Τα απίθανα σενάρια της νέας χρονιάς
Οι 10 εκπλήξεις που θα ανατρέψουν όλες τις προβλέψεις
Με την κρίση χρέους να φέρνει τις οικονομίες αλλά και τις αγορές σε αχαρτογράφητα εδάφη, οι οικονομολόγοι αναζητούν ήδη τους αστάθμητους παράγοντες και τα απίθανα σενάρια που θα μπορούσαν να κάνουν την έκπληξη το 2011. Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή η κατάρρευση των τιμών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα του 2011, προειδοποιεί η UBS.
1. Βουτιά του χρυσού κάτω από τα 1.000 δολάρια: Μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου θα σήμαινε το τέλος του έρωτα των επενδυτών με το πολύτιμο μέταλλο, καθώς θα προκαλούσε στροφή των χαρτοφυλακίων στα ομόλογα. Ξεπούλημα θα έφερνε και η τυχόν επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ενώ η UBS δεν αποκλείει το σκάσιμο της φούσκας του χρυσού, καθώς διαπιστώνει μια μανία που θυμίζει τις τεχνολογικές μετοχές της δεκαετίας του 1990 και τα αμερικανικά ακίνητα του 2006.
2. Αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων πάνω από το 4,5%: Για να φτάσουν οι αποδόσεις στα επίπεδα αυτά, θα πρέπει οι τιμές των ομολόγων να πέσουν σχεδόν 6%. Εάν αυτή η βουτιά είναι το αποτέλεσμα βελτιωμένων προσδοκιών για την αμερικανική οικονομία, τότε αυτό θα ήταν μια ευνοϊκή εξέλιξη για τις μετοχές. Δεν θα ισχύσει το ίδιο όμως, αν η πτώση των ομολόγων συνδεθεί με ανησυχίες για τον πληθωρισμό ή τη φερεγγυότητα του αμερικανικού κράτους.
3. Άνοδος του πετρελαίου στα 125 δολάρια: Θα χρειαστεί μια θετική έκπληξη από τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας για να ξεπεράσει το πετρέλαιο κατά πολύ τα μέσα επίπεδα των 85 δολαρίων ανά βαρέλι, που είναι η κεντρική πρόβλεψη της UBS για το 2011. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική για τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, αλλά θα προκαλούσε πληθωριστικές πιέσεις και ανησυχίες για υπερθέρμανση των αναδυόμενων αγορών.
4. Αναδιάρθρωση κρατικών χρεών στην Ευρωζώνη: Παρότι οι αγορές δίνουν πιθανότητα 25% στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η UBS επιμένει ότι το σενάριο αυτό είναι απίθανο. Μόνο εάν στερέψει η πολιτική βούληση για τη στήριξη της ευρωπαϊκής περιφέρειας ή σημειωθούν σοβαρές αντιδράσεις απέναντι στα πακέτα διάσωσης από τους ψηφοφόρους χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία ή η Αυστρία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια αναδιάρθρωση μέσα στο 2011.
5. Σημαντική πτώση των διακυμάνσεων στις αγορές: Η UBS εκτιμά ότι το 2011 θα φέρει ένα ήπιο ράλι στη Wall Street, αν και προειδοποιεί ότι το χρηματιστηριακό σκηνικό θα χαρακτηριστεί από βίαια επεισόδια δια- κυμάνσεων. Μόνο μια θετική έκπληξη στο μέτωπο της ανάπτυξης ή μια απότομη πτώση του risk premium θα μπορούσαν να μετριάσουν τις διακυμάνσεις στις αγορές. Πάντως, σε εποχές μείωσης των διακυμάνσεων, οι μετοχές συνήθως κινούνται ανοδικά.
6. Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ: Παρά το μεγάλο έλλειμμα και το αυξανόμενο χρέος, θεωρείται απίθανο να χάσουν οι ΗΠΑ την άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ. Όμως, οι ανησυχίες για την αγορά των δημοτικών ομολόγων εντείνονται και η UBS προειδοποιεί ότι εάν η αμερικανική κυβέρνηση αναγκαστεί να διασώσει τους δήμους και τις περιφέρειές της, τότε μια απειλή υποβάθμισης από τους τρεις μεγάλους οίκους δεν μπορεί να αποκλειστεί.
7. Υπεραποδόσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου: Οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι οποίες υποαποδίδουν έναντι της αγοράς εδώ και τέσσερα χρόνια. Όμως, εάν η αγορά κλείσει τα μάτια στις ανησυχίες για τα χαρτοφυλάκια δανείων, τις επιπτώσεις της αυστηρότερης εποπτείας και τις ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση και φέρει τις τραπεζικές μετοχές ξανά στις προτιμήσεις των επενδυτών, αυτό θα είναι το θετικότερο δυνατό σενάριο για τα χρηματιστήρια.
8. Απότομη προσγείωση της κινεζικής οικονομίας: Για τα δεδομένα της κινεζικής οικονομίας, που αναμένεται να τρέξει το 2011 με ρυθμούς 9%, η τυχόν επιβράδυνση του ΑΕΠ στο 5%-7% θα ισοδυναμούσε με μια απότομη προσγείωση. Κάτι τέτοιο θα ήταν αποτέλεσμα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής ή της σοβαρότερης διόρθωσης στα ακίνητα και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στα χρηματιστήρια -κυρίως τα αναδυόμενα- και τις αγορές των εμπορευμάτων.
9. Διπλή βουτιά της αμερικανικής οικονομίας: Εάν μέχρι το καλοκαίρι η βύθιση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε νέα ύφεση ήταν σχεδόν βέβαιη, τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία έχουν κάνει το σενάριο αυτό πολύ απίθανο. Για αυτό και μια ενδεχόμενη «διπλή βουτιά» θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη για τα χρηματιστήρια, που πλέον τείνουν να προ- εξοφλήσουν την απρόσκοπτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Μια νέα ύφεση δεν θα μπορούσε παρά να συνοδευτεί από διόρθωση των αγορών.
10. Αύξηση των επιτοκίων από τη Fed το πρώτο εξάμηνο του 2011: Για τους περισσότερους οικονομολόγους, η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου πριν από το 2012 αποτελεί ένα αδιανόητο σενάριο. Όμως, η UBS προειδοποιεί ότι η δυναμική της αμερικανικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των εισοδημάτων και της κατανάλωσης του ιδιωτικού τομέα, θα μπορούσαν να κάνουν τη Federal Reserve να επανεξετάσει τη στάση της. Αυτό θα προκαλούσε μια σταθεροποίηση, αλλά όχι κατ’ ανάγκη πτώση, των χρηματιστηρίων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...