Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

FT και Guardian αναφέρονται σε παρασκηνιακές συνομιλίες για το χρέος


Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Ελλάδα πηγαίνει προς μια «οργανωμένη αναδιάρθρωση χρέους», με τους Financial Times και τον The Guardian να κάνουν λόγο για την ύπαρξη συνομιλιών προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα τους, οι Financial Times επισημαίνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για ένα πακέτο αναδιάρθρωσης του χρέους, που στόχο έχει να αποτρέψει τη χρεοκοπία.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ελλάδα θα δανειστεί μέχρι και 50 δις. ευρώ από το EFSF, το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, για να επαναγοράσει δάνεια στο 75% της αντικειμενικής τους αξίας.

Την ίδια στιγμή, η προθεσμία αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα διευρυνθεί στα 30 χρόνια και το επιτόκιο θα μειωθεί κάτω από το ισχύον 5,5%, σύμφωνα με τραπεζίτες που έχουν γνώση των συνομιλιών.

«Επίσης συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο», σχολίασε ένας τραπεζίτης.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι Financial Times, μια τέτοια συμφωνία, ιδιαίτερα ο δανεισμός από το EFSF και η παράταση αποπληρωμής του δανεισμού, θα χρειαστεί την έγκριση και των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Γερμανία είναι εναντίον μιας τέτοιας χρήσης του EFSF.

Την ίδια στιγμή, σε χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του The Guardian, τονίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει παρασκηνιακές συνομιλίες για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας, καθώς οι διεθνείς ελεγκτές έρχονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Επικρατεί έντονη ανησυχία ότι το πιο αδύναμο κράτος της ευρωζώνης δεν θα είναι σε θέση να τελειώσει την χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, χωρίς μια χρεοκοπία, αναφέρει ο Guardian.

Στα σχέδια για την επαναγορά ελληνικού χρέους με discount, ένα σενάριο που οι οικονομολόγοι αποκαλούν αναδιάρθρωση στα κρυφά, δίνεται επείγουσα εξέταση, σχολιάζουν τραπεζίτες και αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με τον The Guardian.

Το σχέδιο των τριών σταδίων, το οποίο κυριάρχησε στις συνομιλίες του Νταβός, θα επιτρέψει στην σχεδόν χρεοκοπημένη χώρα να αγοράσει ελληνικά ομόλογα που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο 75% της ονομαστικής τους αξίας, δανειζόμενη από το EFSF, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, με πολύ χαμηλά επιτόκια, αναφέρει ο The Giardian.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]