Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FT: Σχεδόν σίγουρη η αναδιάρθρωση για Ελλάδα


«Για κάποιους αναλυτές, η προοπτική για μια χρεωμένη χώρα της ευρωζώνης να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, έχει γίνει τόσο βέβαιο, όσο ο θάνατος και οι φόροι», αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Όπως επισημαίνουν στην ηλεκτρονική έκδοση, με την Πορτογαλία να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σπέκουλας διάσωσης και τις χρηματοοικονομικές αγορές να προεξοφλούν τη χρεοκοπία της Ελλάδας τα επόμενα πέντε χρόνια, το ερώτημα είναι το πότε, που, και πώς θα λάβει χώρα μια αναδιάρθρωση.

Ο φόβος των ζημιών και η αβεβαιότητα που περικλείει τις μελλοντικές διασώσεις, οδηγεί τις αποδόσεις κάποιων κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης υψηλότερα.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως, ακόμη και μετά τη διάσωση των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας το Μάιο, είναι πιθανό πως θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματεί την αποπληρωμή των χρεών της.

«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο γρήγορα θα επιλυθεί η κρίση», επισημαίνει ο αναλυτής της Nomura, Nick Firoozye.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ακόμη ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αποφύγει μια αναδιάρθρωση. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα στην αποπληρωμή των ιδιωτών πιστωτών.

Επιπρόσθετα, το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως η αναδιάρθρωση δεν θα είναι προς όφελος της Ελλάδας ή της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα ξεκίνησε την κρίση στην ευρωζώνη και παραμένει ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, δηλώνει ο Don Smith, οικονομολόγος της Icap.

Ενδεχόμενη αναδιάρθρωση μπορεί να απαιτεί από τους κατόχους ομολόγους να αναλάβουν ζημιές για τις επενδύσεις τους σε κρατικό χρέος. Και η Ελλάδα ίσως να μην είναι η μόνη χώρα που θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Ο Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi, δηλώνει ότι θα υπάρξουν αρκετές χώρες που θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους στα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως ακόμη και θεμελιωδώς φερέγγυες χώρες μπορεί να οδηγηθούν σε χρεοκοπία μέσω της αυτό-εκπλήρωσης των κερδοσκοπικών επιθέσεων και των προφυλακτικών αποσύρσεων των ιδιωτών. Ο Firoozye θεωρεί πως η Ιρλανδία ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, αλλά όχι και η Πορτογαλία.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]