Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εμπλέκουν την Καβάλα σε τουρκικά παιχνίδια!


Την εμπλοκή της Καβάλας, και ειδικότερα του Ινστιτούτου «Μωχάμετ Άλι», στα περίεργα παιχνίδια που παίζει τελευταία η Τουρκία στην ελληνική Θράκη τονίζει δημοσίευμα, συνδέοντας την υπόθεση αυτή με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Καβάλα!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη επίσκεψη δεν φαίνεται να είναι άσχετη με την πρόθεση της διοίκησης του Ινστιτούτου να διευρύνει τους ορίζοντές του προς την πλευρά της Τουρκίας, με την ίδρυση «Κέντρου Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας» στους κόλπους του. Σχετικό δημοσίευμα είχε φιλοξενήσει πρόσφατα και η τουρκική εφημερίδα Aksam, επικαλούμενη τη δρομολογούμενη συνεργασία του Ινστιτούτου με το τουρκικό πανεπιστήμιο Bahcesehir και τη συχνή παρουσία του Αμερικανού τουρκολόγου Heath W. Lowry (καθηγητή Ιστορίας του συγκεκριμένου τουρκικού πανεπιστημίου) στην Καβάλα.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για τροποποίηση του καταστατικού του Ινστιτούτου «Μωχάμετ Άλι» προ διμήνου, προκειμένου να περιληφθούν προοπτικές συνεργασίας –πλην της Αιγύπτου- και με άλλες «μεσογειακές χώρες» (ώστε να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία).

Η θερμή υποδοχή που έτυχε από την ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Ιμαρέτ –και εξέχων μέλος του δ.σ. του Ινστιτούτου Μωχάμετ Άλι- Άννα Τζούμα – Μισσιριάν ο κ. Νταβούτογλου (φωτό), καθώς και οι δικές του ένθερμες δηλώσεις για την Καβάλα προδιαγράφουν το κλίμα που διαμορφώνεται για το Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας.

Αν, δε, συνυπολογιστεί πως ο καθηγητής Lowry (συνεργάτης και του αμερικανικού πανεπιστημίου Princeton) είναι ένας από τους ακαδημαϊκούς που προσφέρουν επί πολλά χρόνια τις υπηρεσίες τους στην Τουρκία, επιχειρηματολογώντας κατά της Γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων από τους Τούρκους, δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά:

Ποιος παίρνει -και με ποια κίνητρα και κριτήρια- την πρωτοβουλία για τη δημιουργία τέτοιου είδους προγεφυρωμάτων της τουρκικής διπλωματίας στην Καβάλα;

Η συγκεκριμένη Καβαλιώτισσα επιχειρηματίας και η περί αυτήν –ή μήπως κάποιοι άλλοι;
Με ποιες προοπτικές και στόχους γίνεται το «άνοιγμα» αυτό; Την αύξηση (ενδεχομένως) της επισκεψιμότητας στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, εν ονόματι της οποίας ασκούν κάποιοι -μη έχοντες κανέναν θεσμικό ρόλο- «επιχειρηματική διπλωματία»; Ή της οικονομικής ενίσχυσης (κρυφής ή φανερής) του Ινστιτούτου «Μωχάμετ Άλι» από την Τουρκία πλέον –τώρα που το καθεστώς Μουμπάρακ κατέρρευσε παταγωδώς στην Αίγυπτο;

Μήπως ο χειρισμός της νέο-οθωμανικής επεκτατικής πολιτικής στην περιοχή μας είναι μια υπόθεση πολύ σοβαρή για να αφεθεί στα χέρια φιλόδοξων επιχειρηματιών και κοντόφθαλμων τοπικών παραγόντων, που δείχνουν να προτάσσουν πάνω απ' όλα τα (ποικίλης φύσης) κέρδη τους;

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε όλο το κείμενο:

"Συνεχίζουν τα περίεργα παιχνίδια στη Θράκη οι Τούρκοι. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), από την οποία αποφοιτουν οι εκπαιδευτικοί των μειονοτικών σχολείων, όπως φαίνεται, δημιουργεί τα κατάλληλα πεδία στους τουρκόφωνους της Θράκης να υποστηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας δικού τους πανεπιστημίου στην περιοχή.

Ήδη άνθρωποι της Άγκυρας αναζητούν χώρο στη Θράκη για την ίδρυση τουρκικού πανεπιστημίου. "Είναι θέμα χρόνου να τεθεί και επίσημα το ζήτημα στην κυβέρνηση, με αίτημα των τουρκοφρόνων της Θράκης" λένε τοπικοί παράγοντες της περιοχής.

Σύμφωνα με ομιλία του κυβερνητικού βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε ότι "μία διάταξη με μέγιστη σπουδαιότητα για εμάς, τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη. Εμείς στη Θράκη είμαστε πεπεισμένοι ότι η ΕΠΑΘ ευθυνόταν για πολλά αρνητικά στον χώρο της μειονοτικής εκπαίδευσης, όπως το ιδιαίτερα χαμηλό μορφωτικό επίπεδο του μειονοτικού πληθυσμού".


Αν αληθεύει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam, ότι στην Καβάλα θα ιδρυθεί από το τοπικό Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή Πασά και το τουρκικό Πανεπιστήμιο Bahcesehir "Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας", τότε πράγματι η διαμονή του Νταβούτογλου στη μακεδονική πόλη εξηγείται.

Η πληροφορία αναφερόταν στο Κέντρο που σχεδιάστηκε από το Princeton και τον αμερικανό καθηγητή ιστορίας του πανεπιστημίου Bahcesehir, Heath W. Lowry, και το οποίο θα πραγματοποιήσει εργασίες για τον τουρκικό, τον ελληνικό και τον αραβικό κόσμο στα πεδία της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των Τεχνών.

Ο Heath W. Lowry του πανεπιστημίου του Bahcesehir, αν και κάτοικος Κωνσταντινούπολης, περνά μεγάλο μέρος από τον χρόνο του στην πόλη της Καβάλας, κατέχει την έδρα "Κεμάλ Ατατούρκ" στο πανεπιστήμιο του Princeton από το 1993, ενώ με άλλους ακαδημαϊκούς και με τουρκικά χρήματα ίδρυσε το Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών στο Georgetown University και μετά πήρε την έδρα στο τουρκικό πανεπιστήμιιο Bahcesehir.

Ο 68χρονος τουρκολόγος παίζει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια των Τούρκων να αμφισβητήσουν την γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρασία (Αρμένιοι, Έλληνες) και πρωτοστάτησε στην κίνηση να μην αναγνωριστεί στις ΗΠΑ η Γενοκτονία των Αρμενιων. Είναι χαρακτηριστική η κριτική του στον Αμερικανό πρέσβη της Κωνσταντινούπολης Ε. Μοργκεντάου, που τεκμηριώνει τα τουρκικά εγκλήματα. Θα λειτουργήσει άραγε τώρα ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του Ινστιτούτου Μωχάμεντ Άλη στην Καβάλα και των δυο πανεπιστημίων Princeton και Bahcesehir, και για τίνος τα συμφέροντα;

Το Ινστιτούτο που ιδρύθηκε ως πολιτιστικό ίδρυμα το 2006, που θα προωθούσε τη συνεργασία με την Αίγυπτο, έχει όντως αλλάξει το καταστατικό του προ διμήνου κι αναφέρει πλέον τώρα "συνεργασία με μεσογειακές χώρες", ώστε να συμπεριλάβει την Τουρκία; Ήταν άσχετα τα ταξιδάκια του Τούρκου Προξένου Κομοτηνής στην Καβάλα και οι αναγορεύσεις σε επίτιμους πολίτες δυο Τούρκων πολιτών (30/10/2010) με καταγωγή από την μακεδονική πόλη; Και τι είναι αυτό με το καλοκαιρινό σεμινάριο για τους μαθητές των διπλωματικών ακαδημιών Ελλάδος και Τουρκίας που γράφει το ενημερωτικό φυλλάδιο του νέου ιδρύματος;

Το θέμα εντάσσεται στην τουρκική πολιτική της διείσδυσης στη χώρα μας, τώρα ειδικά που όλες οι αντιστάσεις πέφτουν.

Δεν κατηγορείται κανένας για μειοδοσία, όμως πρέπει να αποφευχθούν και πράξεις πολιτικά αφελείς.

Η Καβάλα δεν είναι εξοικειωμένη με την τούρκικη παρουσία και ίσως πολλοί να τη βλέπουν απλώς ως ...εξωτικό χρήμα.

Κάπως έτσι κινείται το πράγμα και στην Αλεξανδρούπολη. Πέρα από τους ... παραδοσιακούς τουρκόφιλους μιας καθεστωτικής Αριστεράς, που δεν διακρίνεται για την πολιτική ευφυία της, εσχάτως δείχνουν ευεπίφοροι σε εξ Ανατολών μηνύματα κι άλλοι χώροι. Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης παρουσιάζει την τουρκική μουσική ή την ποίηση του (Οθωμανού Πέρση) Τζελαλαντίν Ρουμί, ενώ η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης διοργανώνει ημερίδα για την "προσέγγιση του Άλλου στη σύγχρονη Τουρκία"!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]