Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παπανδρέου: Ο τελευταίος επιζών... των Ευρωπαίων Μνημονιακών!


Ως τον τελευταίο επιζών των ηγετών χωρών της ευρωζώνης που χρειάστηκαν πακέτα στήριξης χαρακτηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου το πρακτορείo Bloomberg!

Το εκτενές δημοσίευμα έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την ήττα του Jose Socrates στις χθεσινές εκλογές στην Πορτογαλία.

Για τον κ. Παπανδρέου και τους επενδυτές και φορολογούμενους που μοιράζονται το κόστος του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, πληθαίνουν τα ερωτηματικά για το αν θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του –η οποία λήγει το 2013- και να εφαρμόσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό και την πώληση περιουσιακών στοιχείων που απαιτούν οι «ευεργέτες» του.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πήρε διαβεβαιώσεις ότι οι διεθνείς δανειστές θα καταβάλουν την επόμενη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ, θα προσπαθήσει αυτήν την εβδομάδα να «δαμάσει» τις αυξανόμενες εσωκομματικές αντιδράσεις για τις νέες, βαθύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, την ώρα που εξαντλείται η υπομονή των ψηφοφόρων και αυξάνονται οι διαμαρτυρίες του ελληνικού λαού.

«Η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί κάλλιστα να δοκιμάσει τις αντοχές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και θα μπορούσε να αποδειχθεί μια πρόκληση υπερβολικά μεγάλη για τον Παπανδρέου», δήλωσε ο οικονομολόγος Jens Bastian. «Είναι μια κατάσταση για την ηγεσία του στο κόμμα και την κυβέρνηση όπου είτε θα τα καταφέρει, είτε θα διαλυθεί».

Μέχρι στιγμής, ο γεννηθείς στην Μινεσότα των ΗΠΑ κ. Παπανδρέου, ετών 58, έχει αποφύγει την τύχη του Socrates αλλά και του ιρλανδού Brian Cowen, ο οποίος απορρίφθηκε στις 26 Φεβρουαρίου.

Στην Ισπανία, ο Jose Luis Rodriguez Zapatero ανακοίνωσε ότι δεν θα ξανακατέβει υποψήφιος στις εκλογές, έχοντας ήδη επιβάλει μέτρα λιτότητας-ρεκόρ προκειμένου να αποφύγει την ανάγκη πακέτου διάσωσης της χώρας.

Ο Socrates ηττήθηκε χθες από τον Pedro Passos Coelho, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, το κόμμα το οποίο συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης καθώς ψήφισε κατά του προγράμματος λιτότητας του Socrates τον Μάρτιο.

Ο Cowen απομακρύνθηκε στην Ιρλανδία από το κόμμα Fine Gael, του οποίου ηγείται o Enda Kenny, ο οποίος πιέζει για πιο ευνοϊκούς όρους διάσωσης.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της ένταξης της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης, που στόχο είχε να σταματήσει την διάχυση της κρίσης χρέους, η Ελλάδα βρίσκεται στον τρίτο χρόνο ύφεσης, αποκλεισμένη από τις χρηματοοικονομικές αγορές και «φεσωμένη» με το μεγαλύτερο χρέος στην ιστορία του ευρώ. Ιρλανδία και Πορτογαλία ακολούθησαν ζητώντας πακέτα διάσωσης και η Ελλάδα τώρα χρειάζεται ένα δεύτερο πακέτο προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία.

Στο πλαίσιο του αρχικού πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο να προχωρήσει στην πώληση κρατικών ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ του χρόνου.

Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Παπανδρέου παραδέχθηκαν πως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές δεν θα είναι δυνατή, με την απόδοση των ελληνικών ομολόγων στο 16%, επίπεδο διπλάσιο αυτού στο οποίο κινούνταν τα ομόλογα όταν υπεγράφη το πρώτο μνημόνιο. Η ΕΕ θέλει να κλείσει το χάσμα χρηματοδότησης μέσω νέων δανείων και μέσω της προθυμίας των ιδιωτών ομολογιούχων να μετακυλήσουν το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΒΟΗΘΕΙΑ

Ο Παπανδρέου συμφώνησε σε επιπλέον μέτρα λιτότητας και πώλησης περιουσιακών στοιχείων ύψους 78 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 προκειμένου να εξασφαλίσει την δόση του Ιουλίου, ύψους 12 δισ. ευρώ, αλλά και να ανταποκριθεί στους όρους που έχουν τεθεί για να λάβει επιπλέον πακέτο διάσωσης. Συμφώνησε να κάνει «σημαντικές» περικοπές στην απασχόληση του δημοσίου τομέα και να δημιουργήσει έναν φορέα που θα διαχειριστεί τις επιταχυνόμενες αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη στην Αθήνα στις 3 Ιουνίου.

Τα ελληνικά ομόλογα ενισχύθηκαν στις 3 Ιουνίου, λόγω των προοπτικών χορήγησης νέου πακέτου διάσωσης, με τις αποδόσεις των 2ετών ομολόγων να υποχωρούν 172 μονάδες βάσης στο 22,8%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Απριλίου.

Οι συμφωνίες ήρθαν στο τέλος μιας εβδομάδας κατά την οποία η ελληνική κρίση είχε ήδη επιδεινωθεί από την υποβάθμιση της Moody’s και την αύξηση της πιθανότητας χρεοκοπίας της χώρας στο 50%.

Και καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι έλληνες στηρίζουν τα σχέδια για την πώληση δημόσιας περιουσίας και της περικοπής θέσεων εργασίας στο δημόσιο, ωστόσο δείχνουν επίσης την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τις κινήσεις αυτές που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα. Το προβάδισμα του Παπανδρέου στις δημοσκοπήσεις μειώθηκε τους τελευταίους μήνες και περίπου εννέα στους δέκα έλληνες περιμένουν επιδείνωση της κατάστασης.

ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τονίζοντας τις ανησυχίες των ευρωπαίων ηγετών για πολιτική αστάθεια, ο αρμόδιος για θέματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρώπης, κ. Olli Rehn, δήλωσε στις 3 Ιουνίου ότι τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας θα πρέπει να συνεργαστούν «για το καλό της χώρας».

Οι διαδηλώσεις κατά τα πρότυπα των Ισπανών «Αγανακτισμένων» συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου στην πλατεία Συντάγματος κάθε βράδυ από τις 25 Μαρτίου. Φωνάζοντας «κλέφτες, κλέφτες» έξω από το κτήριο της Βουλής και χτυπώντας κατσαρόλες και τηγάνια, οι διαμαρτυρόμενοι έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία και πραγματοποιούν «δημόσιες συνελεύσεις» κάθε βράδυ. Μια ομάδα, μάλιστα, συγκεντρώνει υπογραφές για ένα αντικυβερνητικό δημοψήφισμα.

Περίπου 50.000 άτομα συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα συγκέντρωση. Στην διαδήλωση που οργάνωσαν στις 4 Ιουνίου οι δυο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, συγκεντρώθηκαν μόλις 1.500 άτομα.

«Το σημερινό κύμα διαδηλώσεων στην Ελλάδα δεν μοιάζει με τα γνωστά αναρχικά», σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της Nomura, Alastair Newton. «Μοιάζουν και δίνουν πιο πολύ την αίσθηση της Αργεντινής προ δεκαετίας. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του».

Ο τότε πρόεδρος της Αργεντινής, Fernando de la Rua, παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 εν μέσω εξεγέρσεων για την οικονομική κρίση στη χώρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιώργος Πεταλωτής, καταδίκασε στις 2 Ιουνίου τις διαδηλώσεις κατά ελλήνων και ευρωπαίων αξιωματούχων στην Κέρκυρα. Ο ίδιος γιουχαΐστηκε και «πολιορκήθηκε» εκείνο το βράδυ από διαδηλωτές σε εκδήλωση σε ΚΑΠΗ στα προάστια της Αθήνας.

Ο Παπανδρέου, ο ποίος έχει 156 έδρες στην ελληνική Βουλή, πραγματοποιεί σήμερα υπουργικό συμβούλιο και σκοπεύει να συναντηθεί με αξιωματούχους του κόμματος για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες των δημοσιονομικών μέτρων προτού αυτά υποβληθούν στη Βουλή. Δεκαέξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του έχουν αποστείλει επιστολή ζητώντας πλήρη συζήτηση για τα μέτρα.

Η πώληση μεριδίων που κατέχει το δημόσιο σε εταιρείες συμπεριλαμβανομένου του ΟΤΕ και τηςΔΕΗ, έχει οδηγήσει τα συνδικάτα στην κήρυξη γενικής απεργίας στις 15 Ιουνίου.

Ο Παπανδρέου «αγόρασε χρόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως τώρα πρέπει να επιτύχει συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε ο κ. Bastian.

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]