Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νταβούτογλου στο ΝΑΤΟ: "∆εν πρόκειται να καθήσουµε στο ίδιο τραπέζι µε την Κύπρο"

Σκληρή επίθεση εναντίον του Τσέχου υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρζενµπεργκ εξαπέλυσε ο τούρκος οµόλογός του Αχµέτ Νταβούτογλου στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο, εξαιτίας του Κυπριακού. «Η Κύπρος δεν πρόκειται να καθήσει επίσηµα στο ίδιο τραπέζι µε την Τουρκία», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και απευθυνόµενος στον τσέχο οµόλογό του πρόσθεσε: «Το ότι κάθεστε ως ∆ηµοκρατία της Τσεχίας σε αυτή την καρέκλα οφείλεται στο ότι εµείς δεν έχουµε κουλτούρα εκβιασµού».

Πρόκειται για την πιο σκληρή κόντρα µεταξύ Τσεχίας και Τουρκίας των τελευταίων χρόνων, σχολίαζαν τα τουρκικά µέσα ενηµέρωσης επισηµαίνοντας ότι έπειτα από την απάντηση του Αχµέτ Νταβούτογλου πάγωσε ολόκληρη η αίθουσα. Πρώτος είχε πάρει τον λόγο ο γενικός γραµµατέας του ΝΑΤΟ Αντερς Ράσµουσεν, ο οποίος είπε ότι επηρεάζεται αρνητικά η συνεργασία του ΝΑΤΟ µε την Ε.Ε. επειδήδεν µπορούν να πραγµατοποιηθούν οι κοινές συναντήσεις. «Αςαντιµετωπίσουµε το αίτηµα της Τουρκίας για συµµετοχή στον Οργανισµό Αµυνας της Ε.Ε.και η Τουρκία να αποδεχτεί τη συµµετοχή της Κύπρου στις κοινές συναντήσεις». Η εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέµατα Εξωτερικών Σχέσεων Κάθριν Αστον είπε ότι έχει την ίδιαάποψη. Τότε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πήρε τον λόγο και είπε ότι δεν πρέπει να περιµένει κανείς από την Τουρκία «ένα βήµα το οποίο θα νοµιµοποιήσει τη διοίκηση της Νότιας Κύπρου». «Εµείς δεν µπορούµε να βρεθούµε σε καµιά συνάντηση µε τη Νότια Κύπρο. Αν εκπροσωπούν όλο το νησί να καθήσουν στο τραπέζι και οι Τουρκοκύπριοι. Αν η Κυπριακή ∆ηµοκρατία είναι µια ξεχωριστή δηµοκρατία, τότε να ορίσουµε τι είναι και η Τ∆ΒΚ. Χωρίς τη λύση του Κυπριακού αυτό δεν είναι δυνατόν. Ηταν λάθος η ένταξη της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ε.Ε. πριν από τη λύση του Κυπριακού. Τώρα ασχολούµαστε µε το αποτέλεσµα που δηµιουργήθηκε από αυτό».

Τον λόγο πήρε αµέσως ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά «µια χώρα που δεν είναι µέλος της Ε.Ε.

δεν είναι σωστό να µας λέει ότι κάναµε λάθος. ∆εν µπορείτε να ανακατεύεστε στα εσωτερικά µας». Επειτα από αυτή την παρέµβαση ακολούθησε η σκληρή απάντηση του Αχµέτ Νταβούτογλου προς τον τσέχο υπουργό: «Κοιτάξτε, εµείς εδώ είµαστε µια οικογένεια και εµείς είµαστε από τους πιο παλιούς αυτής της οικογένειας. Οταν εσείς δεν ήσασταν εδώ, εµείς ήµασταν. ∆εν θέλω να αναφερθώ σε ηµεροµηνίες αλλά θέλω να σας εξηγήσω γι’ αυτό που είπα ότι είναι λάθος. Μέσα σε µια οικογένεια συζητούνται και τα λάθη. Οταν εσείς ήσασταν υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ε.Ε., µια χώρα (εννοεί την Ελλάδα) έθεσε το θέµα να µην µπει καµιά χώρα της Ανατολικής Ευρώπης στην Ε.Ε. αν δεν ενταχθεί και η Νότια Κύπρος. Αυτός ήταν ένας καθαρός εκβιασµός.

Τις ίδιες ηµέρες ήρθαν και σε µας κάποιοι και µας είπαν µπλοκάρετε αυτές τις χώρες στο ΝΑΤΟ, να σας κάνουν και εσάς µέλος της Ε.Ε. Αλλά εµείς δεν κάναµε τέτοιον εκβιασµό λόγω των ιστορικών σχέσεών µας µε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και λόγω σεβασµού. Εµείς κάναµε λάθος που δεν σας εκβιάσαµε. Βάλτε το καλά στο µυαλό σας. Σε αυτό το τραπέζι δεν θα καθήσει η Νότια Κύπρος. Σας εξηγώ κάθε φορά. Ή κάνετε αυτό που πρέπει για τη λύση του Κυπριακού ή µην ξαναφέρετε αυτό το θέµα», κατέληξε ο τούρκος υπουργός.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]