Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Τα εύκολα για την ελληνική κυβέρνηση τελείωσαν» λέει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ

  • Αυστηρή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε την Τετάρτη ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα, Πόουλ Τόμσεν κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, κάνοντας λόγο για «εκτροχιασμό». Μια μέρα νωρίτερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν έθεσε την απαίτηση της συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζήτησε εκ νέου πανεθνική συνεννόηση. Δεν δίνει στήριξη «σε λανθασμένες πολιτικές που απέτυχαν στην πράξη» λέει ο Αντ. Σαμαράς, σημειώνοντας ωστόσο πως «Τα μέτρα που είναι καλά για την πατρίδα θα τα στηρίξουμε».

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας κινδυνεύει με εκτροχιασμό χωρίς αποφασιστική προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Τόμσεν από το βήμα του συνεδρίου του Economist, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα. Όπως τόνισε, το έλλειμμα δεν πρόκειται να μετακινηθεί σημαντικά κάτω από το 10% του ΑΕΠ χωρίς περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Αμφισβήτησε δε την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2012.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει αποδώσει μέχρι στιγμής κάποια αποτελέσματα. Ωστόσο προέβλεψε ότι αν η κυβέρνηση δεν δώσει μία νέα πνοή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ορατός είναι ο κίνδυνος εκτροχιασμού του. Οπως είπε χαρακτηριστικά τα «εύκολα για την ελληνική κυβέρνηση τελείωσαν» επισημαίνοντας ότι εφεξής θα πρέπει να προχωρήσει σε «δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Στο μεταξύ, μετά τη χθεσινή διατύπωση της απαίτησης των Ευρωπαίων εταίρων για συναίνεση των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαφών με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες μέρες. «Τις επόμενες μέρες, με την εξειδίκευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας, που θα έχει πενταετή προοπτική, θα κληθούν τα κόμματα και οι φορείς για να γίνει συζήτηση με στόχο να υπάρξει ένας άξονας πάνω στον οποίο θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί εθνική συνεννόηση» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «εμείς από την πρώτη στιγμή κάναμε μία διαρκή πρόσκληση για συναίνεση. Μία πρόσκληση που έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο» και πρέπει να γίνει επί μίας συγκεκριμένης πλατφόρμας ενώ σχολιάζοντας το πακέτο προτάσεων που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς στο Ζάππειο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «πολλές από αυτές τις προτάσεις βέβαια είναι ήδη ειλημμένες αποφάσεις και χαιρόμαστε που τις υιοθετεί η ΝΔ, έστω και ως προτάσεις». Απέκλεισε δε συμφωνία σε όλο το περιεχόμενο του λεγόμενου «Ζάππειο ΙΙ».

Ο Γ. Παπανδρέου είχε κάνει νωρίτερα λόγο για «εθνική αναγκαιότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα και να δώσουμε το δείγμα της θέλησής μας παντού ώστε οι πάντες να το κατανοούν», ενώ αναφερόμενος στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν επιτρέπονται «εξωραϊσμοί ούτε και μαγικές συνταγές», αλλά απαιτούνται «σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιμονή από όλους», την κοινωνία, τους επιχειρηματίες και τις πολιτικές ηγεσίες.

Ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε τις βασικότερες ρυθμίσεις του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος που καταρτίζει η κυβέρνηση για την τετραετία 2011-2015, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • εθελούσια έξοδος στο Δημόσιο,
  • εξίσωση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,
  • μηδενισμός ή μείωση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στις εισηγμένες εταιρείες τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ), λιμανιών, διαχείρισης ύδατος (ΕΥΔΑΠ), ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και τυχερών παιγνίων κ.α.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που ενδιαφέρει περισσότερο τους δανειστές της χώρας. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι έσοδα 50 δισ. ευρώ, που θα μειώσουν το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, μιλώντας σε συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών δήλωσε πως η βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να συνδέεται με όρους, κάνοντας λόγο για θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και μείωσης των αργιών και των αδειών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Σαμαράς: «Τα μέτρα που είναι καλά για την πατρίδα θα τα στηρίξουμε»

Αποκλείει το ενδεχόμενο συναίνεσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης, τονίζοντας ότι δεν δίνει στήριξη «σε λανθασμένες πολιτικές που απέτυχαν στην πράξη και οδήγησαν τη χώρα στη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών», μετά και την αναφορά του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τις επόμενες εκταμιεύσεις είναι να υπάρχει διακομματική συμφωνία. Ωστόσο σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» τονίζει ότι «τα μέτρα που είναι καλά για την πατρίδα θα τα στηρίξουμε».

Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις σημειώνει ότι «έχουμε ξεκάθαρες θέσεις για το τι πρέπει να γίνει με τις ΔΕΚΟ όπως στη ΔΕΗ, αλλά δεν μπορούμε να χαρίσουμε την κρατική συμμετοχή στον ΟΠΑΠ σε κόστος που ισοδυναμεί με έσοδα δύο τριών-ετών».

Σχετικά με τις πιέσεις του Όλι Ρεν αναφέρει: «Ακόμη και στην υπόθεση εργασίας ότι εμείς θα υπογράφαμε ο,τι θέλουν για να πάρουμε την 5η δόση, ο κ. Όλι Ρεν μπορεί να μας υπογράψει ότι με την ίδια λαθεμένη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η Ελλάδα θα πάρει την 6η και 7η δόση;» διερωτάται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επισημαίνει δε ότι δεν ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία για τις καθυστερήσεις και τις αποτυχίες της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική και υπογραμμίζει ότι «ούτε η έλλειψη συναίνεσης τους εμπόδισε να κυβερνήσουν». Υπεραμύνεται του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, που παρουσίασε στο Ζάππειο, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει με τον πιο τεκμηριωμένο τρόπο το πλαίσιο, ώστε η οικονομία να πάρει το δρόμο της ανάκαμψης και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Εν τω μεταξύ, με σημερινή δήλωσή του, επισημαίνει ότι «Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και Κυβέρνηση υπάρχει και Αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα». Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να τοποθετηθεί εκ νέου στο θέμα της συναίνεσης κατά την ομιλία του, αργότερα, στο συνέδριο του Economist.

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο τομεάρχης Εξωτερικών Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε χθες ότι δεν χρειαζόταν οι ευρωπαϊκές συστάσεις για συναίνεση «διότι η ΝΔ έχει βγει εδώ και καιρό μπροστά, προσπαθώντας να οικοδομήσει ένα πεδίο εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης με τον κ. Παπανδρέου». «Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σαμαράς, στο Ζάππειο, έβαλε την μπάλα στα πόδια του κ. Παπανδρέου, για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ κ.λπ., δίνοντας διέξοδο στον πρωθυπουργό για θέματα στα οποία τον έχει μπλοκάρει το μισό του Υπουργικό Συμβούλιο» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Ο κ. Σαμαράς προσφέρει πλατφόρμα συναίνεσης, αλλά προσκρούουμε σε τσιμεντένιο τοίχο: της αδιαλλαξίας του κ. Παπανδρέου που φέρνει το βάρος της ευθύνης της μη επίτευξης εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης» πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απέκλεισε το ενδεχόμενο συναίνεσης, σχολιάζοντας πως: «Η κυβέρνηση και η ΕΕ συμφώνησαν στην άμεση και την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου 1 για να ακολουθήσει το ακόμα πιο βάρβαρο μνημόνιο 2, με πιο ισχυρή και φανερή συνεργασία των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, προκειμένου να οδηγηθεί δεμένος ο λαός στην πτώχευση για να σωθεί η πλουτοκρατία. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, δεν πρέπει να χάνουν άλλο χρόνο».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο της συναίνεσης για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Αϊβαλιώτης: «Συναίνεση σε κάποιες πτυχές μιας ρεαλιστικής πολιτικής, μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει. Η συναίνεση όμως με πρόσωπα που χρεώνονται αλλεπάλληλες αποτυχίες στην υλοποίηση του όποιου προγράμματος, προφανώς καθίσταται απαγορευτική».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
δήλωσε: «Εμείς επιμένουμε ότι αυτός ο κύκλος που ανοίγει τώρα της καταστροφής πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Και επιμένουμε να λέμε και θα το λέμε ότι τόσο το μνημόνιο όσο και αυτά που ετοιμάζουν τώρα τα νέα μνημόνια και κυρίως η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι το μέσο για να φύγουμε από την κρίση είναι ο στόχος τους».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε: «Η Δημοκρατική Αριστερά από υπεύθυνη θέση αντιμετωπίζει τη δύσκολη κατάσταση της χώρας. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν το παρόν και το μέλλον με φόβο. Περιμένουν από τους πολιτικούς και τα κόμματα στάση ευθύνης για τον τόπο. Δεν μιλάμε για συναίνεση στις ασκούμενες πολιτικές, ούτε για εκχώρηση της πολιτικής σε μια αόριστη και απολίτικη συναίνεση. Υποστηρίζουμε την ανάγκη για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν αλλαγή πορείας. Ένα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους της ΕΕ. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης δηλώνοντας πως η «ώρα της αλήθειας έφτασε. Οι κομματικές μάσκες πρέπει να πέσουν. Φτάσαμε στο έσχατο σημείο του εξευτελισμού να μας υπενθυμίζουν οι ξένοι ότι τα προβλήματα μας είναι εθνικά και όχι κομματικά. Είναι λοιπόν ώρα να πούμε ένα μεγάλο 'ναι' στην εθνική συνεννόηση χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς αστερίσκους και να σταθούμε επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων».

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]