείται ανενδοίαστα από μια συμμορία οργανωμένων μαφιών και συμφερόντων, που θέλουν να κερδίσουν οικονομικά και πολιτικά από την ολοκληρωτική εξόντωσή του. Και, δυστυχώς, όλοι αυτοί οι αετονύχηδες έχουν απέναντί τους εκείνους που από συμφέρον και ανικανότητα μάς οδήγησαν στη σημερινή κρίση, καθώς και άλλους, που κρίνουν πως είναι η ευκαιρία να γίνουν χαλίφης στη θέση του χαλίφη, αγνοώντας τα διακυβεύματα της σαρωτικότερης κρίσης που γνώρισε ο σύγχρονος ελληνισμός.

Το δυστύχημα είναι πως, σε μια πλειοδοσία επαναστατικής «συνέπειας», το αντιμνημονιακό κίνημα αδυνατεί να ξεχωρίσει τους φίλους και τους εχθρούς του, τους πράκτορες και τους αφελείς, και να διαμορφώσει μια πολιτική πρόταση η οποία να εμμένει τόσο στο αντιμνημονιακό μήνυμα των πλατειών, όσο και στη νηφάλια στρατηγική αποτίμηση της κατάστασης.
Γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά αυτή η πορεία πάνω σ’ ένα τεντωμένο σκοινί, όπου από τη μια πλευρά βρίσκεται η ενσωμάτωση και η υποταγή και από την άλλη πλευρά η περιθωριοποίηση και … εκ νέου η υποταγή.

*από το Άρδην (τ. 89) που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. Πολύ με προβληματίζετε κε Καραμπελιά μου, όχι τόσο με το λογικοφανές ρεζουμέ, αλλά με το είδος των επιχειρημάτων..με ποιόν να βρεθούμε και που να σταθούμε..ετεή άτομα και κενόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με δύο λόγια: Δεν έπρεπε να είχαμε μπει στην ΟΝΕ. Άπαξ και μπήκαμε, όμως, δεν μπορύμε/πρέπει να βγούμε τώρα, διότι οι συνέπειες θα είναι τραγικές.

    Ο οικονομικός ιστός της χώρας έχει αποδομηθεί εντελώς και δεν παράγουμε τίποτε προς εξαγωγή. Ούτε και στην βιομηχανική ανάπτυξη θα βοηθήσει η έξοδος από το €, διότι:
    α) Θα αγοράζουμε τις πρώτες ύλες ακριβότερα, οπότε εξανεμίζεται το όποιο πλεονέκτημα από την υποτίμησης και
    β) Έξοδος από την Ευρωζώνη, συνεπάγεται έξοδο από την ΕΕ, οπότε θα έχουν τα όποια εξαγώγιμα προϊόντα μας δασμούς εισαγωγής στην ΕΕ.

    Επίσης, δεν πρέπει να ρισκάρουμε τυχόν κοινωνική αναταραχή με 4.000.000 λαθρομεταναστών στην πλάτη μας.

    Τι μέλλει γενέσθαι; Πρώτα πρέπει να μας δοθεί περίοδος χάριτος αποπληρωμής, πράγμα το οποίο ήδη συζητούν στην Ευρώπη(*). Αν σταματήσει η ανελέητη φορολογία και γίνουν οι κατάληλες διαρθρωτικές αλλαγές, ίσως καταφέρουμε να ξανακτίσουμε κάποιον οικονομικό ιστό και να απορροφηθεί μέρος των ανέργων. Αν γίνει αυτό το πρώτο βήμα, τότε θα αντιστραφεί ο τροχός:
    α) Η ελάττωση της ανεργίας θα φέρει εισόδημα και αύξηση του υπάρχοντος εισοδήματος.
    β) Το εισόδημα θα φέρει κατανάλωση, άρα θα σταματήσουν να κλείνουν επιχειρήσεις και πιθανόν να ανοίξουν νέες.
    γ) Το άνοιγμα νέων επιχειρήσεων δημιουργεί θέσεις εργασίας, οπότε μειώνεται περαιτέρω η ανεργία κ.ο.κ.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη είναι η απέλαση των λαθρομεταναστών, οι οποίοι έχουν ρημάξει τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν καταστρέψει την αγορά εργασίας, επιβαρύνουν την δημόσια υγεία και ασφάλεια.

    (*) είναι κρίμα που δεν επιτρέπονται σύνδεσμοι (πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο), άλλως θα μπορούσα να παραθέσω πηγή. Δεν πειράζει, διαβάστε το στις ειδήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα αυτά προυποθέτουν συνεταίρους που θέλουν να βοηθήσουν και συμπαρίστανται σε μία επική προσπάθεια που καταβάλλει το 1/3 των ενεργών Ελλήνων και αυτοκαταστροφική το άλλο 1/3...Εγώ έχω πεισθή οριστικά ότι σε αυτή την Ευρώπη των "περίεργων" και άγνωστα εκλεγμένων ηθικών μπλοκ που κυβερνούν το μόνο που σχεδιάζεται είναι να μας αλλάξουν τα φώτα (κυριολεκτικά!) και τίποτε άλλο. Άλλωστε το ότι καμώνονται πως δεν ήξεραν τα της ελληνικής οικονομίας μόνο θυμηδία προκαλεί, οι δε αγορές ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται ήδη με τους χείριστους όρους..εκποίηση εθνικών πόρων, εδάφους κλπ με αγγλικό δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >οι δε αγορές ειδών πρώτης ανάγκης γίνεται ήδη με τους χείριστους όρους..εκποίηση εθνικών πόρων, εδάφους κλπ με αγγλικό δίκαιο<

      Τι ακριβώς έχει εκποιηθεί μέχρι σήμερα;

      Διαγραφή
    2. Ομιλούμε και γράφουμε ελληνικά υποτίθεται, γιά να μη προκύψει η εκποίηση γιαυτό και οι τελείες...τα δάνεια που παίρνουμε-θα πάρουμε δίδονται με προυποθέσεις εκποίησης μονοπωλιακών οργανισμών κλπ (σίγουρα κέρδη)και όχι με επενδύσεις εξαγωγικής βάσης και ισχυρής προστιθέμενης αξίας (που άλλωστε θα χρονοτριβούσαν στην απόδοση τους ακόμη και αν εγένοντο), το μόνο που μπορεί μία οικονομία σαν την δική μας να προσφέρει στην διεθνή αγορά, προκειμένου να εισάγει προιόντα, είναι αυτό που μόνο έχει δηλ. ιδιωτικά και δημόσια ακίνητα, οι τιμές είναι τώρα κάτω του κόστους κατασκευής...εάν αυτό δεν είναι εκποίηση...

      Διαγραφή
  4. Οτι θέλεις λες. Κοίτα Ισλανδία και Αργεντινή. Και ποιος σου είπε ότι τίποτα δεν παράγουμε; Ακόμα και βλήματα τύπου cruise παράγουμε! Ψάξτο. Μην θες και το link.
    Eiδικά η πρώτη που επιθυμούσε διακαώς να ενταχθεί στο Ευρώ ούτε θέλει καν να το βλέπει. Ακόμα και το ΔΝΤ είναι εντυπωσιασμένο. Η δεύτερη αποδέσμευσε το πέσο από το δολάριο και ξαναβρήκε την υγειά της. Και δεν μου λες κάτι ποιοι "εμείς υποστηρίζουμε την παραμονή μας σήμερα στο ευρώ"; Μήπως είστε "Εσείς" οι τράπεζες που μας χρεώνετε έναν ολόκληρο λαό για να έχετε εσείς δήθεν "ρευστότητα"; Ε όχι. Να αφανιστούν αυτές - ή καλύτερα να κρατικοποιηυούν - παρά ο κοσμάκης. Μία τράπεζα δεν αξίζει τίποτα ακόμα και συγκρινόμενη με μια ανθρώπινη ζωή. Η Γερμανία φυσικά και μας θέλει μέσα στο Ευρώ για ξεζούμισμα παρέα με τους ντόπιους δωσίλογους. Και εμείς αρνούμαστε πεισματικά να βγούμε!!! Και για φτωχοποίηση που μιλάς. Δηλαδή τι είμαστε τώρα πλούσιοι; Πάνε 4 χρόνια τώρα που βαίνουμε υφεσιακά.
    Περισσότερο για κινδυνολόγος και προπαγανδιστής μοιάζεις. Περαστικά και καλά μυαλά. Αλλά αμφιβάλλω. Καλή σας νύχτα γεμάτη "Εφιάλτες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ισλανδία μπορεί να επιθυμούσε να ενταχθεί, δεν είχε όμως ενταχθεί, οπότε είναι διαφορετική περίπτωση απ' αυτή της Ελλάδας.
      Η Αργεντινή, μετά τα όσα έγιναν το 2001, κατέφυγε στα δικαστήρια με πρόεδρο τον Kirschner, επικαλέστηκε το "απεχθές" χρέος, το οποίο είχε δημιουργήσει η παράνομη χούντα Βιντέλα και πέτυχε περικοπή του. Μάλιστα, επεκαλέσθη νομικό προηγούμενο που είχε δημιουργήσει η Ελλάδα το 1938. Μπορεί η Ελλάδα να επικαλεσθεί "απεχθές" χρέος, που δημιουργήθηκε από παράνομη κυβέρνηση εις βάρος του ελληνικού λαού; Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, αφού θα ζητούν περικοπή ή εξάλειψη του χρέους οι ίδιοι που ρο δημιούργησαν!
      Εκτός αυτού, η Αργεντινή διέθετε πλήρη παραγωγικό ιστό σε γεωργία, κτηνοτροφία, υπέδαφος, βιομηχανία (όχι πολύ μεγάλη). Τι έχει η Ελλάδα απ' όλα αυτά; Συγκρίνεις την αργεντινή οικονομία με την ελληνική; Πάρε το ελληνικό ισοζύγιο και κοίταξε πόσες εξαγωγές και πόσες εισαγωγές κάνει η Ελλάδα. Ακόμη και τρόφιμα εισάγει! Αν εσένα σε καλύπτει η παραγωγή ... βλημάτων, αυτό είναι δική σου υπόθεση.

      Διαγραφή
  5. Με δυο λογια , ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ , δηλαδη ΗΓΕΤΕΣ και ουχι μαριονετες , να μας βγαλουν απο την παγιδα του ευρω , να μας δωσουν το Εθνικο νομισμα και να γινουμε νοικοκυρης στο μυθικο παμπλουτο Εθνος μας και ΑΦΕΝΤΙΚΟ στην τσεπη μας .
    Ολα τα αλλα ειναι μπουρδες και προπαγανδα για χαμηλου επιπεδου αναγνωστες και φυσικα ασχετους επι παντου του επιστητου .

    Μοναχος χορευε και οσο θελεις πηδα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]