Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι μας ετοιμάζουν οι... "φίλοι" μας οι Ευρωπαίοι;


Τρεις μικρές ειδήσεις, που πέρασαν μάλλον από τα ψιλά και απαρατήρητα, αξίζουν να τις δούμε και στη συνέχεια να σκεφτούμε τι... συμβαίνει:

Είδηση 1: Πρώτες ενδείξεις μείωσης της εξάρτησης των τραπεζών απ’ την ΕΚΤ
Μικρή υποχώρηση παρουσίασε η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών απ’ την ΕΚΤ τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της, οι ελληνικές τράπεζες είχαν λάβει ως ρευστότητα απ’ την ΕΚΤ 94,4 δισ ευρώ τον Ιανουάριο. Το Δεκέμβριο το συνολικό ποσό ήταν στα 97,7 δισ ευρώ.

Είδηση 2: Και όμως η ΕΚΤ δεν προχώρησε σε παρέμβαση
Παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης η ΕΚΤ απέφυγε να παρέμβει στη δευτερογενή αγορά, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε. Ήταν η τέταρτη διαδοχική εβδομάδα στην οποία η Κεντρική Τράπεζα δεν έριξε ούτε ευρώ για την αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας.

Είδηση 3: Τρισέ: "Δεν έχει άλλη επιλογή απ' τα μέτρα λιτότητας η Ελλάδα"
Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει πιστά τα μέτρα λιτότητας, ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Ο ίδιος μάλιστα συμπλήρωσε ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση της εφαρμογής των ελληνικών μέτρων. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει τις φήμες που θέλουν τις ελληνικές αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Με απλά λόγια, λοιπόν, μαθαίνουμε πως αρχίζει να υπάρχει μία απόσταση μεταξύ ΕΚΤ και Ελληνικών τραπεζών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μήπως για να ελαχιστοποιηθούν πιθανές μελλοντικές ζημίες; Φυσικά ναι! Και πόσο μακριά είναι αυτές οι ζημίες και γιατί να επιβαρυνθεί μόνο το Ελληνικό οικονομικό σύστημα και όχι οι "εταίροι" μας στην Ευρώπη; Μήπως επειδή οι "εταίροι" σκέφτονται να πάψουν να είναι "εταίροι"; Μήπως επέλεξαν ήδη πως δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε ζημίες και δεν θέλουν να μειώσουν τα κέρδη τους από τον μέχρι τώρα "συνεταιρισμό" με την Ελλάδα;

Πάμε παρακάτω. Η μη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, τί μπορεί να σημαίνει; Μα, τι άλλο, από την παύση "αλληλεγγύης" (αν ποτέ υπήρξε) με εκείνους που έχουν ανάγκη βοήθειας. Όταν δεν αγοράζει, δηλαδή δεν στηρίζει, η ΕΚΤ ομόλογα κρατών της Ευρωζώνης, κατά πόσο υφίσταται η Ευρωζώνη; Μάλλον δεν υφίσταται και απλά δεν έχει ανακοινωθεί (ακόμη). Μήπως η περίπτωση της μη στήριξης από την ΕΚΤ επιβεβαιώνει την προηγούμενη μικρούλα είδηση; Μήπως έχουν συμβεί ήδη τεράστιες αλλαγές στην Ευρώπη και δεν ανακοινώνονται για να μην χάσουν οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες και να επωμισθούν τραγικά οργανωτικά και θεσμικά λάθη των πολιτικών οι πολίτες; Πολύ σύντομα, μάλλον η υπόλοιπη Ευρώπη θα καταλάβει πως η "περίπτωση της Ελλάδας" ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου και πως το "κακό" θα χτυπήσει και την δική τους πόρτα στο όνομα του... κέρδους των τραπεζιτών...

Η τρίτη μικρούλα είδηση, απλώς επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα από τις δύο προηγούμενες. Ο πολύς κύριος Τρισέ, προφανώς χωρίς συναίσθηση των λεγομένων του και τον αντίκτυπό τους σε ανθρώπους, έρχεται να ανακοινώσει πως προτιμάει την πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών (σήμερα και των Ευρωπαίων αύριο) από το να επωμισθεί το βάρος του προβλήματος το "ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα".

Δεν χρειάζεται να αναρωτιόμαστε για τα περαιτέρω. Ο αργός θάνατος που αποφασίσθηκε για τους Έλληνες πολίτες είναι ο ενδεδειγμένος (ελλείψει πολιτικής βούλησης για αντίδραση και αντίσταση κατά της οικονομικής τρομοκρατίας και κατοχής ολόκληρων χωρών), αφού η περίπτωση του άμεσου θανάτου - σοκ της Αργεντινής δεν ενδείκνυται για Ευρωπαϊκή χώρα. Όμως, η αφέλεια του κάθε κυρίου Τρισέ είναι πως αγνοεί (λόγω κοινωνικής - οικονομικής απόστασης) πως ακόμη και ο "αργός θάνατος" είναι ιδιαίτερα έντονος και αισθητός σε ευρωπαϊκές κοινωνίες πολιτών. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα το ανεχτούν οι... "μελλοθάνατοι"... Μόνοι τους οι πολιτικοί της Ευρώπης ανεβάζουν την πίεση στο καζάνι της Ευρώπης. Και όταν θα συμβεί η έκρηξη κανείς δεν θα μπορεί να τους γλιτώσει. Ούτε οι... "αγαπημένοι" τους τραπεζίτες θα το τολμήσουν. Εξάλλου, θα είναι απασχολημένοι με την προσωπική τους διάσωση...

Κωνσταντίνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]