Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Iράν και Ελλάδα στην κορυφή της ατζέντας του Joe Biden


Toυ John T. Bennett
για την εφημερίδα
The Hill (Washington, DC) 
29/11/2011

H συμβολή της Τουρκίας στην ανατροπή των σχεδίων του Ιράν για κατασκευή πυρηνικών όπλων και η επίλυση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Joe Biden, σε συναντήσεις που θα έχει με τους δύο ηγέτες των χωρών που βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος.

Η ατζέντα του Biden προβλέπει πολυήμερη επίσκεψη σε Τουρκία και Ελλάδα. Σύμφωνα με χθεσινή (28/11) ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σκοπός του ταξιδιού του αντιπροέδρου των ΗΠΑ είναι η επιβεβαίωση ότι οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις χώρες αυτές θα παραμείνουν πάγιες.

Η επίσκεψη του Βiden σε Ελλάδα και Τουρκία συμπίπτει χρονικά με μια φάση, κατά την οποία οι ηγέτες της Δύσης εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες να εμποδίσουν την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα η Τουρκία αποκτά έναν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο, αφενός στην ανατροπή των σχεδίων του Ιράν να προχωρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και αφετέρου στην εγγύηση της σταθερότητας στην περιοχή του Ιράκ.

Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Tony Blinken, σύμβουλος του Biden σε αμυντικά θέματα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το ταξίδι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Τουρκία αποτελεί "μέρος μιας σειράς επαφών" και με τις δύο χώρες.

Ο Βiden θα συναντηθεί με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον Blinken, στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών του Biden με Τούρκους αξιωματούχους θα βρίσκονται οι προσπάθειες από την πλευρά της Τουρκίας να αναχαιτιστούν οι επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών του PKK, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων που έχει συντάξει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Οι ΗΠΑ στηρίζουν σθεναρά την Τουρκία στη μάχη της εναντίον του PKK", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Blinken, επισημαίνοντας ότι "η Ουάσιγκτον προσπαθεί με αρκετά μέσα να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτή της Τουρκίας. Στα πλαίσια αυτά έχουμε εφοδιάσει την Τουρκία με τρία μαχητικά ελικόπτερα Super Cobra και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Predator, τα οποία βρίσκονται σήμερα σε τουρκικό έδαφος".

Ο Blinken αποκάλεσε την οργάνωση PKK "κοινό εχθρό" των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ιράκ.

Ο αντιπρόεδρος Βiden και οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης θα συζητήσουν επίσης τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επεκταθούν οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το πώς μπορούν να στηριχθούν οι πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν μετά από τα γεγονότα που προκάλεσε το κίνημα της "Αραβικής Άνοιξης" και όταν θα διαμορφωθεί ένα τοπίο στη Συρία, μετά την πολιτική αστάθεια που επικρατεί εκεί.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε επίσης ότι "κατά πάσα πιθανότητα η ατζέντα του ταξιδιού του αντιπροέδρου περιλαμβάνει θέματα σχετικά με τον πόλεμο του Αφγανιστάν".

Κατά τη διάρκεια του τουρκικού σκέλους του ταξιδιού του, ο Biden θα παραστεί επίσης σε συνέδριο επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη.

Αμέσως μετά, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, όπου, σύμφωνα με τον Blinken, θα καταστήσει σαφή "την στήριξη της Ουάσιγκτον στην προσπάθεια εφαρμογής περισσότερων πολιτικών που θα στοχεύουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία σήμερα νοσεί".

Το πρόγραμμα των επαφών του Biden προβλέπει μια πρώτη συνάντησή του με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Πηγή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]