Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ισραηλινή αεροπορία έτρεψε σε φυγή το Πίρι Ρέις


Ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα F-15 παρενόχλησαν σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό πλοίο Πίρι Ρέις, το οποίο εδώ και μερικές ημέρες διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου. Το Ισραήλ δεν εξέδωσε επίσημη απάντηση σχετικά με το περιστατικό, παρά τις αναφορές από τις Τουρκικές και Κυπριακές εφημερίδες. Η τουρκική εφημερίδα Vatan και η ελληνοκυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, ανέφεραν ότι τα ισραηλινά F-15 απογειώθηκαν από τη βάση κοντά στο Τελ Αβίβ. Η Άγκυρα ανέπτυξε επίσης μαχητικά F-16 στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, δήθεν για την ενίσχυση της πρόσφατης ναυτικής συγκέντρωσης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα τουρκικά F-16 αναχαίτισαν τα ισραηλινά F-15 όταν αυτά παραβίασαν τον Κυπριακό εναέριο χώρο, τόσο του ελληνικού όσο και του κατεχόμενου τμήματος του νησιού, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τους τουρκοκύπριους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας.

Δεν αναφέρθηκαν πυροβολισμοί, ωστόσο οι Τούρκοι ισχυρίστηκαν ότι ισραηλινό ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας αιωρούνταν αργότερα πάνω από το Πίρι Ρέις.

Ο Ομέρ Σελίκ (Omer Celik), αναπληρωτής πρόεδρος του τουρκικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ο οποίος εποπτεύει τις εξωτερικές υποθέσεις, δήλωσε: "Έχουμε δείξει με σαφήνεια σε όλους ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η ανατολική Μεσόγειος στόχος της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ."

Το Πίρι Ρέις άρχισε τις γεωτρήσεις στα ανοικτά της νότιας Κύπρου αφού οι ελληνοκύπριοι άρχισαν τις γεωτρήσεις στον τομέα Αφροδίτη, ο οποίος αποτελεί επέκταση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που η κοινοπραξία ΗΠΑ-Ισραήλ ανακάλυψε στα ανοικτά του λιμανιού της Χάιφα το 2009-10.

Τα κοιτάσματα αυτά περιλαμβάνουν κατ' εκτίμηση 25 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Ο τομέας Αφροδίτη και μερικοί από τους άλλους 11 τομείς που εξερευνήθηκαν στα ανοικτά της Κύπρου, 150 μίλια βορειοδυτικά του Ισραήλ, πιστεύεται ότι περιέχουν παρόμοιες ποσότητες.

Το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2010, η οποία ορίζει τα όρια των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους στη Μεσόγειο.

Η Τουρκία επιμένει ότι οι ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να διεξάγουν γεωτρήσεις, εκτός εάν μοιραστούν τα έσοδα με τους τούρκους εποίκους του νησιού!

Ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγκίς, δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στα κατεχόμενα ότι "Εάν οι ελληνοκύπριοι συμφωνήσουν να σταματήσουν, θα σταματήσουμε κι εμείς. Αλλά εάν επιμένουν στην διαδικασία, γνωρίζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας πολύ καλά."

Το περιστατικό ήταν το πρώτο που αναφέρθηκε μετά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών το 2010.

Ωστόσο, ο ισραηλινός αναλυτής Jonathan Spyer προειδοποίησε ότι, δεδομένου του ενεργειακού πλούτου που διακυβέυεται, η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται.
"Η επίδειξη δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί μέρος του ευρύτερου συνδυασμό των στρατηγικών και οικονομικών φιλοδοξιών της Άγκυρας. Το Ισραήλ αποτελεί μέρος της εικόνας και πλησιάζει όλο και περισσότερο τους Κύπριους."

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]