Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέος τιμοκατάλογος στο Δημόσιο


  • Το βαθύ «κούρεμα» που φέρνει το νέο μισθολόγιο συμπληρώνεται από νέες μειώσεις που θα προκύψουν από το βαθμολόγιο

Μείωση των μισθών σε όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο μισθολόγιο. Υπάλληλοι που διατηρούν τις σημερινές αποδοχές τους δεν υπάρχουν, πόσω μάλλον υπάλληλοι που να έχουν αύξηση.

Οι γενικές απώλειες κάθε κατηγορίας ορίζονται από δύο παραμέτρους: Τα χρόνια υπηρεσίας και το επίπεδο εκπαίδευσης. Τις μεγαλύτερες απώλειες αναλογικά με τις αποδοχές που είχαν μέχρι τώρα μετρούν οι νεότεροι υπάλληλοι με χαμηλά εκπαιδευτικά εφόδια. Οσο περισσότερα είναι τα χρόνια υπηρεσίας και τα εκπαιδευτικά εφόδια τόσο μικρότερες είναι οι απώλειες.

1 Νεοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης είχε μέχρι σήμερα βασικό μισθό 711 ευρώ και με τα γενικά επιδόματα οι αποδοχές του ήταν 882 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο ο βασικός του μισθός διαμορφώνεται στα 780 ευρώ και δεν έχει γενικά επιδόματα. Η μείωση των αποδοχών του είναι της τάξεως του 11%. Μετά από 5 χρόνια υπηρεσίας θα έχει μισθό 832 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο και από αυτόν που παίρνει σήμερα ως νεοδιοριζόμενος.

Σύμφωνα με την πρώτη επεξεργασία των κλιμακίων που ορίζει το νέο μισθολόγιο και τη σύγκριση με τις αποδοχές του παλαιού, χωρίς τα ειδικά επιδόματα, επεξεργασία που έγινε από την ΑΔΕΔΥ, προκύπτει ότι οι μειώσεις στους υπαλλήλους που υπηρετούν έως και 10 χρόνια κυμαίνονται από 10% έως 15%, στους υπαλλήλους με υπηρεσία έως 20 χρόνια οι μειώσεις φθάνουν στο 16% και στις επόμενες κατηγορίες οι μειώσεις αποκλιμακώνονται γύρω στο 10%. Στους υπαλλήλους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα οι μειώσεις υπολογίζονται στο 6%. Αυτοί οι υπολογισμοί όμως είναι με βάση τα γενικά επιδόματα.

2Εισάγοντας στην εξίσωση και τα ειδικά επιδόματα, οι μειώσεις διπλασιάζονται, ενώ στους κλάδους που είχαν τις υψηλότερες επιδοματικές απολαβές (υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-γεωτεχνικοί, υπουργείο Εσωτερικών) οι απώλειες είναι πάνω και από 50%. Νεοδιοριζόμενος εφοριακός είχε με το παλαιό μισθολόγιο μηνιαίες αποδοχές 1.773 ευρώ εάν ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 1.935 εάν ήταν τεχνολογικής και 2.026 εάν ήταν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Με το νέο μισθολόγιο οι αποδοχές τους διαμορφώνονται στα 858 ευρώ για τον πρώτο, 1.037 για τον δεύτερο και 1.092 για τον τρίτο, δηλαδή σε ποσοστό γύρω στο 50%. Και στις μεγαλύτερες ηλικίες οι μειώσεις κυμαίνονται στο 40%.

Ανάλογες είναι οι μειώσεις που υφίστανται και οι γεωτεχνικοί, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι μηχανικοί των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου και ορισμένοι κλάδοι του υπουργείου Εσωτερικών.

3Και στους πιο χαμηλόμισθους υπαλλήλους, όμως, κατηγορία στην οποία υπάγονται οι εκπαιδευτικοί, οι μειώσεις σύμφωνα με την επεξεργασία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας είναι για τους νεότερους γύρω στο 20% και για τους παλαιότερους με υπηρεσία άνω των 20 ετών είναι γύρω στο 8% ενώ για όσους είναι στην τελευταία 5ετία οι απώλειες είναι γύρω στο 1%-2%. Νεοδιοριζόμενος δάσκαλος έχει σήμερα καθαρές αποδοχές 868 ευρώ ενώ με το νέο μισθολόγιο θα πέσει στα 660 ευρώ. Τις σημερινές αποδοχές θα τις πάρει μετά από 6 χρόνια, ενώ αυτοί που έχουν σήμερα 6 χρόνια υπηρεσίας θα δουν τις αποδοχές τους να πέφτουν από τα 1.089 ευρώ στα 875 ευρώ. Αυτές είναι οι καθαρές αποδοχές, και η μείωση είναι για τον νεοδιοριζόμενο της τάξεως του 24%, ενώ για τον δάσκαλο με 6 χρόνια υπηρεσίας γύρω στο 20%. Πολύ μεγαλύτερη είναι η μείωση στις ακαθάριστες αποδοχές για τις νεότερες ηλικιακές κατηγορίες και για τους νεοδιοριζόμενους αγγίζουν το 40%.

Το βαθύ κούρεμα που φέρνει το νέο μισθολόγιο στους νεότερους υπαλλήλους και το σχετικά ηπιότερο στους παλαιότερους έχει δύο αναγνώσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η επιλογή αυτή ήταν αναγκαία από τη στιγμή που κόπηκε κάθε συζήτηση από την τρόικα για μεταβατική περίοδο προσαρμογής. Ωστόσο, από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ επισημαίνεται ότι το μισθολόγιο ακολουθείται από το βαθμολόγιο και η εξέλιξη των υπαλλήλων (βαθμολογική και μισθολογική) θα επιφέρει νέες μειώσεις, καθώς στον προτελευταίο βαθμό Β θα περάσει το 60% του προηγούμενου και στον ανώτατο Α μέχρι το 20%.

Τα επιδόματα που περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο είναι τα εξής:

* Επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μέχρι 150 ευρώ το μήνα.

**Απομακρυσμένων-παραμεθόριων περιοχών, 100 ευρώ το μήνα.

**Επίδομα Χριστουγέννων 500 ευρώ, Πάσχα 250 ευρώ και αδείας 250 ευρώ.

**Τέκνων, 50 ευρώ για το πρώτο, 20 για το δεύτερο, 50 για το τρίτο, και το τέταρτο και από 70 για κάθε επόμενο.

**Ευθύνης 700 ευρώ.

**Κίνητρο επίτευξης στόχων έως το 25% του βασικού.

**Κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων έως το 15% του βασικού μισθού.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]