Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Kenneth Waltz: Η Ελλάδα “γεωστρατηγικό κλειδί” της Ανατολικής Μεσογείου

Η θέση της Ελλάδας έχει αποδυναμωθεί λόγω της δεινής οικονοµικής της κατάστασης ωστόσο παραµένει χώρα – κλειδί με σηµαντική γεωστρατηγική θέση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επηρεάζοντας κράτη όπως η Ρωσία και η Τουρκία, τόνισε ο οµότιµος καθηγητής του πανεπιστηµίου Berkeley της Καλιφόρνια, Keneth Waltz, που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Ο κορυφαίος επιστήμονας των Διεθνών Σχέσεων χαρακτήρισε την εμπλοκή των ΗΠΑ σε έξι πολέμους, την τελευταία 20ετία (από το 1993), ως «μη απαραίτητη» και υποστήριξε ότι η δολοφονία του Οsama Bin Laden ήταν «ατυχής» καθώς δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Οι δηλώσεις του Κenneth Waltz έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επ΄αφορμής της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, απόφοιτος του οποίου είναι και ο γράφων.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαικών Σπουδών, Γιώργος Σπυρόπουλος, χαρακτήρισε τον Κenneth Waltz ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες προσωπικότητες της διεθνοπολιτικής κοινότητας, οι θεωρίες του οποίου έχουν προσφέρει σημαντικά διδάγματα στην πολιτική. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Tμήματος και πρώην πρύτανης του Ιδρύματος, Ηλίας Κουσκουβέλης, υπογράμμισε ότι συνέδεσε την πολιτική θεωρία με τις Διεθνείς Σχέσεις, και τοποθετήθηκε με σαφείς θέσεις σε διεθνή θέματα όπως ο πόλεμος στο Βιετνάμ και στο Ιράκ, η κούρσα των εξοπλισμών, η σχέση της πολιτικής με την παγκοσμιοποίηση και την κοινωνία των πολιτών.

Εμβληματικά έργα του Κenneth Waltz είναι τα βιβλία «Ο Άνθρωπος, το Κράτος και ο Πόλεμος» (Man, the State, and War, 1959) και το «Θεωρία Διεθνούς Πολιτικής» (Theory of International Politics, 1979), τα οποία μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 60 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και την Ελληνική από τις Εκδόσεις Ποιότητα. Το έργο του αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη σύγχρονη επιστήμη των Διεθνών Σχέσεων, διδάσκεται, και μέχρι σήμερα ερευνάται σε όλα τα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Ο Kenneth Waltz ανέπτυξε περεταίρω το κλασσικό παράδειγμα που έχει τις ρίζες του στον Θουκυδίδη και το εμπλούτισε με τη θεώρηση του δομικού ρεαλισμού, σε τέτοιο βαθμό που να θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας των Διεθνών Σχέσεων στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα.

Πηγή




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]