Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερζερούμ: Μυστικά και ψέματα


Τα μυστήρια του Ερζερούμ προβληματίζουν τους γνωρίζοντες τα της διπλωματίας – μυστικής και φανερής. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε και μίλησε στη διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων, αξιοποιώντας και την ευκαιρία για ένα τετ α τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτά που ελέχθησαν στο τετ α τετ ίσως τα βρούμε μπροστά μας προσεχώς, κι αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο, αν γνωρίζει κανείς τον τρόπο που κινείται ο πρωθυπουργός στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Το μη αναμενόμενο ήταν οι –σωστές– επισημάνσεις που έκανε ο Παπανδρέου για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, για το casus belli και την κατοχή στην Κύπρο, για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας.
Πώς εξηγείται άραγε αυτό το ξαφνικό ξύπνημα του καλώς εννοούμενου πατριωτισμού;
Η πρώτη ερμηνεία είναι ότι έγινε για εσωτερική κατανάλωση, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δοκιμάζεται σκληρά λόγω της πολιτικής του μνημονίου. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για μια άτυπη συμφωνία ανάμεσα στους φίλους Παπανδρέου και Ερντογάν να βοηθούν ο ένας τον άλλον στο πολιτικό παιχνίδι εντός των συνόρων τους, επιλέγοντας ανάμεσα σε πατριωτικές κορώνες ή συναίνεση, ανάλογα με τη συγκυρία.
Υπάρχει όμως και μια πιο «ψαγμένη» ανάλυση στους διπλωματικούς κύκλους, που οφείλουμε να τη λάβουμε υπ’ όψιν: Η Τουρκία, λένε, βρίσκεται σε σκληρή κόντρα με το Ισραήλ, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι και η Ουάσιγκτον και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θα κρατούν όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Ερντογάν. Κι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν συνηθίζει να τους πηγαίνει κόντρα... Ιδιαίτερα σε μια φάση που διεκδικεί διεθνή ρόλο για τον εαυτό του!

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]