Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Economist: Oι αγορές δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για το ευρώ, υπάρχουν και ψηφοφόροι

Ευρηματικό το νέο εξώφυλλο του Economist... Σε πρώτο πλάνο φαίνεται ο Παρθενώνας και από πάνω η λέξη «GR€€C€» με το ευρώ να καταρρέει...

Στο κύριο άρθρο του το βρετανικό περιοδικό κάνοντας ανασκόπηση στα πολιτικά τεκταινόμενα στη χώρα μας σχολίασε πως ο Γ.Παπανδρέου «υπήρξε ο ίδιος ποιητής των δεινών του».

Εντούτοις επισημαίνει πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν πρέπει να δέχεται τόσο σκληρή κριτική, σχετικά με την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, καθώς «παρά το σημαντικό 'κούρεμα' του χρέους οι Έλληνες πάλι θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και ασφαλώς όλα αυτά τα χρόνια θα ζουν με πολιτικές λιτότητας».

«Εδώ λοιπόν βρίσκεται το μήνυμα του Παπανδρέου» αναφέρει το περιοδικό και συνεχίζει «μέχρι σήμερα η κρίση στην Ευρωζώνη είχε να κάνει με την πίεση των αγορών. Όμως τα δημοσιονομικά μιας χώρας δεν ορίζονται μόνο από τις αγορές, αλλά δοκιμάζονται και από τις αντοχές των πολιτών να δεχθούν αυξήσεις στους φόρους και περαιτέρω περικοπές. Μια κυβέρνηση χάνει το πολιτικό της κεφάλαιο πολύ πριν ξεμείνει από αγαθά να φορολογήσει. Στο τέλος της ημέρας το 'δεν θα πληρώσω' είναι πολύ πιο σημαντικό από το 'δεν μπορώ να πληρώσω'».

Ο Economist εκτιμά επίσης ότι όποια και εάν είναι τελικά η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, δεν θα γλιτώσει τη δυσαρέσκεια των Ελλήνων, ενώ επισημαίνει εμφατικά πως θα ήταν καταστροφικό λάθος για την Ελλάδα να φύγει από το κοινό νόμισμα.

Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες για την πολιτική αστάθεια της Ελλάδας στους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς όπως εξηγεί επέμεναν υπερβολικά στην πολιτική λιτότητας.

«Η Ελλάδα πρέπει να ξοδέψει με σοφία όσο πολιτικό κεφάλαιο ακόμα διαθέτει, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές, πράγμα που η κυβέρνηση Παπανδρέου απέφυγε επιμελώς, στρεφόμενος στην εύκολη λύση της φορολόγησης» καταλήγει ο Economist.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]