Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γίνε κι εσύ αγρότης… Η μεγάλη απόφαση και η μεγάλη απάτη


Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα παρότρυνσης των νέων Ελλήνων να ασχοληθούν με την αγροτική οικονομία και να στραφούν στην αγροτική ζωή. Ολοένα και περισσότερο βλέπουμε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου εμφανίζονται περιχαρείς νέοι που ανακοινώνουν την απόφασή τους για «επιστροφή στην φύση» και την «ενεργοποίησή» τους σε αγροτικού τύπου οικονομικές δραστηριότητες.

Μακρύς ο κατάλογος των προς απασχόληση εργασιών, στον οποίο η σαλιγκαροτροφία, οι βιολογικές καλλιέργειες και οι δενδροκαλλιέργειες κατέχουν τις πρώτες θέσεις. Η εικόνες που βομβαρδίζουν τους «ενδιαφερόμενους», είναι ειδυλλιακές. Τα ποσά που αναφέρονται «κολάζουν» και τους πλέον οκνηρούς. Η… αγροτική εργασία ομοιάζει με διασκέδαση που μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας… Όμως, είναι έτσι -όπως εμφανίζεται στους νέους- η αγροτική ζωή ή μπροστά στα μάτια όλων μας εξυφαίνεται μία μεγάλη απάτη, που αποσκοπεί στο να μοιράσει φρούδες ελπίδες και να εισπράξει «ζεστό χρήμα» για τους έξυπνους από όσους αποφασίσουν να πούνε το μεγάλο «ναι»; Πόσο πραγματική είναι άραγε η εικόνα ενός αγρότη, ο οποίος μπορεί περιχαρής να δουλεύει πίσω από υπολογιστές, διάφορα συστήματα αυτοματισμού και άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα, χωρίς να χρειάζεται να ιδρώνει για την παραγωγή, να αγχώνεται για την πώλησή της και να τρέμει την ημερομηνία πληρωμών, τις καιρικές αλλαγές ή και καταστροφές...;

Προφανώς –για τους γνωρίζοντες- η αγροτική ζωή δεν είναι εύκολη και δυστυχώς οι αγροτικές εργασίες την κάνουν ακόμη πιο δύσκολη. Για όσους έχουν γνωρίσει αγρότες (όχι τους μεγαλοκτηματίες των χιλιάδων στρεμμάτων, που κυκλοφορούν με Ferrari), είναι γνωστό πως η αγροτική οικογένεια είναι άκρως εξαρτώμενη οικονομικά από πολλούς παράγοντες (κυρίως από την οικονομική κυβερνητική πολιτική, τις τράπεζες, τους γεωπόνους, αλλά και από τις καιρικές συνθήκες) και στις ημέρες μας βρίσκεται σε κατάσταση «προθανάτιου ρόγχου», αφού η οικονομική πολιτική της τροϊκανής κυβέρνησης δεν επιθυμεί την ισχυρή Ελληνική γεωργία και προσανατολίζεται στην τροφική εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό. Έτσι, οι συνεχείς αυξήσεις σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, σπόρους και λιπάσματα, αλλά και η αύξηση της φορολόγησης (μέσω αυθαίρετων αντικειμενικών κριτηρίων) και της αύξησης των ασφαλίστρων (υπέρ ΕΛΓΑ), τείνουν να μειώνουν το αγροτικό παραγόμενο προϊόν και την εν γένει αγροτική οικονομία της Ελλάδας. Ίσως, αυτά θα ήταν τα πρώτα στα οποία θα έπρεπε να εστιάσουν όσοι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με τις αγροτικές καλλιέργειες, αφού κύριο μέλημα είναι η εξασφάλιση ικανών εσόδων που θα εξασφαλίζουν την διαβίωσή τους.

Ας δούμε, όμως, μερικά παραδείγματα, για να γίνει πιο κατανοητό το grande colpo που στήνεται με την προώθηση των νέων στην γεωργία (χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε ενάντιοι στον συγκεκριμένο επαγγελματικό προσανατολισμό, ο οποίος όμως θα πρέπει να στηριχθεί με συγκεκριμένα κυβερνητικά μέτρα οικονομικής φύσεως προκειμένου να καταστεί… βιώσιμος).

Ξεκινώντας από την δενδροκαλλιέργεια, πρέπει να τονίσουμε πως πρόκειται για μία σημαντική οικονομική επένδυση, αφού απαιτεί αγορά δενδρυλλίων, δημιουργία συστήματος ποτίσματος, συνεχή μέριμνα με καθαρισμό ζιζανίων (γενικά αγριόχορτων), κλαδεμάτων και γενικότερα μίας υποδομής που πέρα από την αρχική επένδυση απαιτεί συνεχή οικονομική στήριξη για σειρά ετών (τουλάχιστον 4-5) μέχρις ότου αρχίσει η καρποφορία και τα έσοδα για τον δενδροκαλλιεργητή. Απαιτείται, επίσης, η δημιουργία γεώτρησης και σύνδεση παροχής ηλεκτροδότησης (πάγια μηνιαία τέλη). Γενικά, για την καλύτερη περίπτωση (μη ασθένειας των δενδρυλλίων) απαιτούνται αρκετές χιλιάδες ευρώ ανά στρέμμα για τα πρώτα χρόνια. Χρήματα τα οποία θα επιστραφούν αργά στον νέο αγρότη – επενδυτή, αφού θα πρέπει στη συνέχεια να εισπράττει ικανό χρηματικό ποσό για την διαβίωσή του, ευελπιστώντας ταυτόχρονα σε «περίσσευμα» το οποίο θα επιστρέφει ως απομείωση του αρχικού του κεφαλαίου… Το εγχείρημα φαντάζει μάλλον πολύ δύσκολο, αφού πέρα από το όλο κεφάλαιο ο νέος αγρότης θα πρέπει να συνυπολογίσει όλα τα χρήματα που θα χρειαστεί για να επιβιώσει στα χρόνια αναμονής της πρώτης πραγματικής παραγωγής.

Μεταφερόμενοι στις βιολογικές καλλιέργειες, το πρώτο εμπόδιο που συναντά ο νέος αγρότης – επενδυτής, είναι η στρεμματική επάρκεια. Δυστυχώς, απαιτούνται πολύ μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις και η αγορά τους είναι σχεδόν αδύνατη. Εάν όμως υποθέσουμε πως γίνεται η αγορά της γης, τότε θα πρέπει να υπολογίσουμε και μία νεκρή παραγωγική περίοδο, αφού ο νόμος απαιτεί την «κάθαρση» του εδάφους από κάθε υποψία πρόσθετων χημικών. Εάν ο νέος αγρότης αποφασίσει να ενοικιάσει την προς καλλιέργεια γη, τότε θα διαπιστώσει πως -όταν θα αρχίσει να εισπράττει από τις παραγωγές- τα έσοδα δεν του επιτρέπουν καν να ζήσει, αφού σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει και την αγορά ή ενοικίαση των αγροτικών μηχανημάτων που απαιτούνται για την παραγωγή (παράγοντας που ισχύει για όλους τους τύπους και είδη καλλιεργειών). Το δέλεαρ των αυξημένων σε τιμές πώλησης αγροτικών προϊόντων ίσως να είναι αρκετά ισχυρό, αλλά… μπορεί ένας (μη φτωχός νέος) να αφιερώσει τουλάχιστον μία πενταετία για να περιμένει την «ημέρα σύγκρισης», όταν δηλαδή θα εισπράξει από την βιολογική του παραγωγή και θα συγκρίνει με όσα αυτή του έχει κοστίσει; Εάν ναι, θα πρέπει να έχει αρκετά μεγάλη οικονομική επιφάνεια πριν ασχοληθεί με την βιολογική καλλιέργεια. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ασχοληθεί κανείς νέος σήμερα -με τις βιολογικές καλλιέργειες- ο οποίος δεν διαθέτει 200 ή 300 χιλιάδες ευρώ!!!

Η περίφημη σαλιγκαροτροφία, είναι ένας κλάδος που συναρπάζει πολλούς, αφού δίνει την εντύπωση μίας αγροτικής ζωής παρόμοιας με αυτής του σαλιγκαριού, δηλαδή αρκούντος νωχελική. Δυστυχώς, όμως, και σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται στρεμματική έκταση –προϋπολογισμένης επαρκούς οικονομικής ανταπόδοσης- η οποία θα πρέπει να περιφραχθεί, να σπαρθεί με κατάλληλο χόρτο –τροφή του τύπου προς εκτροφή σαλιγκαριών-, να δημιουργηθεί σύστημα ποτίσματος (με όλα τα απαιτητά γι αυτό π.χ. γεώτρηση και ηλεκτροδότηση), συνεχής παρακολούθηση για περίπτωση ασθένειας (απαιτείται η άμεση αντιμετώπιση για να μην καταστραφεί ολόκληρη ετήσια «σοδειά»).
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει περίοδος αναμονής τουλάχιστον δύο ετών, ενώ απαιτείται η συνεχής παρακολούθηση από ειδικούς (λόγω της ευαισθησίας του «προϊόντος» παραγωγής).
Τονίζουμε πως είναι πολύ εύκολη η απώλεια «σοδειάς» λόγω ασθένειας του εδάφους ή των σαλιγκαριών, ενώ η στρεμματική επένδυση υπολογίζεται γύρω στα 3.000 – 5.000 ευρώ, μέσα στα οποία υπολογίζεται και η αρχική αγορά σε «μάνες», η οποία και επαναλαμβάνεται κατ’ έτος.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και φυσικά συμπεριλαμβάνουν έναν μόνιμο παράγοντα κινδύνου, τις καιρικές συνθήκες. Εάν, λοιπόν, δεν συμβούν ακραίες καιρικές συνθήκες και δεν καταστραφεί ολόκληρη οικονομική χρονιά (οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ζημία και ως εκ τούτου θεωρούνται απολύτως τυπικές και γίνονται προκειμένου να δικαιολογούν την «ασφαλιστική κάλυψη» - είσπραξη που είναι απαιτητή – εκβιαστική και σε περίπτωση μη καταβολής της ο αγρότης δεν μπορεί να πουλήσει την παραγωγή του…) και αφού έχει καταβληθεί συνεχής εργασία πλέον του γνωστού φυσιολογικού ωραρίου, τότε ο αγρότης θα μπορεί να εισπράξει ένα ποσό που έχει προϋπολογίσει, πάντα με βάση την αρχική του επένδυση.
Επίσης, μέσα στα γενικά και μόνιμα έξοδα οι υποψήφιοι αγρότες θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις συνεισφορές στον ΟΓΑ, προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους.
Τέλος, καλό θα είναι οι προϋπολογισμοί να γίνονται με βάση τις χειρότερες συνθήκες, προκειμένου να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στους… «επενδυτές».

Στο κείμενό μας χρησιμοποιήσαμε μόνο αγροτικές και όχι κτηνοτροφικές καλλιέργειες κι αυτό επειδή η κτηνοτροφία (η έναρξη αλλά και η λειτουργία της) είναι κατά πολύ ακριβότερη και ως εκ τούτου απαιτούνται πολύ μεγαλύτερα αρχικά κεφάλαια (για εγκαταστάσεις, αγορά πρωταρχικού ζωϊκού κεφαλαίου, τροφές κ.α.). Σημειώνουμε, επίσης, πως στις ανωτέρω προσεγγίσεις δεν συνυπολογίσαμε τον παράγοντα «χρήση εργατών» οι οποίοι είναι απαιτητοί σε αρκετά στάδια της αγροτικής οικονομίας και φυσικά είναι πρόσθετα οικονομικά βάρη για τον επενδυτή αγρότη.

Όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, η ενασχόληση με την αγροτική είναι κατά πολύ πιο δύσκολη από την ειδυλλιακή εικόνα που θέλουν να μας δείχνουν στις τηλεοπτικές οθόνες. Αν κανείς αναρωτηθεί «γιατί συμβαίνει αυτό;» τότε η απάντηση βρίσκεται στα ποσά των χρημάτων που απαιτούνται για την είσοδο στην αγροτική ζωή. Και αφού αυτά τα ποσά δεν είναι μικρά (και με πολύ μικρές εγγυήσεις επιστροφής τους), όλοι καταλαβαίνουμε πως στην πραγματικότητα το κράτος βρήκε έναν ακόμη τρόπο να αδειάσει τις τσέπες των αφελών. Γιατί, μόνο αφελής μπορεί να είναι κάποιος νέος που χωρίς να έχει ήδη αγροτική γη και χωρίς να διαθέτει μηχανήματα, αρκούμενος μόνο σε ένα –κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο- ποσό, θα αποφασίσει να γίνει αγρότης, έχοντας απέναντί του ένα κράτος το οποίο έχει προγράψει την Ελληνική αγροτική καλλιέργεια.

Αυτό που εμείς συμβουλεύουμε (κι επειδή δεν είμαστε -και ούτε θα γίνουμε ποτέ- ειδικοί ή Σύνδεσμοςπαντογνώστες) σε όσους σήμερα σκέφτονται να γίνουν αγρότες:
Επισκεφθείτε αγροτικές περιοχές και μιλήστε ανοιχτά και ειλικρινά με αγρότες, ζητήστε τους να σας πούνε τις δυσκολίες που οι ίδιοι περνάνε, κάντε τους ερωτήσεις για όλα, κρατήστε σημειώσεις και τέλος, αποφασίστε, αφού πρώτα αποκτήσετε σφαιρική πληροφόρηση για το μεγάλο βήμα που πρόκειται να κάνετε στην ζωή σας. Γιατί, ενδέχεται να είναι ένα βήμα στο κενό, για το οποίο κανείς δεν θα δεχτεί να αναλάβει την ευθύνη στην περίπτωση που καταστραφείτε… τουναντίον, ενδέχεται να ακούσετε και την φράση "ας πρόσεχαν" ή ακόμη και το "δεν ήξεραν... δεν ρώταγαν;"!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

38 σχόλια :

  1. Kωνσταντίνε, μην μας αποκαρδιώνεις!
    Καμία καινούργια αρχή είναι εύκολη.
    @αλλενάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @αλλενάκι δεν θέλω να αποκαρδιώσω κανέναν. Οφείλουν όμως οι νέοι άνθρωποι που θα ακούσουν τις "σειρήνες", να είναι γνώστες της πραγματικότητας. Ειδάλλως, θα ξαναβρεθούν είτε με χρέη, είτε έχοντας χάσει το "κομπόδεμα" που τους είχαν φυλάξει οι γονείς για το μέλλον. Προειδοποιώ, επειδή κάποιοι επιμελημένα κρύβουν την σκληρή πραγματικότητα της αγροτικής ζωής. Και, σε πληροφορώ πως έγραψα πολύ λίγα και πολύ επιγραμματικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε κωνσταντινε καλα ταλες ολα κ βλεπω οτι ξερεισ πολλα κ καλα κανεισ κ μασ τα λες αυτα..εγο ασχοληθηκα λιγο κ βλεπω οτι πρεπει να εισαι εκει καθε μερα απο το πρωι μεχρι το βραδυ κ αν πουλισεις την σοδια σου ειναι καλα αλλιωσ μπενεισ μεσα...τα πραματα μασ τα δειχνουν ολα ευκολα αλλα δεν ειναι..

      Διαγραφή
  3. Εύγε Κωνσταντίνος.
    Έπιασες το νόημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πατέρας μου ήταν αγρότης και εμείς δουλεύαμε στο χωράφι για αρκετά χρόνια, μέχρι που πέθανε και το χωράφι/αγρόκτημα μπήκε στο σχέδιο πόλεως και το έκαναν κομμάτια.
    Τέλως πάντων, είχαμε καλλιέργειες ζαρζαβατικών και δεν παίρναμε ανάσα. Και είμαστε 4 άτομα σε ένα αγρόκτημα 8 στρεμμάτων.
    Θα επιβεβαιώσω τον Κωνσταντινο. Θέλει πολλή δουλειά το χωράφι!! Πολλή!! Και δεν παίρνεις ανάσα.. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά τα γράφεις! Η αγροτική ζωή δεν είναι εύκολη. Απαιτεί κόπο, μόχθο, ταλαιπωρία και επιμονή. Δεν γίνεσαι εύκολα Αγρότης. Δεν είναι εύκολη υπόθεση.
    Για τον λόγο αυτό εάν θέλεις να έχεις τα δικά σου βιολογικά προιόντα στο σπίτι σου, επισκέψου το Γίνε Αγρότης.
    Έμπειροι και ελεγμένοι αγρότες καλλιεργούν τα προιόντα που επιθυμείς ολόκληρο τον χρόνο για λογαριασμό σου.
    Γίνε Αγρότης με ένα κλικ.
    Φτιάξε το βιολογικό σου "μποστάνι" και παράλαβέ το στο σπίτι σου.
    www.gineagrotis.gr
    Δημήτρης Κουτσολιούτσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απο αγροτικη οικογενεια ειμαι και εγω .
    Α) Αν δεν αγαπας την γη , ουτε για αστειο μην αρχισεις το σκαψιμο .
    Β) Πρεπει να εχεις πανω απο 70 στρμ ,για να πεις οτι θα κανω κατι .
    Γ)Δουλεια απο τις 5 το πρωι μεχρι να σκοτεινιαση .
    Δ)Παντα στην ακρη 10.000 χιλ ευρω , γιατι τα τρακτερ και τα μοτερ , χαλανε . Τα ζωντανα ψωφανε και η μανα φυσι ...δεν αστειευεται .
    Ε)Διακοπες μονο στο χωραφι...και καμια βουτια στην θαλασσα αν εισαι διπλα .
    ΣΤ) 7 μερες δουλεια επι 365 .
    Ζ) Καποιος πρεπει να αγορασει τα αγαθα .
    Η)Φυλαξη των προϊοντων απο τους κατσαπλιαδες .(μεχρι να ελευθερωθουμε)

    Θα μπορουσα να γραψω πολλα , αλλα δεν εχει νοημα . Οσοι ξερουν τι θα πει αγροτης , καταλαβαινουν .Οι αλλοι ας ρωτησουν τα κομματα...θα τους πουν για σαλιγκαρους και αλλες αρες μαρες ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΕΣ .
    Κων/νε και λιγα ειπες και ο αλλος σου λεει να μην τα παραλες !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα !
    Όποιος σκέπτεται να ασχοληθεί με την αγροτική ζωή χωρίς να έχει γνώση πρώτα να μη το κάνει θα ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗ !
    Ένα πράγμα θα πω, θυμάστε τους αγρότες με τα φωτοβολταικα πάρκα ?
    Τους πήραν από 5 με 10 χιλιάρικα οι τράπεζες και οι συνεταιρισμοί για της μελέτες και έμειναν με τον …… ξέρετε με τι στο χέρι!
    ΜΑΚΡΙΑ ! σας προειδοποιεί ένας πρώην αλλά και μερικός, τωρινός αγρότης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ας το προσεγγίσουμε αλλιώς το θέμα..όποιος-α είναι φυσιολάτρης-ις..όποιος μπορεί να ζη με τα ουσιώδη(που για μερικούς, μεγαλύτερους, είναι τα του φυσικού τρόπου ζωής)..όποιος απεχθάνεται την προιούσα υποβάθμισι και πολλαπλώς "δηλητηρίασι" της μεγάλης πόλεως, που δεν γνωρίζουμε ακόμη που θα καταλήξη τελικώς..και τέλος πάντων όποιος φρονεί πώς είναι δημιουργικότερο να καταπονείται παραγωγικώς στούς αγρούς και στις χειρωνακτικές εργασίες παρά στά γυμναστήρια και spa..ας ξεκινήση τον "άλλον" τρόπο ζωής-όχι για να "κάνει παράδες" (όντως πολύ δύσκολο τώρα, με τις αχρηστουπερκαταναλωτικές δομές που αλληλοεξυπηρετούνται με την εξουσία, πράγμα που οπωσδήποτε πρέπει να αλλάξη)αλλά για να ζήση, τουλάχιστον, ως αυτοκαταναλωτής του κόπου του και ολιγώτερο εξηρτημένος από το σύστημα.Επιχειρηματικότερα αυτό μπορεί να συνδυασθή με τον οικολογικό τουρισμό,που εάν μας αφήσουν τα μεγάλα συμφέροντα!!, καλείται να αποτελέση την νέα αυτοδύναμη λοκομοτίβα της οικονομίας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δηλαδή,αν δεν κάνω λάθος,τους λέτε,επειδή θα έχει κουραση,άγχος,να το ξανασκεφτούν ,για να μην νομίζουν ότι ......θα κάθονται και θα γεμιζει λεφτά το σακούλι.
    Ποιά δουλειά ,αν έχεις φιλοτιμο και δεν είσαι τεμπέλης,είναι χωρίς αγώνα,κύριέ μου?
    Ενας αγώνας ειναι η ζωή!
    Είναι προτιμότερο να κοπροσκυλάει ο καθένας και να μην κάνει τίποτα?
    Ρίσκο θέλει η ζωή!
    Θα πέσουν τα λεφτά σαν μάνα εξ ουρανού?
    Β.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ Β.Σ. δεν τους λέω μόνο ότι είναι πολύ δύσκολα (από πλευράς εργασίας), αλλά τους λέω και πως πρέπει να προϋπολογίσουν με πολύ μεγάλη προσοχή το οικονομικό μέρος, για να αποφύγουν μία οικονομική καταστροφή. Εκεί εστιάζω περισσότερο. Μην παρεξηγείς, λοιπόν, την προτροπή. Στην ζωή δεν είναι όλα μαύρα, αλλά ούτε και όλα ρόδινα. Και αν δεν "μετρήσουν" με προσοχή τα δύσκολα, τότε δεν θα βγούνε ποτέ στα εύκολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι προς ενημέρωση όλων αυτών που ισχυρίζονται- και δεν έχω λόγους για να πιστέψω το αντίθετο-το πόσο σκληρή είναι η αγροτική εργαία το ξέρουμε. Τώρα για το εάν υπάρχουν ευκολόπιστοι του στυλ "λεφτα υπάρχουν" άντε και σας περιμένει εύκολο καιζεστό χρήμα είναι άξιοι της τύχης τους. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ τα κεφάλαια και την προσωπική εργασία για άλλες επενδύσεις σε μαγαζιά γραφεία ή οτιδήποτε άλλο σε χρόνο αναμονής χωρίς την παραμικρή χρηματοδότηση ή ευνοικους όρους? Μια οποιαδήποτε τίμια επιχείρηση για να ΑΡΧΙΣΕΙ να αποδίδει στοιχειώδες μεροκάματο χρειαζόταν τουλάχιστον μια 6αετία με ολο το κυνηγητό από μέτρα εισφορές και κριτήρια,με δουλειά ΟΛΟ τον χρόνο με ανταγωνισμό, καιρικές συνθήκες κ.λ.π.Αν μάθατε να ζείτε όλο τον χρόνο με τρεις μήνες δουλειάς ( για όσους έχουν 10 και 15 στρέμματα και λέτε ότι ότι δεν σας φτάνουν) και να κλαίγεστε αυτό είναι άλλο θέμα και αν νομίζετε ότι μόνο η δουλειά του αγρότη είναι αυτή που εξαρτάται απο τον καιρό ελάτε να κάνετε άλλες δουλειες. Άντε γιατί μια ζωή δεν πληρώνετε φόρους, και τελευταία σας κακοφάνηκε γιατί έπρεπε να ασφαλίσετε την καλλιέργειά σας. Ρωτήστε εσείς τι πάθανε οι οι άνθρωποι που έλιωσαν στα θρανία για να πετύχουν στη σχολή που ήθελαν,τα κεφάλαια για σπουδές, τα μαγαζιά με τις πολυετής εργασίες για τα μετρό και αν η πολιτεία αναγνώρισε την θεαματική πτώση του τζίρου τους ή τα μαγαζιά που κλεινουν και δεν μποορούν να δηλωθούν σαν άνεργοι κ.λ.π.Άντε γιατί αντι να αποκτήσετε συνείδηση ότι ο κόσμος δουλεύει όλο το χρόνο και ρισκάρει και ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ να αποδώσουν καρπούς οι τοποθετήσεις τους, αντι να αποκτήσετε έναν επαγγελματικό προσανατολισμό μια ζωή είστε στην κλάψα και τη μιζέρια. ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΑΝ ΤΗΝ ΓΗ ΤΟΥΣ Ή ΕΠΈΝΔΥΣΑΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΊΑ ΤΟΥΣ ΜΕΘΟΔΙΚΆ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΝΥΧΤΑ ΜΕΡΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΙΣ ΓΑΛΕΡΕΣ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΟΤΙ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ. Και μιλάω εγώ που μπορώ να συγκρίνω γιατί έζησα όλες τις καταστάσεις από μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ Κώστα, συμφωνώ απόλυτα σε όλα όσα γράφεις σε αυτό το άρθρο.
    Θα ήθελα να σε ρωτήσω τι εννοείς όταν γράφεις :

    "Γιατί, μόνο αφελής μπορεί να είναι κάποιος νέος που χωρίς να έχει ήδη αγροτική γη και χωρίς να διαθέτει μηχανήματα, αρκούμενος μόνο σε ένα –κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο- ποσό, θα αποφασίσει να γίνει αγρότης, έχοντας απέναντί του ένα κράτος το οποίο έχει προγράψει την Ελληνική αγροτική καλλιέργεια."

    Το ευκαταφρόνητο ποσό που αναφέρεις είναι οι τυχόν οικονομίες ή δάνεια του κάθε υποψήφιου ενδιαφερόμενου, ή κάποιας μορφής επιδότηση νέου αγρότη, Ε.Ε. κ.τ.λ.;

    Να 'σαι καλά

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς τον ανώνυμο 2:24 μ.μ., είμαι απολύτως βέβαιος πως ΚΑΜΙΑ σχέση δεν είχες ποτέ στην ζωή του με την αγροτική και ούτε είσαι επαγγελματίας (γιατί οι επαγγελματίες γνωρίζουν πως οι αγρότες κινούν σημαντικό μέρος της αγοράς). Εικάζω πως η μοναδική σου σχέση με τις καλλιέργειες είναι η τροφική (κατανάλωση αγροτικών προϊόντων) και αμφιβάλω και κατά πολύ αν μπορείς να αναγνωρίσεις τις ποιοτικές διαφορές μεταξύ Ελληνικών και εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων. Κανένας δεν αμφισβήτησε ποτέ πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι έρμαιοι διαφόρων σύνθετων συνθηκών και η καθημερινότητά τους είναι ένα συνεχές ρίσκο. Η επανάληψη ενός υπαρκτού μοτίβου για να επιτεθεί στους αγρότες και η απόπειρα να μειώσει την λογική μας αντίληψη, προϊδεάζει και για την σκοπιμότητα των γραφομένων, στα οποία δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερο μένος. Προς επίρρωσιν, λοιπόν, του αναγνώστη 2:24 μ.μ. θέλω να τον ενημερώσω πως το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων αγροτών είναι μικροκαλλιεργητές, και ως εκ τούτου η αγωνία τους είναι ταμάλα μεγαλύτερη από άλλων (ελαχίστων)που μετρούν διαφορετικά τα μεγέθη των απωλειών τους ή πνίγουν τον πόνο τους με την αγορά της τελευταίας Fearrari. Επειδή ο συγκεκριμένος αναγνώστης δεν έχει ιδέα από την αγροτική ζωή (και οικονομία), καλό θα είναι να ενημερώνεται πριν γράφει. Έτσι, θα πρέπει να γνωρίζει πως οι αγρότες ΠΑΝΤΑ πλήρωναν όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες φόρους. ΠΑΝΤΑ πλήρωναν ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ο νεοτερισμός είναι η υπέρμετρη ασφάλιση χωρίς την αναλογικότητα στην ανταπόδοση (όταν υπάρξει καταστροφή). Προφανώς είτε το γνωρίζει είτε είναι αδαής και προτιμά να ρίξει την χρόνια λάσπη προς τους αγρότες (για σκεφτείτε επί πόσα χρόνια γίνεται επίθεση για τεμπέληδες αγρότες, που δεν πληρώνουν φόρους, που εργάζονται ελάχιστα... και αναλογιστείτε ταυτόχρονα την έξαρση των εισαγόμενων τροφών, την ίδια στιγμή που ο μεγάλος όγκος των Ελληνικών προϊόντων καταλήγει στις χώρες της βόρειας Ευρώπης...). Οι αγρότες, αγαπητέ 2:24 μ.μ. δεν είναι ούτε στην κλάψα, ούτε στην μιζέρια, αλλά οι "γραμματιζούμενοι" δεν έτρεξαν να τους συνδράμουν όταν κάποια κυβέρνηση (του ΠΑΣΟΚ) τους έριχνε ζάχαρη στα ντεπόζιτα των τρακτέρ καταστρέφοντάς την ιδιωτική τους περιουσία. Και ποιός αμφισβήτησε στο κείμενο που διάβασες την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της ύπαρξης τόσο των εγγράμματων Ελλήνων, όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών; Επειδή σκοπίμως προσπαθείς να μειώσεις τους Έλληνες αγρότες, για τους οποίους -επαναλαμβάνω- γνωρίζεις μόνο από ταινίες ή από "δράσεις" σου στην εξοχή, σε ενημερώνω πως οι αγρότες εργάζονται ολόκληρο τον χρόνο και όχι μόνο τις περιόδους για τις οποίες σε ενημέρωσαν τα κανάλια της πληροφόρησής σου. Αν αμφιβάλεις, γίνε αγρότης για μία χρονιά. Αλλά αγρότης ως επάγγελμα και όχι ως συμπληρωματικό επάγγελμα ή έσοδο. Πρώτα θα ζεις κάτι κι έπειτα θα μιλάς γι αυτό, όσο και αν προσπάθησες να πείσεις για το αντίθετο (πως δηλαδή έζησες σαν αγρότης). Καλό το κόλπο, αλλά έχει και δράκο. Και αυτός ήταν το μένος των γραφομένων σου για ένα σημαντικότατο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού. Άσε λοιπόν τις παρλαπίπες αποκλειστικά για το περιβάλλον στο οποίο κινείσαι κοινωνικά ή επαγγελματικά. Η απομάκρυνση των Ελλήνων από την καλλιέργεια της γης έγινε επειδή υπήρξε συστηματική ανήθικη επίθεση επί σειράς κυβερνήσεων, οι οποίες επέτρεψαν την κατακόρυφη αύξηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής. Και όταν εργάζεσαι χωρίς να εισράττεις τα αναγκαία για να ζήσεις, τότε αλλάζεις δουλειά. Μήπως, εσύ, θα ήθελες να εργάζεσαι χωρίς να σε πληρώνουν ή να σε πληρώνουν τόσα όσα δεν θα έφταναν για να ζήσεις; Μετά από αυτά, νομίζω πως μπορείς να πάρεις τον δράκο σου και το υφάκι σου και -έστω και δίχως να ζητήσεις συγνώμη από τον αγροτικό κόσμο- μπορείς να την κάνεις για άλλες "πολιτείες", φανταστικές... (που λέει και το τραγούδι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Κώστα 2:58 μ.μ., το ευκαταφρόνητό ποσό είναι αυτό που απαιτείται και που μπορεί να προέρχεται τόσο από οικονομίες όσο και από δάνεια ή επιχορηγήσεις νέων αγροτών. Αν και στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ιδιόκτητη γη (εξ όσων γνωρίζω). Χρειάζεται, δηλαδή μεγάλη υπομονή και γνώση του ρίσκου που αναλαμβάνει ο νεοεισερχόμενος στην αγροτική οικονομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΜΗΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ, ΟΠΩΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ - ΜΠΙΖΝΕΣΜΑΝ ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΟΝΕΙΡΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΠΟΡΣΕ; ΑΥΤΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΚΑΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΑΓΡΟΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ, ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΤΟ ΜΠΑΞΕ, ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΚΛΠ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΕ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΙΟΝΤΑ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΙΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ; ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΤΙΜΗΜΑ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ.ΕΝ ΠΑΣΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΙΣΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ. ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. περισευει 1000000 κοσμος απ την αστικη ταξη ,τι λετε? στο χωριο τους γρηγορα.δεν ειναι καν καταναλωτες(θα μαδησουμε και καναν ασχετοκαι θα συνεχισουν και κατι προγραμματακια τηςευρωπης για εξωτικαφυτα και σαλιγγαρια αλλιως θα πεσει πεινα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητέ 4:21 μ.μ., το μήνυμα του άρθρου είναι σαφές: "Προσοχή, δεν είναι τόσο εύκολα όσο σας τα εμφανίζουν. Ούτε η ζωή ούτε οι συνθήκες που προσφέρονται σηκώνουν απερισκεψίες. Όσοι ασχοληθείτε, ενημερωθείτε επαρκώς, πριν κάνετε το μεγάλο βήμα". Αυτό είναι το μήνυμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι πάγια τακτική του ΔΝΤ, σε όποια χώρα πηγαίνει να ρημάζει το δημόσιο τομέα και να μετατρέπει την οικονομία του τόπου σε αγροτική. Προσοχή, μην πέφτετε έτσι εύκολα στην παγίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. δεν ειναι ευκολο το εχεις πιασει το νοημα κανενας αγροτης δεν βγαζει ουτε προς το ζην σημερα εαν δεν ηταν οι συνταξεις των γεροντων οι περησοτεροι αγροτες θα ηταν στα σκουπιδια 70 στρεματα καλιεργια βαμβακος κερδος καθαρα το χρο ουτε 6000 ευρω για πια αγροτια μηλατε τε και με σπιτι και ολα τα μηχανηματα απο τον πατεραμου καλα νανε ο ανθρωπος και τσονταρει και μενα απο την συνταξη που ειχε πληρωσει θελει πολα στρεματα για να πεις οτι κανεις κατι η δε κτηνοτροφια τα τρωνε οι γαλακτοβιομηχανιες και ρημαζουν και τον καταναλοτη πχ ειχα παει πολονια 1κιλο τοταλ γιουρη 1 εβρω εδω 3 χα πιον κοροειδευουν μηνακουτε ψεματα μονο να εχεις και αλο εισοδημα απο αλου να ζησης ανετα τωρα αρχηζει η σπορα και δεν ςχω χρηματα να αγορασω σπορο που κατηργησαν και την τραπεζα σπορων και ολα εισαγογει και πανακρηβα λοιπον ειναι στημενο φηλοι ολο το σκηνικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έχει δίκιο ο Κωνσταντίνος στους προβληματισμούς του. Έτσι θα έχουν τα πράγματα, αν όχι χειρότερα. Αν οι παγκοσμιοποιητές εφαρμόσουν εδώ αυτό που έχουν κάνει σε άλλες χώρες, τότε θα έχουμε ουσιαστικό πισωγύρισμα στην φεουδαρχία. Αυτό που έχουν επιδιώξει αλλού είναι η σταδιακή εξάλειψη των αγροτικών συνεταιρισμών και η παραχώρηση της γης σε πολυεθνικές. Αυτό το έχουν ήδη εφαρμόσει στη Λατινική Αμερική, στην Ινδία και αλλού, με ολέθριες επιπτώσεις στη γεωργική δραστηριότητα και την υγεία των πολιτών. Για να μην μιλήσουμε για τα εισοδήματα των εργατών γης.

    Πίσω από την στροφή στα μεταλλαγμένα στην εκάστοτε χώρα βρίσκονται μίζες σε πολιτικούς. Και πάω στοίχημα ότι αυτό εννοούσε ο Τζέφρι με την "πράσινη ανάπτυξη" και την "εκμετάλλευση του γεωργικού μας πλούτου". Στο διαδίκτυο ψάξτε να βρείτε πώς οι πολυεθνικές κατέστρεψαν τη γεωργία στην Ινδία και αλλού, μια για πάντα, αφού κατέστρεψαν ακόμα και το χώμα με τα μεταλλαγμένα. Θα είναι εγκληματική αδιαφορία αν επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην παρότρυνση για επιστροφή στην επαρχία ως "γκλαμουριά" και "λάιφ στάιλ", με εγχειρήματα υψηλής οικονομικής απόδοσης (μετά από χρόνια) όπως η εκτροφή σαλιγκαριών, τρούφας κλπ, τα οποία μάλιστα εκμεταλλεύονται και κάποιες εταιρίες με συμβόλαια προαγοράς και στην επιστροφή στην επαρχία ή στην εμπλακή με την αστική γεωργία ως λύσης ανάγκης και επιβίωσης, αν και όταν το σύστημα διανομής τροφίμων στις πόλεις καταρρεύσει ή αν οι άνθρωποι εξαθλιωθούν τόσο ώστε να μην μπορούν να αγοράζουν τροφή με το εντελώς υποτιμημένο και άχρηστο χρήμα τους. Ας μην γινόμαστε θύματα της ασχετοσύνης ορισμένων δημοσιγράφων και της λογικής της γκλαμουριάς σε ότι αφορά την καλλιέργεια. Το μόνο γκλαμουράτο στην υπόθεση είναι πως χιλιάδες μορφομένοι άνθρωποι γίνονται αγρότες για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη!

    Κανείς θα πρέπει να κάνει πάντα αυτή τη διάκριση όταν σχολιάζει αυτό το θέμα. Τα τρόφιμα είναι ένα πρωταρχικό ζήτημα, όσον αφορά την επιβίωση όλων μας. Για πολλές δεκαετίες έχουμε αφεθεί στο έλεος των όποιων "αγορών" (Μονσάντο κλπ με γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους και βρώμικες τακτικές, Γκόλντμαν Σάκς και Τζ.Π. Μόργκαν με τεχνιτές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων με σκοπό την κερδοσκοπία), της ΕΕ, του όποιου κράτους και του όποιου χονδρέμπορα ή ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ και έχουμε πλέον απωλέσει την δυνατότητα μας να παράγουμε τα δικά μας τρόφιμα στο σπίτι. Επιπλέον, ένα από τα πεδία μάχης εντός της κοινωνίας για τον έλεγχο της θα είναι ο έλεγχος της παραγωγής και της διανομής τροφίμων. Στο παρελθόν στην Αφρική, ο κάθε δικτάτορας προκαλούσε λιμούς για να εξαθλιώσει και να ελέγξει απόλυτα τον πληθυσμό. Μην περιμένετε κάτι λιγότερο στο μέλλον όλων μας...

    Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η παραγωγή τροφίμων είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό είναι μια ρομαντική πλάνη του αστικού κόσμου που βασίζεται στο γεγονός πως τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, φτιαγμένα από ενέργεια, λιπάσματα, φάρμακα και βιοτεχνολογία έρχονται στο τραπέζι μας σχεδόν στην τελική τους μορφή μέσω των σούπερ μάρκετ και φαντάζουν κάτι απλό.

    Ακόμα και τα λαχανικά που μπορούμε να φτιάξουμε σε μποστάνι δεν είναι πάντα σίγουρο πως δεν θα πλήττονται από ασθένειες, παράσιτα, ζιζάνια κακή ποιότητα χώματος και έλλειψη νερού. Η καλλιέργεια είναι μια μορφή τέχνης, μια συνεχής προσπάθεια και απαιτεί μάθηση, γνώσεις, επιμονή, δοκιμή και λάθη αλλά και εναλλακτικές πηγές προμήθειας διατροφής μέσω ανταλλαγών για να αποδόσει σε μια οικογένεια, σε ένα οικόκτημα, την αυτάρκεια τροφίμων και την απόκτηση προϊόντων για ανταλλαγές.

    Το πλέον σημαντικό δεν είναι η ίδια η φυγή στην επαρχία, αλλά η αλλαγή νοοτροπίας και οι άμεσες ενέργειες ΤΩΡΑ για τη δημιουργία ενός λαχανόκηπου όσο υπάρχει ακόμα χρόνος ακόμα και εντός του αστικού ιστού. Οι δυνατότητες είναι μεγάλες σε αυτό (αστική γεωργία, κοινοτικοί κήποι, ταρατσόκηποι, σακουλόκηποι) και μπορούν να οδηγήσουν σε νέες μορφές συνεργασίας σε επίπεδο γειτονιάς. Αυτό ίσως αποβεί σημαντικό στο μέλλον για την επιβίωση όλων μας.

    ΥΓ. Όσο για τη σαλιγκαροτροφία, μάλλον δεν έχετε δει τον φίλο σας απελπισμένο, βουτηγμένο στα χρέη, να προσπαθεί να ζευγαρώσει σαλιγκάρια και να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο χωρίς ευρώ στην τσέπη να πετύχει την πρώτη του παραγωγή, ενώ η τράπεζα του κτυπάει συνεχώς την πόρτα και οι εργάτες του είναι απλήρωτοι. Ακόμα και η γκλαμουριά χρειάζεται κόπο, πολλά λεφτά και τεράστια υπομονή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έχουμε μάθει πως η καλλιέργεια είναι κάτι που πρέπει να το αφήνουμε στους "ειδικούς". Στην πραγματικότητα, αυτό στο οποίο αναφέρομαι είναι μια λύση έκτακτης ανάγκης. Μερικά λαχανικά για την κατανάλωση από την οικογένεια μας γιατί σύντομα πιθανώς να μην υπάρχουν τρόφιμα.

    Δεν είναι απαραίτητη η απόκτηση γης για ένα μποστάνι. Οι λύσεις μας έρχονται από τον υπόλοιπο κόσμο: Αστική Γεωργία. Κοινοτικοί κήποι. Μαζεύονται 10 οικογένειες, βρίσκουν δύο τρεις αλάνες και αρχίζουν να καλλιεργούν την πιο κατάλληλη και εκείνη που είτε δεν υπάρχει ιδιοκτήτης, είτε δεν ζητάει ενοίκιο και έχει φάτσα προς τον ήλιο (Νότο). Όλοι μας θα αναγκαστούμε να εκπαιδευτούμε ταχύρρυθμα στην παραγωγή τροφίμων. Πολλοί ήδη κάνουν και σεμινάρια στο Κτήμα Συγγρού και στα κατά τόπους Δήμητρα. Το βασικό είναι να προετοιμαστούμε για αυτό που έρχεται.

    Η καλλιέργεια τροφίμων δεν σημαίνει πως θα πρέπει να καταφύγουμε στην επαρχία. Και μέσα στην πόλη μπορούμε να γεμίσουμε τους κενούς χώρους με λαχανικά: Τις ταράτσες, τις αυλές, τα μπαλκόνια, τις αλάνες, τα παλιά εργοστάσια. Υπάρχουν σοβαρά παραδείγματα πως να το κάνουμε αυτό και ως πολιτική κίνηση είναι πολύ πιο σημαντική από το να βρίζουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ τους όποιους υπάλληλους και πράκτορες μας έφεραν εδώ. Γιατί ακόμα και αν τους διώξουμε, τους Τροϊκανούς, τους Γερμανούς, τους τραπεζίτες και τους υπαλλήλους τους, θα πρέπει να έχουμε να φάμε.

    Επίσης θα πρέπει να κάνουμε ένα διαχωρισμό ανάμεσα στους Νέους Αγρότες και στους πατροπαράδοτους αγρότες που ζούσαν από τις επιχορηγήσεις της αποτυχημένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με τα Καγιέν, τα Ναβάρα και τα επαρχιακά κωλάδικα. Οι πρώτοι είναι το μέλλον: Μορφωμένοι, απελπισμένοι και πρόθυμοι για δουλειά. Οι άλλοι είτε θα προσαρμωστούν και θα προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους στους υπόλοιπους και θα γίνουν παραγωγικοί, είτε θα εξαφανιστούν από τα ίδια τα πράγματα. Η φύση του αγρότη αλλάζει με τρομερά γρήγορους ρυθμούς!

    Μην βασίζεστε στο κράτος να σας σώσει! Δεν υπάρχει πια κράτος, παρά μόνο ξένοι λαμόγια που κάποια στιγμή θα σας φάνε την περιουσία. Μόνο εσείς είστε, οι οικογένειες σας και άντε και οι γείτονες ή οι συντοπίτες σας. Επιβιώστε και αντισταθείτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εχω μια απορια: την ωρα που θα πρεπει να μαζεψεις τη συγκομιδη και πας και δεν τη βρεις τι κανεις;αν πχ την εχουν μαζεψει πριν απο σενα αδεσποτοι λαθρομεταναστες που πεινανε;γιατι αμα πειναμε οι Ελληνες και σπερνουμε τις αλανες,οι αλλοδαποι τι θα κανουν;Δηλαδη η γεωργια θα γινει μετα οπλου;πολεμος για το καλαμποκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δείτε αυτό:
    www.gineagrotis.gr
    Πιστεύω θα ενδιαφέρει πολλούς επίδοξους Αγρότες και ήδη ενεργούς μικρούς αγρότες.
    Ενώνει τα δύο άκρα, παραγωγούς και καταναλωτές ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μία ιδέα,που θα πρέπει όμως να οργανωθή, θα ήταν η συνεργασία καταναλωτών, σε ήδη υφιστάμενες αγροτικές καλλιέργειες από επαγγελματίες αγρότες, με προσφορά χειρωνακτικής εργασίας που με κάποιο ποσοτικό τρόπο θα μετριέται με προσύμφωνο, και έναντι αυτής της εργασίας θα παραλαμβάνεται μια συμφωνημένη αναλογία προιόντων(φυσικά θα προκύπτουν ζητήματα ποιότητας προιόντων και άλλα πολλά όμως η εργασία παράγει ΗΘΟΣ και όλα αυτά θα ξεπεραστούν καλή τη πίστει). Επίσης δεν πρέπει να αγνοείται η "εύκολη" παραγωγή των πουλερικών και των προιόντων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. μακις Κορινθος
    αγαπητοι φιλοι προσπαθωντας να αποσυμφορισουν τις μεγαλες πολεις με την τρομακτικη ανεργεια σπρωχνουν τον κοσμο στην επαρχια που ελπιζει με το χωραφακι του παππου να τη παλεψει.
    η αγροτικη παραγωγη ομως εχει προχωρησει απο την εποχη της αξινας και της ψεκαστηρας στην πλατη.
    σημερα ενα τρακτερ με τα παρελκομενα του στοιχιζει πανω απο 10000ευρω μεταχειρισμενα ολα.
    ηεγκατασταση σε ενα χωριο προυποθετει αλλα 20-25 χιλιαρικα και πλεον τα παντα (φυτοφαρμακα,πολλαπλασιαστικο υλικο,συστηματα αρδευσης)ειναι μετροιτοις που σημαινει μινιμουμ 1500ευρω ανα στρεμμα για δενδρωδεις και αμπελια.μετα απο αυτο εχουμε μια περιοδο μιν,3-4 ετη για την πρωτη συγκομιδη περιοδο που τα εξοδα (νερο-φροντιδα) αρχιζουν να γινονται δισβαστακτα και δεν εισπρατεις τιποτα.
    μια λαθος κινηση ενα ραντισμα πριν η μετα την ωρα του και η παραγωγη ειναι για πεταμα η με τιμη που δεν βγαζει ουτε τα φαρμακα.
    και αντε βγαζεις μια παραγωγη αξιοπρεπη και ψαχνεις για εμπορα.οι γνωσεις σου για την αξια του προιοντος σου ειναι ανυπαρκτες, τα λαμογια καραδοκουν, και το δελτιο καιρου σε πιεζει να πουλησεις χθες.και αντε πουλας και περνεις μια επιταγη 4-6 μηνων.ψαξε μετα μια εκκλησια να κανεις παρακληση να υπαρχει οεμπορος εκεινη την εποχη, και το βασικοτερο να υπαρχουν λεφτα μεσα.
    ξερω σουκανα την καρδια περιβολι φιλε μου αλλα αυτη ειναι η ζωη μου 24 χρονια τωρα.
    υπομονη εχει κι αλλα ακομη!
    ο γειτονας τη μερα που πουλας θα την πεσει κι αυτος στον εμπορα και θα του προτεινει να παρει τα δικα του προιοντα λιγο φτηνοτερα και να μεταθεσει την παραλαβη των δικων σου.
    μια φορα στα 5-10 χρονια θα ριξει ενα χαλαζι, μια βροχη παρακαιρη και οι κοποι μιας χρονιας θα χαθουν σε ενα τεταρτο. και το χειροτερο ειναι οτι σε παιρνει απο κατω ψυχολογικα,να δουλευεις ολη μερα στο λιοπυρι με 30-35 βαθμους, στο κρυο με -0 και στο τελος να μην μπορεις να προσφερεις στην οικογενεια σου καμια ποιοτητα ζωης.
    και θα μου πεις ρε μεγαλε τι κανεις τοτε εκει?
    μετα απο τοσα χρονια δουλειας και με τοσες επενδυσεις που εχω κανει σε αλλους καιρους(ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ)ειμαι πλεον εγκλωβισμενος και σε ηλικια 49 ετων που δεν μπορω να κανω κατι αλλο.

    Υ.Γ μιλαω εκ πειρας και με μια μεγαλη περιουσια για το αντικειμενο(σταφυλια επιτραπεζια), με δικο μου δικτιο πελατων σε αθηνα και επαρχια, συσκευαστηριο,ψυκτικες εγκαταστασεις.
    Υ.Γ 2ΠΛΕΟΝ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΞΙΓΚΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΡΚΑ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ Κ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ Κ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΧΩ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΕ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΙ ΕΧΩ ΝΑ ΦΟΒΗΘΩ ΑΝ ΜΕΙΝΩ ΑΛΛΑ ΤΡΕΙΑ Κ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ Η ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΜΑΙ ΗΔΗ 31 ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΤΛ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ 10 ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΚΤΕΡ Κ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΦΡΕΖΕΣ ΚΛΠ Κ ΕΓΩ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΜΑΙ !!!!!!!!! ΚΑΠΟΤΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΛΥΠΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΟΝΟΙ ΤΙΣ ΠΟΛΛΥ ΛΙΓΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Κ ΝΑ ΒΡΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΠΟ 11 ΧΡΟΝΩΝ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΣΤΑΙ ΚΑΛΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αν εχεις λιγη γη , μην καθεσε ουτε στιγμη .
    Σκαψε την γη , προσεχε τα δενδρα και θαχεις ολα τα καλα του Θεου να τρως , αλλα να βοηθας και τους πεινασμενους .... ΟΣΟΝΟΥΠΩ .
    Προσεχε μονο τους λαθρεποικους , διοτι κανουν πλιατσικο .
    Νερο ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ . Ηλεκτρισμος οχι .
    Τα βιολογικα προϊοντα , θελουν πολλη δουλεια , αλλα εχουν και πολυ λιγα εξοδα .
    Αν δουλεψης με συστημα και γνωση ,λιγα φυτα , θα σου δινουν αρκετα .
    Αλλα πρεπει να μελετησης για να εχεις γερες βασεις .
    Μην ακους τους "αγροτες" των λιπασματων και των ψεκασμων .
    Αυτοι ξοδευουν μια περιουσια σε δηλητηρια και επειτα δουλευουν για τους εμπορο-γεωπονους και τις τραπεζες .
    Οι πιο πολλοι δε απο δαυτους , δεν εχουν ΙΔΕΑ . Δηλητηριαζουν γη και ανθρωπους και δουλευουν για τοκογλυφους και εμπορους .
    Αν ημουν κυβερνητης , θα τους επετρεπα να κοιτουν μονο απο πολυ μακρια την γη .
    Μολυναν τα παντα γυρω τους και εβαλαν Αλβανα και πακιστανα στα χωραφια μας και γυρνουσανε ολη μερα σαν κοπροσκυλα .
    ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΠΟΤΕ δεν πληρωσα λαθρεποικο απο μια περιοχη της Ευβοιας με εκατονταδες ψευτο-αγροτες .
    Απεναντιας εκανα και περιπολιες τα βραδυα και μου εβαλαν τις φωνες οι ραγιαδοχωριατες .
    Πηγαινετε στην επαρχια και θα ζησετε .
    Οι πολεις "μας" εγιναν χαβουζες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Zw stin eparxia, o pateras mou exei 20 stremata me rodakinies(Xnoudota, ta nektarinia einai gia to poutso), To kathe dendro vgazei gyro sta 12-14 telara (5o-6o etos),se mia kali xronia h timi tou telarou paei sta 3.80 euro se mia 'kakh' xronia h timi tou kimenete apo 3.10 mexri 3.40. sta 10 stremata mpwreis na valeis 280 me 300 dentra. Exoume loipon 290 dendra X 13 telara X 3.50 mesi timi = 13.650 Mikta. Apo afta aferoume lipasmata,radismata, xeria ergasias gia kladema,arewma kai mazema ta opoia kimenonte apo 3.000 mexri 5.000, eksartate ti tha kaneis monos sou kai ti merokamato tha plirwseis epidi variese na kaneis esy ti douleia. Me liga logia apo 10 stremata vgazeis kathara 8.000 me 4 mines katharis douleias. Sas xalaei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Οι νέοι επιστήμονες-άνεργοι που δεν "κωλώνουν" να δουλέψουν και να δημιουργήσουν και σιχάθηκαν την ανεργία και τη μιζέρια αλλά παράλληλα δεν έχουν και τεράστιες προσδοκίες(πλούτη,καλοπέραση) αλλά είναι έτοιμοι ν'αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που σίγουρα θα εμφανιστούν, είναι και οι κατάληλλοι γι'αυτή την δουλειά.Καλά κάνεις και αναφέρεσαι με τάσεις ρεαλιστικές στην αγροτική ζωή αλλά πιάνεις το ένα μόνο κομμάτι.Πιάσε και το άλλο.Μάθαμε να ρίχνουμε ευθύνες σε συγκεκριμμένους τομείς όπως αυτόν των δημοσίων υπαλλήλων.Οι αγρότες τόσα χρόνια ήταν τίμιοι;Ήταν αλλυλέγγυοι;Έχουν καθαρή συνείδηση;Για σκέψου...Οι νέοι άνθρωποι που έχουν την αισιοδοξία τους ενεργή και σέβονται τον συνάνθρωπό τους θα τα καταφέρουν πολύ καλά στην αγροτιά.Η αγροτική παραγωγή δεν δημιουργεί συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των αγροτών όπως στο εμπόριο.Όλοι μαζί πρέπει να επιχειρούν οι αγρότες.Το βαμβάκι το πληρώνονται 30 λεπτά/ουγκιά ενώ η τιμή διαμορφώθηκε στα 70 λεπτά και αυτό διότι πρόκειται για την προηγούμενη γενιά αγροτών που κάνει του κεφαλιού της και όλα τα ξέρει.Αν ήταν μια ομάδα όλοι τους θα τσεπώνανε και 1 Ε/ουγκιά,όμως είπαμε...η προηγούμενη γενια όλα τα ξέρει...οι νέοι πρέπει να προσέξουν και ν'αναθεωρήσουν πολλά απο αυτά που τους είπαν πατεράδες και μανάδες

    Νέος αγρότης που δεν μασάει και σας αγαπάει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Esy rantize, psekaze, poula dilitirio (kai ohi rodakina) kai vaze to 8.000 stin tsepi.. tetious agrotes, euharistoume ehoume. Den theloume alous. Auti i paragogi einai pou mas odigise se kakisto proion kai exeutelistikes times. mazikes paragoges, eukolo hrima, ftines antilipsis kai simvoules!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αν κάνει κάποιος αναζήτηση με λέξεις σχετικές με την πλάνη της προτροπής του αστικού πληθυσμού προς την ύπαιθρο, αν είναι τυχερός θα καταλήξει στο δικό σας άρθρο. Γιατί τόση μανία τα μέσα (ακόμα και οι κουτσομπολίστικες εκπομπές) να σπρώξουν κόσμο στα αγροτικά; Είναι να αναρωτιέσαι. Κατά την γνώμη μου είναι ένα ακόμα λιθαράκι στο πλάνο εξαθλίωσης μας, ώστε να αποτελέσουμε πάμφθηνο προσωπικό στο άμεσο μέλλον. Γιατί δεν προωθούνε τόσο τα τουριστικά επαγγέλματα; Μια τεράστια βιομηχανία στην χώρα μας. Γιατί εκεί είναι το πολύ ψωμί και θα το διαχειριστούν οι έξω. Εσύ αφού θα βρίσκεσαι εξοντωμένος στην επαρχεία -μετά την αποτυχημένη σου προσπάθεια να γίνεις ευτυχισμένος αγρότης – θα πας και θα γλύψεις τα κόκαλα που θα σου πετάξουν για να σερβίρεις από το πρωί μέχρι το βράδυ και να σκουπίζεις τα πιάτα με τα πτυχία σου. Κάντε μια προσπάθεια τώρα να εμπλακείτε με τα τουριστικά. Είναι πραγματικά χιλιάδες οι τουριστικές επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να παραδοθούν στις πολυεθνικές και να παραδώσουν τα ινία της επιχείρησης τους ίσα ίσα για να εξασφαλίσουν τα βασικά έξοδα της. Ας μπουν νέοι άνθρωποι με γλώσσες και τεχνολογία και ας βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αναβιώσουν. Ένα καλώ Web site, μια φωτογράφηση, ένα καλό συνεργείο που τρέχει την επιχείρηση.. και τόσα άλλα που μπορεί να κάνει κάποιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Δε βλέπετε τη μανία που έχουν τα΄μέσα επικοινωνίας να προσπαθούν να μένουν χαμιλές οι τιμές των αγροτικόν προϊόντων,<στις πατάτες στο λάδι και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα που παράγουν; Κατάφεραν να τα πουλάνε οι αγρότες μας σε εξευτελιστικές τιμές με την επιβράβευσή μας.Το μεροκάματο του αγρότη προσπαθούν να μυώσουν. Απο όποια πηγή απορροφούν πλούτο οι πολλιεθνκές και τα μονοπόλια, τσιμουδιά.Τη ροή του πλούτου από της πηγές του λαού προσπαθούν να μιώσουν Όσο πιό πολλοί οι αγρότες, πιο μεγάλη παραγωγή, μικρότερες τιμές η ψαλίδα ανοίγη περισσότερο καιη εξάρτηση πλήρης. Να γιατί τη πατάτα τη κάνανε διάσιμη, και ωθούν το λαό πρός την ύπαιθρο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το πρόηγούμενο επεξεργασμένο... Δε βλέπετε με τη μανία, προσπαθούν καθημερινά τα μέσα επικοινωνίας να μειωθούν οι τιμές των αγροτικόν προϊόντων, <στις πατάτες στο λάδι και τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα που παράγουν; Κατάφεραν να τα πουλάνε οι αγρότες μας σε εξευτελιστικές τιμές, και με την επιβράβευσή μας. Αυτό είναι το μεροκάματο του αγρότη που προσπαθούν να το μειώσουν. Για τα μεροκάματα των δημόσιων υπαλλήλων και των εργατών ξέρομε να μιλάμε! Οι αγροτιά ανήκει στην ανώτερη τάξη; Από όλες της πηγές που αντλούν οι λαοί το μεροκάματο προσπαθούν να το μειώσουν και πρέπει να κατανοήσουμε το λόγο. Όσο πιο πολλοί οι αγρότες, μεγαλύτερη η παραγωγή, μικρότερες η τιμές λόγο ανταγωνισμού η ψαλίδα ανοίγει περισσότερο, και η εξάρτηση αυξάνετε. Από όποια πηγή απορροφούν πλούτο οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια, τσιμουδιά. Να γιατί τη πατάτα τη κάνανε διάσιμη, και γιατί ωθούν το λαό προς την ύπαιθρο!!! Κάποτε οι παραγωγοί με ένα κιλό πατάτες έπαιρναν πάνω από ένα λίτρο πετρέλαιο, τώρα χρειάζεται πάνω από τέσσερα κιλά για ένα!!! Στα κανάλια ότι προβάλετε συνεχώς, πρέπει να μας προβληματίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. http://www.paseges.gr/el/news/Hwris-kefalaia-den-ehei-epistrofh-sto-hwrio
    Αυτο το αρθρο τα λεει ολα.....
    αν ειχαν τοσα χρηματα στιν ακρη για ξεκινημα ποιοσ ο λογοσ να γυρισοθν στο χωριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ωραία! ευτυχώς μπήκα στο δημόσιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Εχεις απόλυτο δίκιο. Πάντως εγώ είμαι βιοτεχνης με 8 ετη εμπειρια στο χωρο της κατασκευης-εμποριας και οτι συνεπαγετε αυτο (εισαγωγες-εξαγωγες-κοστολογηση κλπ_ και από μια πρόχειρη ερευνα που εκανα για να καλλιεργησω κάποιο προιον που θελω, ναι ειναι εξισου αγχωτικο με την παραγωγη ενος προιοντος στη βιομηχανια-απαιτει πολυ ερευνα-πολυ εργατικη δουλεια-επενδυση τουλαχιστον 20-25 χιλιαδων ευρω (με ενοικιαζομενα χωραφια μιλαω αν πεις να αγορασεις και γη θα υπολογισεις πανω απο τα διπλασια για να εχεις αξιοπρεπη εσοδα). Αλλα.. Υπάρχουν και καποια πλεονεκτηματα.. Παράγεις τροφιμο πραγμα που ειναι ειδος πρωτης αναγκης και ειναι σχεδον απιθανο να μη το πουλησεις (αρκει βεβαια να δουλευει το μυαλο μη στηριζεσε αποκλειστικα σε εγχωριους εμπορους ειπαμε εξωστρεφεια)-2ο πλεονεκτημα δουλευεις 100% για τη παρτη σου-3ο πλεονεκτημα υγιεινο περιβαλλον εργασιας και ασκηση πραγμα που σου δινει ζωη (ισως για πολλους αυτο δεν ειναι πλεονεκτημα)-4ον εαν ασχοληθεις με 2-3 ειδη καλλιεργειας και το ρυθμισεις θα μαμιεσε στη δουλεια 6-7 μηνες και τους υπολοιπους 5 θα εισαι απο χαλαρος εως αραχτος. Ας τα αναλογιστουμε αυτα οι νεοι και αν αξιζει να συνεχιζουμε να δουλευουμε ακομα για 3 ευρω την ωρα σαν πορνες σε μπαρ και σουβλατζιδικα. αυτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]