Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαμόρφωση παρατεταμένης συγκρουσιακής κατάστασης;

  • Συνέπειες μιας πολύχρονης στείρας πολιτικής

Στη μεταπολιτευτική περίοδο και ειδικά την τελευταία εικοσαετία, η εμμονή στο στείρο δικομματικό πολιτικό σύστημα προκάλεσε την αδυναμία αντιμετώπισης των επιπτώσεων, που προκλήθηκαν από τις γεωπολιτικές -σε περιφερειακό επίπεδο- και τις οικονομικές -σε παγκόσμιο επίπεδο- εξελίξεις. Η πελατειακή σχέση του δικομματισμού, η διαφθορά, που σύμφωνα με την Transparency International, το 2010, η Ελλάδα υποβιβάσθηκε κατά επτά θέσεις και βρέθηκε στην 78η θέση μεταξύ 178 χωρών, η θέσπιση του νόμου περί ευθύνης υπουργών σε συνδυασμό με την ατελέσφορη πολιτική της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και ο ενίοτε συνενοχικός ρόλος της «τέταρτης εξουσίας», συνέβαλαν αποφασιστικά στη δημιουργία ενός κράτους αθωράκιστου και απροετοίμαστου να ανταπεξέλθει στις μείζονες προκλήσεις και απειλές, που αναδύθηκαν στα τέλη του 20ου αιώνα και που συνεχίζουν να υφίστανται.

Αναμφισβήτητα, στα κύρια χαρακτηριστικά της Ελλάδας του 2011 συγκαταλέγονται:

•S Το δυσανάλογο με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας δημοσιονομικό έλλειμμα.

S Η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, που το Φεβρουάριο του 2011 ανήλθε στο 15,9%, ενώ, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός υπολογίζεται σε 4.363.858 άτομα και αναμένεται να αυξηθεί.

•S Η ταχεία αλλαγή της δημογραφικής σύστασης, καθώς εκτιμάται ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ξεπερνούν το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

S Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας, που οδηγούν στη διαμόρφωση μιας παρατεταμένης συγκρουσιακής κατάστασης.

Μετανάστευση και ελληνική πραγματικότητα

Μία από τις μείζονες εθνικές προκλήσεις είναι το φαινόμενο της μετανάστευσης, που δεν θα επιλυθεί, αλλά θα συνεχίσει να υφίσταται και να μεγεθύνεται, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, του υπερπληθυσμού, των περιφερειακών και τοπικών συγκρούσεων, της διαφθοράς, της πείνας, της ανεργίας, της λειψυδρίας, της συρρίκνωσης των καλλιεργήσιμων εδαφών και των διάφορων άλλων δεινών, που μαστίζουν τις γειτονικές περιοχές της Ασίας και της Αφρικής. Συνεπώς, τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες, το εν λόγω φαινόμενο θα συνεχίσει να απασχολεί τον Έλληνα πολίτη. Εξάλλου, δεν θα ήταν δυνατόν να αντιμετωπισθεί από μια χώρα, που:

S Βρίσκεται μεταξύ των περιοχών προέλευσης μεταναστών (Μέση Ανατολή, νότια Ασία, βόρεια Αφρική, κτλ) και των χωρών προορισμού τους (κεντρική και βόρεια Ευρώπη).

•S Στο παρελθόν, συναίνεσε στην εφαρμογή του «Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ», ο οποίος με τη σειρά του αναχαίτισε την πορεία των μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και μετέτρεψε την Ελλάδα σε μια περιοχή «συσσώρευσης» προσφύγων και οικονομικών μεταναστών.

•S Εφαρμόζει ατελέσφορη μεταναστευτική πολιτική, καθώς παρατηρείται πλημμελής τήρηση της ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας, σχετικά με την υποδοχή των παράνομα εισελθόντων μεταναστών, την παροχή ασύλου για τους πρόσφυγες, την προστασία, την κράτηση, την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και τη βίαιη επαναπροώθηση.

•S Τα πολιτικά της κόμματα εφαρμόζουν ποικίλες μορφές εκμετάλλευσης των μεταναστών. Άλλοτε μεγεθύνουν το πρόβλημα, κινδυνολογούν υπέρμετρα και επιζητούν μη ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, άλλοτε εφαρμόζουν περιστασιακά φιλο-μεταναστευτικές πολιτικές προς άγραν μελλοντικών ψηφοφόρων, και άλλοτε υπερασπίζουν υπέρμετρα τα δικαιώματα των μεταναστών αγνοώντας τις εις βάρος των ημεδαπών συνέπειες.

•S Τέλος, δεν φρόντισε να προετοιμασθεί, ώστε να αντιμετωπίσει μία από τις «μείζονες εθνικές προκλήσεις».

Έξαρση της βίας, της εγκληματικότητας και του ρατσισμού.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της μαζικής μεταναστευτικής ροής, εξηγούν τους λόγους της δεινής κατάστασης που βιώνει σήμερα ο Έλληνας πολίτης. Μιας κατάστασης που τείνει να επιδεινώνεται συνεχώς σε οικονομικο-κοινωνικό επίπεδο, και συγχρόνως, να εμφανίζει σημάδια ελλείμματος εσωτερικής ασφάλειας. Τα ανησυχητικά περιστατικά έξαρσης της βίας και της εγκληματικότητας, που παρατηρήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωταγωνιστές την αστυνομία, τους διαδηλωτές, τους μετανάστες τους ακροδεξιούς και τους αντιεξουσιαστές, δεν χαρακτηρίζονται ως «τυχαία». Ήσαν «αναμενόμενα».[1] «Τυχαίες» είναι ευτυχώς οι ελάχιστες, μέχρι στιγμής, ανθρώπινες απώλειες, τόσο από την πλευρά των ημεδαπών όσο και από την πλευρά των μεταναστών.

Οι μετανάστες πλέον αισθάνονται στοχοποιημένοι, ενώ, οι Έλληνες πολίτες τους θεωρούν υπαίτιους των δεινών που βιώνουν, φοβούνται την αντίδρασή τους, αποφεύγουν να διέρχονται από συγκεκριμένες γκετοποιημένες συνοικίες των Αθηνών και φυσικά υιοθετούν βαθμιαία ακραίες ρατσιστικές αντιλήψεις και επιθετική συμπεριφορά. Είναι τόση η ανασφάλεια των Αθηναίων, που ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων δεν συμμετέχει στις διαδηλώσεις, αφού αισθάνεται ως «πιθανή παράπλευρη απώλεια»!

Ειδικά στην περιοχή της πρωτεύουσας, εάν δεν αντιμετωπισθεί το έλλειμμα εσωτερικής ασφάλειας, τότε, η Αθήνα κινδυνεύει να μετατραπεί σε πεδίο βίαιων εθνο-θρησκευτικών συγκρούσεων με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς το θρησκευτικό στοιχείο είναι ζήτημα χρόνου να τύχει και αυτό της εκμετάλλευσης των υποστηρικτών συγκεκριμένων ακραίων ιδεολογιών. Τα περιστατικά της εκατέρωθεν άσκησης βίας, που συνιστούν εν δυνάμει ασύμμετρη απειλή, δεν αντιμετωπίζονται με κατασταλτικά μέτρα. Η καταστολή ως λύση παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό, δυσεπίλυτο και απαιτεί αμφίπλευρη σύνεση αλλά και την εφαρμογή συγκεκριμένης πολυδιάστατης πολιτικής. Δυστυχώς, όμως, πολιτική λύση δεν υφίσταται. Μέχρι στιγμής, ο πολιτικός λόγος είναι αντιπαραγωγικός και συνήθως εκφέρεται προκειμένου να στοχεύσει ψηφοθηρικά τον Έλληνα πολίτη αλλά και να προσβάλει τα αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα.

[1] «Η δεκαετία 2010-2020 θα αποτελέσει μια μεταβατική χρονική περίοδο σε πολιτικό επίπεδο, κατά την οποία θα παρατηρηθούν πρωτόγνωρες προκλήσεις τόσο σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας όσο και σε θέματα εξωτερικών απειλών (όχι απαραίτητα συμβατικών)…….. »

Γιαννακόπουλος Βασίλης, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, «Σε πολύχρονη μεταβατική περίοδο το πολιτικό τοπίο», 12 Νοεμβρίου 2010.

Γιαννακόπουλος Βασίλης – Γεωστρατηγικός Αναλυτής / www. geostrategy. gr / geostrategical@ yahoo. gr


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ά ρε αργυρώνητε Τσάτσε που πας να μας πουλήσεις το παραμύθι ότι οι Αγαρηνοί Λαθρο-έποικοι εποίκισαν την Ελλλάδα μας από μόνοι τους και δεν τους εγκατέσησε εδώ η Νέα Τάξη Πραγμάτων και τα εδώ πουλημένα σκουλίκια τους.. Οι αιτίες που προφασίζεσαι τσάτσε ότι είναι υπεύθυνες για τον εποικισμό της Αγίας Γής των Ελλήνων υπήρχαν από πάντα ( τουλάχιστον τα τελευταία 100 χρόνια...) Ο εποικισμός όμως της Ελλάδος έχει ημερομηνία έναρξης. Το 1990!!! Γιατί πρίν από την ημερομηνία αυτή δεν υπήρχε ούτε ΕΝΑΣ Λαθρο-έποικος? Δεν σε απασχολεί αυτό βαθυστόχαστε αναλυτή ? Τότε πήραν την απόφαση τα αφεντικά σου καριόλη? Τότε η Μπίντελπερκ , αφού ξεμπέρδεψε με το πρόβλημα του Κομμουνισμού αποφάσισε να προχωρήσει στο σχέδιο B ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]