Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο καυτός Ιούνιος του Ευρωπαϊκού Νότου

Η Ισπανία πλησιάζει στην καυτή ζώνη της τρόικας, τα μηνύματα από Ιταλία είναι ανησυχητικά και η... πυρηνική απειλή που λέγεται Ελλάδα

Την ώρα που η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου έχει σπάσει για τα καλά το φράγμα του 6,00%, το οποίο οδηγεί σχεδόν αυτόματα στην αγκαλιά της …τρόικας, τα νέα που έρχονται και από τη Ρώμη, κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι.

Αργά αλλά σταθερά, η απόδοση και του ιταλικού 10ετούς,ανεβαίνει το ένα σκαλί μετά το άλλο, πλησιάζοντας επικίνδυνα προς την καυτή ζώνη. Μόλις πριν από λίγες ώρες έσπασε το φράγμα του 5,50% και βαίνει ολοταχώς προς το 6,00%.

Στο μεταξύ το ισπανικό έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα του 6,50%, καθιστώντας πλέον θέμα χρόνου να ανακοινώσει η κυβέρνηση Ραχόι την προσφυγή της στην οικονομική βοήθεια της Ευρωζώνης. Προς το παρόν, πάντως, ανθίσταται, ωστόσο, οι πιέσεις που δέχεται, ειδικά μετά την κατάρρευση της 4ης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, της Bankia, είναι σχεδόν αφόρητες.

Όλα δείχνουν ότι αυτός ο Ιούνιος θα είναι εξαιρετικά καυτός, όχι μόνο για την Ελλάδα όπου θα διεξαχθεί η κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, αλλά για την Ισπανία, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, έως το τέλος του δεν θα αποφύγει τη προσφυγή της σε ένα ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, κατά το πρότυπο των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Nότου.

Και όλα αυτά φυσικά ενώ η έξοδος της Ελλάδας από τo κοινό νόμισμα και το πιθανό ντόμινο που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όχι μόνο στις χώρες της ευρωζώνης αλλά και στην παγκόσμια οικονομία, έχει μπει στην καθημερινή -κρυφή ή φανερή- ατζέντα των αναλύσεων και των διαβουλεύσεων αξιωματούχων, think tanks και επενδυτικών οίκων.

Ο ευρωπαϊκός Νοτος φλέγεται. Μένει να φανεί αν θα σβήσει η φωτιά και αν όχι, μέχρι πού θα φθάσει...

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]