Ένας χρόνος μνημόνιο...
Στις 23 Απριλίου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωνε από το Καστελόριζο την υπαγωγή της χώρας στην Τρόικα, προαναγγέλλοντας «μία νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό».
Με την απόφαση εκείνη, ο Πρωθυπουργός διέψευδε έμπρακτα τις προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές δηλώσεις του, ότι «Λεφτά Υπάρχουν».
Όπως, επίσης, και τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να μπούμε στο ΔΝΤ.
Ο ίδιος λίγους μήνες πιο πριν (3 Ιουνίου 2009) δήλωνε κατά λέξη: «Το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη ούτε για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, ούτε για την αποτελεσματικότητά του…Ουσιαστικά κόβει το μέλλον της χώρας…Ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση».
- Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 6 Μαΐου, η συμμαχία των προθύμων υπερψήφιζε το Μνημόνιο. Ήταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (πλην Γ. Δημαρά, Β. Οικονόμου και Σ. Σακοράφα) οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και η Ντ. Μπακογιάννη. Την ίδια εκείνη ημέρα το spread έφτανε τις 1028 μονάδες βάσης.
- Οι θέσεις του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά δικαιώνονται στο ακέραιο. Σταδιακά μάλιστα υιοθετούνται ακόμη και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνομολογούν ότι το «Μνημόνιο δεν βγαίνει» και είναι ανάγκη «να υπάρξει αλλαγή πολιτικής».
- Από την υπογραφή του Μνημονίου έως σήμερα μεσολάβησαν 3 επικαιροποιήσεις, σε κάθε μία από τις οποίες προστίθενται νέες δεσμεύσεις και πρόσθετα επώδυνα μέτρα. Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, τον περασμένα Μάιο, ότι «δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα» και ότι «αν χρειάζονταν αυτό θα σήμαινε αποτυχία» έχουν διαψευστεί στην πράξη και μάλιστα πολλές φορές έως τώρα.
Όλες οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ διαψεύδονται. Πέφτουν έξω σε όλα.
Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής επιβεβαιώνεται καθημερινά αφού:
- Η οικονομία έχει μπει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση.
- Το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο.
- Το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του.
- Ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
- Η παραγωγική βάση συρρικνώνεται.
- Τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται.
- Ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται.
- Μέτρα κοινωνικής προστασίας δεν λαμβάνονται.
- Η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται
- Οι σπατάλες συνεχίζονται.
- Οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν.
- Τα μέτρα ανάπτυξης είναι ανύπαρκτα.
Όλα τα παραπάνω έχουν προκαλέσει έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό με την Κυβέρνηση Παπανδρέου να πέφτει έξω σε όλες τις προβλέψεις της. Συγκεκριμένα:
1ον. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν, το 2010, κατά 5,5%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για αύξηση κατά 13,7%.
Το πρώτο τρίμηνο του 2011 τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 8%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%!
Παρατηρείται, συνεπώς, μία υστέρηση 2 δισ. ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου, ή κατά 1,4 δισ. ευρώ από το στόχο που είχε θέσει η Κυβέρνηση για το τρίμηνο! Είναι μάλιστα χαμηλότερα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου!
2ον. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν, το 2010, κατά 12%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για μείωση κατά 4%. Μάλιστα οι δαπάνες του Προγράμματος εμφανίζονται μειωμένες κατά 55% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%!!!
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να το χρησιμοποιεί για να καλύψει μέρος από την μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.
3ον . Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,5% (ή κατά 538 εκατ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως λόγω των, αναμενόμενα, υψηλότερων τόκων και της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης.
Πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεών τους (π.χ. ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ έχουν ήδη απορροφήσει, από το πρώτο τρίμηνο το 46,9% και το 42,4% αντίστοιχα των πόρων του 2011 και αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα μέσα στο έτος).
4ον. Η ύφεση βαθαίνει περισσότερο και διαμορφώθηκε σε υψηλότερα από τα προσδοκώμενα επίπεδα (στο 4,5% για το 2010 έναντι στόχου για 4% και αναθεωρημένου 4,2%). Να σημειωθεί ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2010 «έτρεχε με 6,6%! Πρόκειται για πρωτοφανή, σε ένταση και έκταση, συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας, τη μεγαλύτερη από το 1975.
5ον . Το «Μνημόνιο» προέβλεπε έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ για το 2010. Στη συνέχεια ο στόχος αναθεωρήθηκε στο 9,4% του ΑΕΠ. Σήμερα φτάσαμε αυτός να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ, παρά τη λήψη μέτρων εκτός «Μνημονίου», την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη δημιουργία ενός τεράστιου «εσωτερικού χρέους», ύψους 5,4 δισ. ευρώ μόνο για το 2010.
Όμως και το πρώτο τρίμηνο του 2011 το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικού Προϋπολογισμού και Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) παρουσιάζεται αυξημένο κατά 7,5%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!
6ον. Ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε», το Δεκέμβριο, στο 5,2%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για 1,9% το 2010. Το μήνα Μάρτιο ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 4,5% που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά την Εσθονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
7ον. Η ανεργία το 2011 κινείται πάνω από το 15%. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. αυτή εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στο 15,1%.
ΜΕΤΡΑ
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε το 2010 πολλά επώδυνα μέτρα που δεν περιλαμβάνονταν στον Προϋπολογισμό του 2010, ούτε καν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα έλαβε επιπλέον, μέτρα περίπου 13 δισ. ευρώ (1 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2010 με τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, 4,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο στο σχετικό «πακέτο» μέτρων, 5,8 δισ. ευρώ το Μάιο με την υπογραφή του «Μνημονίου», 1 δισ. ευρώ το Νοέμβριο).
Μέτρα όπως είναι, μεταξύ πολλών άλλων:
- Η αύξηση των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).
- Οι απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό.
- Η οριζόντια περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων.
- Η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
- Η αναστολή χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.
- Η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Τα μέτρα όμως δεν σταματούν ούτε το 2011! Το «Μνημόνιο» προέβλεπε μέτρα 9,1 δισ. ευρώ για το 2011, ο προϋπολογισμός επιβάλλει πρόσθετα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ η Τρόικα, σήμερα, αναζητά νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ, εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στους πρώτους 2 μήνες του έτους. Συνεπώς, από τα 9,1 δισ. ευρώ φτάσαμε στα 17,3 δισ. ευρώ, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το ύψος των πρόσθετων μέτρων εξαιτίας της νέας υστέρησης των δημοσιονομικών μεγεθών του 2010.
«ΛΟΥΚΕΤΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη φορολογική της πολιτική και με την πρακτική του «δεν πληρώνω», τιμωρεί την επιχειρηματικότητα, αυξάνει τα «λουκέτα» στην αγορά και συντελεί στη διόγκωση της ανεργίας.
Συγκεκριμένα:
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, τον Ιανουάριο, ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος, κηρύσσοντας ουσιαστικά μια «άτυπη» στάση πληρωμών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.
- Η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων έχει μονιμοποιηθεί και επηρεάζει τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων σε περίοδο μειωμένων κερδών και περιορισμένης ρευστότητας. Αυτή διαμορφώθηκε στα 800 εκατ. ευρώ το 2010, και αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ το 2011, παρά τη μειωμένη περυσινή, έναντι του 2009, κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις να είναι περισσότερες από τις κερδοφόρες. Μάλιστα, 265 εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν ζημίες ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ το 2010, έναντι κερδών ύψους 3,7 δισ. ευρώ το 2009.
Γραφείο Τύπου ΝΔ
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...