Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έρχεται αύξηση φόρων έως και 1.500%!!!

  • Ασήκωτη για τα νοικοκυριά η "λυπητερή" της εφορίας, μετά τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ. Διαβάστε αναλυτικά τι επιφυλάσσει το 2012 για τους φορολογούμενους
Οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011, με την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων, αυξάνονται ακόμη και σε ποσοστό άνω του 1.500%, με θύματα κυρίως τους φορολογούμενους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και τις οικογένειες με παιδιά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του "Έθνους", ο αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν φέτος εκκαθαριστικό σημείωμα με επιστροφή φόρου θα είναι ελάχιστος, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν μεγάλες επιβαρύνσεις για όλους.

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Οι 13 αλλαγές στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης


Με 13 αλλαγές σχεδιάστηκε το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα συμπληρώσουν και θα υποβάλουν φέτος περίπου 5,5 εκατ. φορολογούμενοι. Ειδικότερα στο έντυπο που παρουσιάζει σήμερα το «Ε» έχουν γίνει οι εξής αλλαγές:

Στον πίνακα 2:

1) Καταργήθηκε ο κωδικός 027-028 που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

2) Eχει προστεθεί νέος κωδικός 017- 018 τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Αν το ετήσιο εισόδημα των φορολογουμένων ηλικίας έως 30 ετών είναι μεγαλύτερο των 9.000 ευρώ, τότε εφαρμόζεται το «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ και πληρώνουν περισσότερο φόρο.

3) Απαλείφθηκε η ένδειξη 019-020 δίπλα από την οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος.

Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011 οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

Στον πίνακα 3:

4) Περικόπτεται σημαντικά η μείωση φόρου που προκύπτει για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67% οι οποίοι συμπληρώνουν τον κωδικό 001-002. Το συνολικό ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο.

Με τον τρόπο αυτό, το μειωμένο από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται δεν εκπίπτει πλέον από το πάνω μέρος του εισοδήματος του φορολογούμενου, όπου οι συντελεστές φόρου μπορεί να είναι υψηλοί και το όφελος της έκπτωσης μεγάλο, αλλά από το κάτω μέρος του εισοδήματος όπου ο συντελεστής φόρου είναι χαμηλός.

Στον πίνακα 4:

5) Στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός 515-516, όπου αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.

Στον πίνακα 5:

6) Στα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν τις κατοικίες (κύρια, εξοχική, δευτερεύουσες) έχουν προστεθεί οι κωδικοί 206-208-210 στους οποίους οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους, θα πρέπει να γράψουν την επιφάνεια των χώρων αυτών.

Πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων, καθώς θα εμφανίσουν στην Εφορία κατοικίες με μεγαλύτερη επιφάνεια και κατά συνέπεια θα έχουν μεγαλύτερο τεκμήριο.

Στον πίνακα 6:

7) Eχουν μεταφερθεί από τον πίνακα 5 των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων οι κωδικοί (735-736 και 737-738) που αφορούν στην αγορά ακινήτων, ανέγερση οικοδομών και κατασκευή πισίνας λόγω αναστολής εφαρμογής του «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν τα ποσά που διέθεσαν το 2011 για την αγορά ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών αλλά δεν θα ελεγχθούν για το «πόθεν έσχες».

Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας με στεγαστικό δάνειο, οι τοκοχρεολυτικές δόσεις που κατέβαλαν το 2011 οι φορολογούμενοι για την εξυπηρέτηση του δανείου θεωρούνται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και προστίθενται στις υπόλοιπες δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

8) Προστέθηκε ο κωδικός 657-658 στο οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).

Στον πίνακα 7:

9) Eχει απαλειφθεί ο κωδικός 041-042 που αφορούσε τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Τα ποσά που δαπανούν οι φορολογούμενοι για δικηγορικές αμοιβές υπολογίζονται στις δαπάνες με αποδείξεις που μετράνε για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.

10) Νέος κωδικός 075-076 για τις δωρεές χρηματικών ποσών στον «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του Δημοσίου χρέους».

11) Eχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων. Ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης του δανείου οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν στον κωδικό 063-064 τους τόκους που κατέβαλαν το 2011.

12) Προστέθηκαν νέοι κωδικοί 077-078 που αφορούν στα μισθώματα επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα της περιοχής «Γεράνι» του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, πρoκειμένου να εκπέσει από αυτά έως το 80% των δαπανών αποκατάστασης.

13) Νέοι κωδικοί 033- 034- 035- 036 που καταγράφονται οι δαπάνες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών.

Και το χρέος ανέβηκε στο 160% του ΑΕΠ!!!

ου μας κατάντησαν: Μετά από 18 μήνες Μνημονίου και φρενήρη δανεισμού (ποιος μπορεί να ξεχάσει την "πανηγυρική" φράση Παπανδρέου "Πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο στην Ιστορία";) στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011, σε ότι αφορά στη σχέση χρέους προς ΑΕΠ, η Ελλάδα εμφάνιζε το υψηλότερο ποσοστό δημόσιου χρέους (159,1%), με την Ιταλία (119,6%) να ακολουθεί και τρίτη την Πορτογαλία με ποσοστό 110,1%.

Έπεται η Ιρλανδία με ποσοστό 104,9% ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Εσθονία με 6,1% και το Λουξεμβούργο με 18,5%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν την Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. παρακολουθω τα εγκυρα δημοσιευματα σας εδω και 2 χρονια απορω ακομα τι αλλο περιμενουμε να δουμε για να καταλαβουμε οτι μονο με την αντιδραση μας
    μπορουμε να κερδισουμε το δικαιωμα μας στη ζωη και την ευημερια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]