Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κυβερνητική κινδυνολογία


Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της κυβέρνησης και υπουργός των Οικονομικών επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ενώπιόν του (εννοείται και μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα) είπε: «Η κρίση δεν είναι αυτό που ζούμε σήμερα, δηλαδή η περικοπή μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων.

Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε για να προστατευθούμε και να αποφύγουμε την κρίση. Η κρίση θα είναι η Αργεντινή του 2000: η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας».

ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ εξήλθε του προεδρικού μεγάρου, συμπλήρωσε στον ίδιο τόνο: «Αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να μη ζήσουμε σκηνές που βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ από χώρες της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να βάλουμε κάτω το κεφάλι και να δουλέψουμε...».

ΠΡΩΤΟ συμπέρασμα από όσα ακούσαμε από τα πλέον υπεύθυνα χείλη: η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει Αργεντινή. Πόση αλήθεια, πόση σκοπιμότητα και πόση κινδυνολογία κρύβει...
αυτός ο ισχυρισμός; Πώς γίνεται η ευρωπαϊκή Ελλάδα, η Ελλάδα της ευρωζώνης, που έχει για νόμισμά της το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου, να κινδυνεύει να γίνει σαν την Αργεντινή της προηγούμενης δεκαετίας, η οποία έμεινε χωρίς καμιά βοήθεια και αλληλεγγύη; Αλλωστε, μόλις χθες ακόμη και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέκρουσε τα περί αργεντινοποίησης της Ελλάδας, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν σημαντικές διαφορές.

ΔΕΥΤΕΡΟ συμπέρασμα: ο κ. Βενιζέλος επέλεξε σκοπίμως να δραματοποιήσει την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μιλώντας περί Αργεντινής, επειδή βλέπει ότι το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχει φτάσει πολλές κατηγορίες πολιτών στα όρια της αντοχής τους. Και, επιπλέον, διαπιστώνει ότι θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες στη Βουλή, καθώς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φτάνουν κι αυτοί στα όρια των αντοχών τους.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, όμως, δεν μπορεί να βασίζει την επιβολή των όποιων μέτρων στην τρομοκράτηση των πολιτών και των βουλευτών. Υποχρεούται να τους πείθει για την αναγκαιότητά τους και όχι να θέτει διαρκώς εκβιαστικά διλήμματα. Και για να τους πείσει, πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι τα προηγούμενα μέτρα πέτυχαν το σκοπό τους, όσα δηλαδή η ίδια έλεγε. Αν τα προηγούμενα απέτυχαν, πώς θα πείσει ότι θα πετύχουν τα σημερινά και τα αυριανά;

Η ΜΕΘΟΔΟΣ «ή περνάνε τα μέτρα ή χρεοκοπούμε» δοκιμάστηκε πολλές φορές μέχρι τώρα. Και μάλλον είχε επιτυχία. Τουλάχιστον οι κυβερνητικοί βουλευτές πίστεψαν την κυβέρνησή τους και τα υπερψήφισαν, μην αντέχοντας να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο να μην πάρει η χώρα μία δόση και οι ίδιοι να χρεωθούν τις επιπτώσεις.

ΟΜΩΣ, η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει μήπως η μέθοδος των συνεχών διλημμάτων, που θέτει, εκληφθεί ως σκέτη κινδυνολογία και χάσει την αποτελεσματικότητά της. Διότι τότε μπορεί να πάθει ό,τι έπαθε -στη γνωστή ιστορία- ο βοσκός που φώναζε συνεχώς «λύκος στα πρόβατα»: όταν ο λύκος εμφανίστηκε πραγματικά, κανείς δεν τον πίστεψε.

Από enet, μοντάζ Γρέκι
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Να δουλέψουμε όχι όπως αυτοί που άν δεν έχουν τί να κάνουν συνεδριάζουν, αλλά με την γεωργία την κτηνοτροφία και πάσης φύσεως φυσικά προιόντα, να τα παράξουμε και να τα διαθέσουμε είτε σε εμάς (χωρίς φόρους) είτε να τα εξάγουμε και να εισάγουμε συνάλλαγμα. Ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς πρωτογενή παραγωγή. Πάρτε το χαμπάρι. Σε λίγο δεν θα έχουμε λεφτά για να δώσουμε και να σωθούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]