Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FT Deutschland: «Ο φόβος των Ελλήνων για τον Κουρέα»

  • Επικίνδυνο όχι μόνο για τους πιστωτές αλλά και για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ένα πιθανό haircut, σε άρθρο του στους Financial Times Deutschland, ο Niels Kadritzke, τονίζοντας ότι μια τέτοια αναδιάρθρωση χρέους θα έπληττε και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Το άρθρο αναφέρεται στις δηλώσεις του Κώστα Σημίτη στο «Βήμα», όπου όπως επισημαίνει ο Kadritzke έσπασε το «ταμπού»: «Μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση χρέους θα βελτίωνε σημαντικά την κατάστασή μας».Εν συνεχεία, υποστηρίζει ότι τόσο ο διοικητής της ΤτΕ όσο και η κυβέρνηση ένιωσαν την ανάγκη να απορρίψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παραθέτει δε, τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που υποστήριξε ότι «η δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους δεν βοηθάει τη χώρα μας».

«Κι όμως, η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει προ πολλού και στην Ελλάδα. Γιατί η κυβέρνηση δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να πετύχει τους στόχους της για λιτότητα. Η αναδιάρθρωση χρέους όμως μόνο φαινομενικά αποτελεί εύκολο δρόμο. Θα έπληττε σφοδρά τις τράπεζες και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης» τονίζει ο Kadritzke.

«Σχεδόν καθημερινά αναλύονται στα ελληνικά ΜΜΕ σενάρια, εδώ και δύο μήνες. Ασαφές παραμένει, τι εννοούν μιλώντας για ‘αναδιάρθρωση χρέους’. Ακόμα και ο Σημίτης αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικά μοντέλα: τη δραστική υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων (haircut) και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής για πάρα πολλά χρόνια» επισημαίνει.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις φούντωσαν τη φημολογία. Γιατί πριν από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν μειώθηκε το 2010 στο 9,5% του ΑΕΠ, όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά μόνο στο 10,5%. Αυτή η τάση συνεχίστηκε και κατά το νέο έτος. Ήδη στον προϋπολογισμό του 2011 διαπιστώθηκε ‘τρύπα’ στα έσοδα της τάξης του 1 δις. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο. Βασική αιτία αποτελεί η υστέρηση των φορολογικών εσόδων. Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής συνεχίζεται ακόμα ‘με μισή καρδιά’. Και το ΔΝΤ διαπιστώνει καθυστερήσεις στην καθιέρωση ταχείας διαδικασίας είσπραξης φορολογικών χρεών. Δεν αναμένεται κλείσιμο της ‘τρύπας’ των εσόδων μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω της πορείας της πραγματικής οικονομίας. Γι’ αυτό οι ειδικοί θεωρούν ευσεβείς πόθους τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών ότι θα φέρει στις αρχές του 2012 και πάλι ομόλογα στις διεθνείς χρηματαγορές» αναφέρεται στο άρθρο των FT Deutschland.

Ωστόσο, ο Kadritzke, υποστηρίζει ότι παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους «γιατί ένα haircut της τάξης του 40 έως 70%, που συζητείται αυτή την περίοδο, θα κατέστρεφε τις ούτως ή άλλως αδύναμες ελληνικές τράπεζες που κατέχουν κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 65 δις. ευρώ».

«Γι’ αυτό και κατέρρευσαν τη Δευτέρα οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όταν άρχισαν να διαδίδονται έντονα οι φήμες περί αναδιάρθρωσης. Ακόμα περισσότερο θα πλήττονταν τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, αν η αξία των τίτλων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους μειωνόταν στο μισό. Τα ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα περίπου 25 δις ευρώ. Τα ελλείμματα που θα προέκυπταν θα μπορούσαν να καλυφθούν μόνο με επιπλέον χρήματα των φορολογουμένων – ή με μεγάλες μειώσεις των συντάξεων» υποστηρίζει ο Kadritzke.

«Επιπλέον, θα μειωνόταν κι άλλο η αξιοπιστία της χώρας. Για πολύ καιρό οι επενδυτές δεν θα εμπιστεύονταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κράτος. Η κυβέρνηση όμως ανησυχεί περισσότερο από φόβο μήπως η αναδιάρθρωση του χρέους αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ. Ή, όπως λέει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος: Οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης χρέους θα ήταν για την Ελλάδα ‘καταστροφικές’» καταλήγει.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]