ΗΠΑ: Η Τουρκία δεν είναι πλέον σύμμαχος των ΗΠΑ...!
«H Τουρκία είναι απειλή για τις ΗΠΑ», υποστήριξε με τον πλέον αφοπλιστικό τρόπο ο Δρ. Ντέιβιντ Γούρμσερ (David Wurmser), σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντίκ Τσένεϊ μιλώντας ζωντανά σε τηλεοπτική εκπομπή πριν από μερικές ημέρες.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δρ. Ν. Γούρμσερ συμμετείχε ζωντανά στην εκπομπή του Δημοσιογράφου Γιάννη Μούτσου «Terra Incognita» στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ Channel.
Στην παρέμβασή του στην εκπομπή από τις ΗΠΑ ο γνωστός και πάντα καλά πληροφορημένος Αμερικανός αναλυτής υπογράμμισε και επιβεβαίωσε όλα αυτά που κατά καιρούς το «www.defence-point.gr» αλλά και το περιοδικό ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ έχει επισημάνει και προσπαθεί να καταστήσει κτήμα του κάθε Έλληνα.
Ο σύμβουλος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ αφού επεσήμανε το Νεοθωμανικό προσωπείοτης κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα προσπαθεί να ανασυστήσει το «Στρατηγικό Βάθος» της οθωμανικής αυτοκρατορίας – κατά Νταβούτογλου, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλη ένταση στην περιοχή αφού η συγκεκριμένη στρατηγική συνάγεται με την «αυξανόμενη επιθετικότητά της απέναντι στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα». Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο Δρ. Γούρμσερ δεν απέκλεισε και την πιθανότητα εκδήλωσης επιθετικής ενέργειας από μέρους της Άγκυρας.
Αναφορικά με την σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκίας ο Αμερικανός αναλυτής επεσήμανε πως και δύο πλευρές έχουν περιπέσει σε μία αμοιβαία παρεξήγηση, η οποία εκ των πραγμάτων θα αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη για την ειρήνη στην περιοχή. Κατά τον Δρ. Γούρμσερ «η Τουρκία δεν δείχνει αυτή τη στιγμή να αντιλαμβάνεται το πώς σκέφτεται η Ουάσιγκτον ενώ πιστεύει ακράδαντα πως έχει με το μέρος της όλα τα πλεονεκτήματα. Το λάθος όμως της Άγκυρας είναι μοιραίο αφού αυτή τη στιγμή τα λόμπι των Ελλήνων, των Ισραηλινών και των Αρμενίων είναι σε θέση να αλλάξουν τις ισορροπίες εναντίον της Τουρκίας ανά πάσα στιγμή. Σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται πως οι πράξεις της αποσταθεροποιούν την περιοχή κάτι το οποίο είναι απειλή για τις ΗΠΑ».
Από την πλευρά του οι ΗΠΑ, ειδικά η κυβέρνηση, πάντα κατά τον Δρ. Γούρμσερ, δεν φαίνεται να έχει χωνέψει την αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας και εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται την Άγκυρας ως έναν «σταθεροποιητικό παράγοντα στην Αραβική Άνοιξη» όμως με το πέρασμα του χρόνου οι Αμερικανοί πρόκειται να αντιληφθούνε «πως η Τουρκία είναι πλέον πρόβλημα». Για την ώρα ένα λόγος που δείχνουν να την εμπιστεύονται είναι η ιδιότητά της ως κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.
Σε ερώτηση δε για μία ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσον οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την Τουρκία ως σύμμαχο ο Αμερικανός αναλυτής ήταν ξεκάθαρος, αφού χωρίς καμία περιστροφή ανέφερε πως «Οι περισσότεροι στην Ουάσιγκτον θεωρούν πως η Τουρκία δεν είναι πλέον σύμμαχος» παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει πως οι σχέσεις είναι καλύτερες από ποτέ. Κατά τον Ν. Γούρμσερ, είναι πλέον γεγονός, πως «κάτω από την επιφάνεια η άποψη ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον σύμμαχος μας ενδυναμώνεται όλο και πιο πολύ».
Τι εστί όμως Δρ. Ν. Βούρμσερ ώστε πρέπει κάποιος να ακούσει αυτά που «λέει», αυτά που «δεν λέει» και αυτά που «σημαίνει»/εννοεί; Ο Ν. Γούρμσερ έχει χρηματίσει σύμβουλος για θέματα Μέσης Ανατολής του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντίκ Τσένεϊ, ενώ μεταξύ άλλων είναι και μέλος του ΑΕΙ (American Enterprise Institute). Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δρ. Γούρμσερ ήταν ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης με τίτλο «Α Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm» η οποία και συντάχθηκε το 1996 για λογαριασμό του σημερινού πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και μέσα στην οποία προκρινόταν η επιλογή του «προληπτικού πλήγματος» (preemptive strike) εναντίον της Συρίας και του Ιράν ενώ για την περίπτωση του Ιράκ προκρινόταν η επιλογή της «αποκαθήλωσης» του Σαντάμ Χουσεΐν. Αναφορικά με το Παλαιστινιακό η αναφορά συμβούλευε το Τελ-Αβίβ να εγκαταλείψει την πολιτική του «Γη για Ειρήνη» (Land for Peace) απέναντι στους Παλαιστινίους.
Οι διασυνδέσεις του συγκεκριμένου αναλυτή, οι γνώσεις των διαφόρων «πραγματικοτήτων» στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου και της Ουάσιγκτον αλλά και η διείσδυση των απόψεών του σε μερίδα του πολιτικού συστήματος των ΗΠΑ είναι εμφανής. Από την άλλη είναι εξίσου εμφανές και το γεγονός πως η «σκληρή» γραμμή και προσέγγιση που ακολουθεί αλλά και οι δεσμοί του με τους Ρεπουμπλικάνους, ειδικά τους «Neocons» (νέο-συντηρητικοί), αλλά και το Ισραήλ είναι κάτι το οποίο δεν είναι σίγουρο πως κάνει κάποιους από τους Δημοκρατικούς να αισθάνονται άνετα.
Η ουσία για εμάς όμως είναι το γεγονός πως ο Δρ. Ν. Γούρμσερ εξέφρασε όπως ποτέ άλλοτε δεν έχει κάνει ένας Αμερικανός ειδήμων το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουάσιγκτον και το πώς η Τουρκία παίζει με τη φωτιά η οποία έχει ξεκινήσει από την Ρεπουμπλικανική πλευρά και απειλεί να εξαπλωθεί και στην Δημοκρατική. Είναι σαφές πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να… βομβαρδίσουν την Τουρκία, αλλά το γεγονός πως θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες… «πιέσεως και θερμοκρασίας», σε μία δυνητική θερμή αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο αξίζει την αμέριστη προσοχή μας και εκτίμηση των δυνατοτήτων που ανοίγονται με την αλλαγή των γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στον κάτωθι σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρώτο μέρος της εκπομπής του Γιάννη Μούτσου στην οποία συμμετέχουν ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Δρ. Γιάννης Μάζης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Μεσογείου Κώστας Σταμπολής και ο Εκδότης – Διευθυντής του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ Δρ. Γιώργος Φίλης. Η παρέμβαση του Αμερικανού αναλυτή βρίσκεται στο δεύτερο μισό του βίντεο, ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως και οι υπόλοιπες τηλεφωνικές παρεμβάσεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...