Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η φτώχεια αυξάνει την απαισιοδοξία των Ελλήνων

Tην απαισιοδοξία σχετικά με την πορεία της φτώχειας και την προσωπική τους οικονομική κατάσταση εκφράζουν οι Ελληνες ενώ η καταναλωτική διάθεση των πολιτών εμφανίζεται καθηλωμένη σε πρωτοφανώς χαμηλά επίπεδα.

Στην «Ερευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης» που δημοσιεύεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ύστερα από μετρήσεις επί δείγματος 1261 ατόμων καταγράφονται τα εξής:

* Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2011 στο 27,1 από 28,7 που ήταν το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τη συνεχή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και της εισοδηματικής κατάστασης των νοικοκυριών, σημειώνοντας δε την ιστορικά χαμηλότερη τιμή του.
* Η εκτίμηση των ερωτηθέντων για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση βρίσκεται και αυτή στο ναδίρ. Υποχωρεί 5.1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα ήδη χαμηλά επίπεδα που είχε βρεθεί το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.
* Αναλόγως χαμηλότατες τιμές σημειώνει ο δείκτης ροπής προς κατανάλωση (υποχωρεί κατά 8 μονάδες σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2010) καθώς και η ροπή προς αποταμίευση. Οι συντάκτες της έρευνας σημειώνουν ότι από τη συνολική εξέταση των δεικτών προκύπτει ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν σημαντικά τις δαπάνες τους και ως εκ τούτου αναμένουν ακόμη πιο άσχημη περίοδο για την κατανάλωση μέσα στους επόμενους μήνες.
* Η απαισιοδοξία δείχνει να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά καθώς και ο «Δείκτης Προσδοκώμενης Οικονομικής Κατάστασης της χώρας μετά από 4 χρόνια», υποχωρεί κατά περίπου 8 μονάδες από ό,τι πέρυσι.
* Η πραγματική αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από το ρυθμό που αυξάνεται ο τιμάριθμος. Ο λόγος είναι ότι εξακολουθούν να σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες ευρείας κατανάλωσης.
* Η αξία των ακάλυπτων επιταγών για τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 20011, έχει διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]