Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Fitch: Υποβάθμιση της Ελλάδας σε "C" από "CCC"


Η Fitch Ratings υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε C από CCC. Η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της χώρας σε ξένο νόμισμα επιβεβαιώνεται σε C.

Η υποβάθμιση έρχεται ύστερα από τη χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup για το δεύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα, στο οποίο περιλαμβάνεται το PSI, αλλά και μετά από την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για τους όρους της προτεινόμενης ανταλλαγής ομολόγων.

Η υποβάθμιση είναι στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του οίκου στις 6 Ιουνίου του 2011, στην οποία είχε παρουσιάσει το τι θα κάνει σε περίπτωση ανταλλαγής κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με τη Fitch, η ανακοίνωση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει επιτευχθεί μια κοινή συμφωνία μεταξύ των ελληνικών αρχών και του ιδιωτικού τομέα για τους γενικούς όρους της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στην προσφορά ανταλλαγής, που περιλαμβάνει ονομαστικό κούρεμα 53,5% στην ονομαστική αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Κατά την άποψη της Fitch η ανταλλαγή, εάν ολοκληρωθεί, θα αποτελέσει ‘distressed ανταλλαγή χρέους’ (DDE) σύμφωνα με τα κριτήριά της. Κατά συνέπεια η αξιολόγηση του IDR υποβαθμίστηκε σε ΄C΄ από ΄CCC΄ γεγονός που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η χρεοκοπία στο άμεσο χρονικό διάστημα. Ο οίκος προχώρ5ησε παράλληλα σε ανάλογη υποβάθμιση των ομολόγων που χρησιμοποιηθούν στην ανταλλαγή.

Η Fitch θεωρεί πως η πρόταση για τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων με τους ιδιώτες πιστωτές, εάν ολοκληρωθεί, αποτελεί χρεοκοπία, και θα έχει αποτέλεσμα την υποβάθμιση του IDR σε΄Restricted Default΄ (΄RD΄) μετά την ολοκλήρωση.

Οι αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων που επηρεάζονται από την ανταλλαγή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν προσφέρονται αλλά αναδιαρθρώνονται στο πλαίσιο των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), θα υποβαθμιστούν σε΄D΄ (΄default΄).

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής με την έκδοση νέων ομολόγων, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα μετακινηθεί από την κατηγορία ΄RD΄ σε επίπεδο ανάλογο με την ανάλυση του οίκου για τη δομή της μετά τη χρεοκοπία και το πιστωτικό προφίλ.

Η Fitch θεωρεί την επιβολή των CACs ως μια σημαντική αρνητική μεταβολή στους όρους και τις προϋποθέσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της επικείμενης ανταλλαγής χρέους και επιβεβαιώνει την εκτίμησή της ότι η ανταλλαγή θα είναι distressed και de facto υποχρεωτική για τους ιδιώτες κατόχους των ελληνικών ομολόγων.
Παρόλα αυτά, το κύριο πιστωτικό γεγονός είναι η ίδια η ανταλλαγή, και η Fitch θα αξιολογήσει την Ελλάδα και τους τίτλους της αντιστοίχως.



Ουδέν σχόλιο, η απάντηση της Ευρώπης

Δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του οίκου «Fitch» να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι το Eurogroup έλαβε αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και το PSI και επισήμανε πως τώρα αυτό που προέχει είναι να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση τους.

Η διαδικασία μπορεί να θεωρείται ως «τυπική» αφού αξιολογείται το παλιό χρέος και τα παλιά ομόλογα και σε λίγο καιρό θα έρθει η νέα αξιολόγηση των νέων ομολόγων, αλλά πίσω από αυτή την υποβάθμιση κρύβονται οι προθέσεις οίκων αξιολόγησης και funds που επιζητούν την ενεργοποίηση των CDS.

Σχόλιο ιστολογίου: Δηλαδή, αν δεν μας είχε "σώσει" η Ευρώπη, πόσο και που θα μας έριχνε η Fitch; Εμείς όμως νιώθουμε αγέρωχοι και ακλόνητοι, αφού είμαστε σωσμένοι... εκτός αν αποφασίσουν οι ευρωπαίοι πως οι συναλλαγές τους με τους Έλληνες πολιτικούς, εκθέτουν τους ίδιους πολιτικά και τις χώρες τους οικονομικά...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]