Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: «Μπράβο κύριε Παπανδρέου!»


  • «Μπράβο κύριε Παπανδρέου!», γράφει το Spiegel για το δημοψήφισμα
  • Απολύτως ορθή κρίνει το Γερμανικό περιοδικό την πρόταση για δημοψήφισμα
Βερολίνο
«Η Ευρώπη σάστισε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει ο λαός να αποφασίσει για τη σωτηρία της χώρας. Ο Παπανδρέου ποντάρει σε ένα και μοναδικό χαρτί. Η απόφασή του είναι σωστή» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο το Spiegel Online υπό τον τίτλο «Μπράβο κύριε Παπανδρέου!» και εξηγεί γιατί θεωρεί πως η απόφαση του πρωθυπουργού είναι ορθή.

«Ο κίνδυνος να πουν οι Έλληνες «όχι» στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής υπάρχει. Παρόλα αυτά η απόφαση είναι ορθή για τρεις λόγους» αναφέρει το άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel και εξηγεί:

α) Ο πρωθυπουργός χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή. Εξελέγη πριν την κορύφωση της κρίσης. Η πολιτική που ακολουθεί απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Σε καμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχουν επιβληθεί τόσο σκληρά μέτρα περικοπών και λιτότητας.

β) Η αντιπολίτευση κωλυσιεργεί. Μετά από ενάμιση χρόνo δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μικροπολιτικά παιχνίδια. Μέσω του δημοψηφίσματος υπάρχει η ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα λάβει σαφώς θέση για το πως βλέπει το μέλλον της χώρας και...

γ) Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης. Σχεδόν όλοι οι πολίτες είναι θύματα της οικονομικής πολιτικής, πολλοί δεν συνειδητοποιούν τι συμβαίνει γύρω τους και καταφεύγουν στην απεργία. Σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών ταχθεί υπέρ του δρόμου που χαράσσει η κυβέρνηση ίσως η χώρα εξέλθει μια ώρα αρχύτερα από την κρίση. Ως συνέπεια οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα έχαναν οποιαδήποτε νομιμοποίησή τους.

«Η πρωτοβουλία του Παπανδρέου αιφνιδιάζει τη γερμανική κυβέρνηση» επιγράφει το άρθρο της η Die Zeit και σημειώνει: «Για το δημοψήφισμα των Ελλήνων που ανακοινώθηκε η Γερμανία δεν έχει ενημερωθεί ακόμα. Η γρήγορη αντίδραση ήρθε από την αγορά συναλλάγματος: το ευρώ καταβαραθρώθηκε».

Ο γερμανικός Τύπος για το δημοψήφισμα

Το στοιχείο του αιφνιδιασμού και της κρισιμότητας της κατάστασης κυριαρχεί στα γερμανικά μέσα, τα οποία σημειώνουν πως ο Γ. Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ως επικεφαλής πλέον μίας κυβέρνησης εθνικής απελπισίας.

Χαρακτηριστικοί τίτλοι του γερμανικού Τύπου, όπως μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle: «Η Αθήνα αιφνιδιάζει με δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο βοήθειας» επιγράφει άρθρο της η Welt, «Ο Παπανδρέου ανακοινώνει δημοψήφισμα για το πακέτο βοήθειας» γράφει η Frankfurter Allgemeine, «Ο Παπανδρέου διακινδυνεύει την έξοδο της χώρας από το ευρώ» σημειώνει το Focus.

«Μπρύντερλε: Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία» αναφέρει η Bild, «Ο Dax καταβαραθρώνεται, οι μετοχές πέφτουν» γράφει η Handelblatt. «Ο Παπανδρέου θέλει δημοψήφισμα. Ασαφές αν είναι νόμιμο» σημειώνει η Taz του Βερολίνου, «Η μεγάλη απόφαση» επιγράφει το άρθρο της η Tagespiegel.

Σύμφωνα με την Tagesspiegel «τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αρχηγός μιας κυβέρνησης της εθνικής απελπισίας περισσότερο από ποτέ. Τολμάει την τελευταία μεγάλη σφαγή με το να ρωτήσει το λαό του για θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Αυτό είναι θαρραλέο και μπορεί να του προσδώσει δόξα. Πιθανότερο όμως είναι και κάτι εντελώς διαφορετικό»

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «Εάν χάσει ο Παπανδρέου το δημοψήφισμα το πιθανό είναι να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Τότε ίσως σχηματιζόταν μια κυβέρνηση συνασπισμού ΠΑΣΟΚ- ΝΔ. Εδώ και εβδομάδες λέγεται ότι ο Παπανδρέου έχει κουραστεί πολύ στο αξίωμα του. Οι νέες εκλογές θα καθυστερούσαν όμως την εφαρμογή των αποφάσεων. Στο Βερολίνο το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως αιφνιδιάζεται από την απόφαση του Παπανδρέου. Δήλωσε ότι πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και ότι μέχρι τώρα δεν έχει καμία επίσημη πληροφόρηση».

H Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι «το δημοψήφισμα του Παπανδρέου προκαλεί ανασφάλεια στους Ευρωπαίους εταίρους. Η δήλωση του αφήνει εμβρόντητους την αντιπολίτευση, οικονομολόγους και Ευρωπαίους εταίρους ενώ και οι μετοχές καταποντίζονται. Ένα 'όχι' δεν θα μπορέσει πλέον να εμποδίσει μια χρεοκοπία της Ελλάδας, εκτιμά ο Ράινερ Μπρύντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων».

Το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση κάνει λόγο για δημοψήφισμα που «δημιουργεί σύγχυση στους Έλληνες» και αναφέρεται στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως «απρόβλεπτο παίκτη», καθώς και στην κατάπληξη που προκάλεσε η ανακοίνωση στους κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, οι οποίοι επέλεξαν να μην το σχολιάσουν επίσημα.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]