Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επαναφέρουν σενάρια στάσης πληρωμών


Πληθαίνουν τα σενάρια και οι εκτιμήσεις για το βραχυπρόθεσμο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, με κορυφαίους παράγοντες της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις. Ο Κλάους Νοτ, μέλος της ΕΚΤ, δεν αποκλείει πλέον μια στάση πληρωμών στη χώρα μας, ενώ ο γενικός διευθυντής Νομισματικής Πολιτικής του ΔΝΤ, Χοσέ Βινάλς υπογραμμίζει ότι "η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ούτε τώρα, ούτε ποτέ".

Συγκεκριμένα, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάους Νοτ, φέρεται να δήλωσε πως μία κατάσταση στην οποία η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει το κρατικό χρέος δεν μπορεί, πλέον, να αποκλειστεί, αφού σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα Het Financieele Dagblad παραδέχθηκε ότι εξετάζεται και αυτό το ενδεχόμενο.

"Είναι ένα από τα σενάρια. Δεν λέω ότι η Ελλάδα θα πάει σε στάση πληρωμών. Για πολύ καιρό ήμουν πεπεισμένος ότι η πτώχευση δεν είναι αναγκαία. Τα νέα από την Αθήνα, πάντως, δεν είναι τις περισσότερες φορές ενθαρρυντικά" πρόσθεσε ο κ. Νοτ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Νοτ, που ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας της Ολλανδίας αυτό το καλοκαίρι, είναι ο πρώτος κεντρικός τραπεζίτης που βγαίνει και μιλά ανοικτά για το ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης συμπλήρωσε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εργαστεί σκληρά για να βοηθήσουν την Ελλάδα αλλά εγκαλεί τη χώρα μας λέγοντας ότι δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μ. Μάιστερ: Μια ελεγχόμενη πτώχευση, δεν οδηγεί και σε έξοδο από το ευρώ
Στο μεταξύ, στη διαπίστωση ότι μια ελεγχόμενη πτώχευση της Ελλάδας, δεν θα οδηγούσε και σε έξοδο από το ευρώ, προέβη ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματους της Άγκελα Μέρκελ, Μίχαελ Μάιστερ.

Μια συντεταγμένη πτώχευση σημαίνει ότι η χώρα, η οποία προβαίνει σε αυτή συνεχίζει να είναι μέλος της ευρωζώνης και είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, γράφει σε άρθρο του στην σημερινή Süddeutsche Zeitung, σύμφωνα με τη Deuche Welle.

Προσθέτει ακόμη ότι δεν υφίσταται κανένας αυτοματισμός που θα μπορούσε να οδηγήσει μια χώρα εκτός ευρωζώνης.

"Πλανάται οικτρά όποιος πιστεύει ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος θα έβαζε τέρμα στα προβλήματα. Το αντίθετο, ένα νέο νόμισμα θα υποστεί άμεσα ισχυρή υποτίμηση, ενώ τα χρέη θα συνεχίσουν να υφίστανται σε ευρώ", σημείωσε.

ΔΝΤ: "Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει"
Από την άλλη πλευρά, "η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει. Ούτε τώρα, ούτε ποτέ", δηλώνει σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο Χοσέ Βινάλς,νούμερο δύο στην πολιτική ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Βέβαια, για να αποφύγει η Ελλάδα το κακό σενάριο της χρεοκοπίας, ο κ. Βινάλς, ζητάει με επιτακτικό τρόπο από τις ελληνικές αρχές "να εφαρμόσουν όλα τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχει προτείνει το ΔΝΤ και με τα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει".

Τονίζει ότι "στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει η κυβέρνηση να μείνει προσηλωμένη σε μία πολύ αυστηρή και αναγκαία ισορροπία που περιλαμβάνει αφενός δράσεις για τη ριζική μείωση των δημοσίων δαπανών και αφετέρου ένα πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική οικονομία".

Στο μεταξύ, με ή χωρίς μία ακόμα μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Βινάλς κάνει για ακόμα μία φορά έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να ενισχύσουν με περαιτέρω κεφάλαια τις τράπεζες.

"Έχουν αναπτυχθεί δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών. Υπάρχουν τράπεζες που είναι ισχυρές. Υπάρχουν όμως και εκείνες που θα χρειαστούν σίγουρα ενέσεις κεφαλαίων, τα οποία αν δεν μπορέσουν να αντλήσουν από την αγορά θα πρέπει να στηριχθούν από το EFSF και τα κράτη" δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Επεξεργάζονται την ψυχολογία και τη δική μας και άλλων λαών. Ξέρετε ότι εδώ και λίγες μέρες έχουν κυκλοφορήσει ένα νέο χρησμό του ΔΝΤ ότι η Ρωσία είναι η επόμενη που κινδυνεύει; Ποια... η Ρωσία! Και τρέχουν την είδηση για να παγώσει ο κόσμος. Αν το καταλάβαμε το παιχνίδι που μας παίζουν, το καταλάβαμε και βγήκαμε κερδισμένοι. Θα επικεντρωθούμε στον κοινό μας αγώνα, που είναι και το μόνο πράγμα που θα τους χαλάσει τα σχέδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]