Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκική εισβολή με φθηνά δάνεια


Την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών, λόγω της κρίσης, να βοηθήσουν με δανειοδότηση τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκμεταλλεύεται μια τουρκική τράπεζα: η Ziraat Bank.
Η Ziraat Bank είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός με παρουσία σε όλες τις κρίσιμες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δημοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τομέας κ.ά), με έδρα την Κομοτηνή αλλά και υποκατάστημα στην Αθήνα, που φαίνεται να αξιοποιεί στο έπακρο τη δύσκολη εθνική μας συγκυρία.
Και λέμε «αξιοποιεί» καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», φτάνει στο σημείο σήμερα να χορηγεί πολλά επιχειρηματικά και αγροτικά δάνεια έναντι υποθηκών και όχι μόνο σε μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης, όπως αρχικά είχε ξεκινήσει, αλλά και σε περισσότερους από 250 Έλληνες πολίτες και επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δυσκολία. Σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά που δοκιμάζονται και δίχως να μπορούν να βρουν άλλο τραπεζικό καταφύγιο θέλγοντας από τις γενναιόδωρες προσφορές της τράπεζας, οι οποίες καταγγέλλονται από Έλληνες βουλευτές ως «αθέμιτες και εθνικά προκλητικές».
Την ίδια ώρα μέχρι και το Επιχειρηματικό Επιμελητήριο της Κομοτηνής έχει τις καταθέσεις τους την τράπεζα. Το θέμα είναι γνωστό στην κοινωνία της Ροδόπης εδώ και αρκετό καιρό. Όσο κι αν η ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας μπορεί να συμβάλει στο ξεπέρασμα των παραδοσιακών αγκυλώσεων και συγκρούσεων, θα πρέπει τέτοιου είδους επιχειρηματικές κινήσεις να γίνονται με κανόνες. Η αγορά σκοτώνει τον εθνικισμό. Δεν θα πρέπει όμως να συμβεί το αντίθετο, ο εθνικισμός να σκοτώσει την αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση τον λογαριασμό πληρώνουν οι λαοί. Και ο λογαριασμός είναι βαρύς δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα» ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο ίδιος, από την θέση του υφυπουργού Εξωτερικών είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με την δράση της Ziraat Bank, όμως η ενεργοποίηση στην Τουρκία της Εθνικής Τράπεζας μέσω της εξαγοράς της Finansbank πάγωσε την όποια κριτική στα τουρκικά σχέδια στη Θράκη. Σήμερα όμως η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κι αυτό διότι πολλοί είναι οι συμπατριώτες μας οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να λαμβάνουν δάνεια με υπέρ το δέον ευνοϊκούς όρους ( ο ανταγωνισμός μιλά ακόμα ακόμα και για πιθανότητα παρέμβασης και ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος), με αντάλλαγμα την υποθήκη γαιών και κτιρίων σε ευαίσθητα εθνικά εδάφη.
Κύκλοι της αγοράς μιλούν για τουλάχιστον 150 καταθέτες στην Αθήνα και πάνω από 100 Έλληνες στην υπόλοιπη χώρα που προσέτρεξαν για βοήθεια στην τράπεζα μέσα στο 2010.

Η κρυφή δράση των τουρκικών offshore
Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, εξαιτίας του εθνικά ευαίσθητου χαρακτήρα της περιοχής η αγορά γαιών δεν επιτρέπεται λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών. Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει όχι από τρίτες εκτός Ε.Ε χώρες, αλλά ενδεχομένως από εταιρικά σχήματα που δρουν στην κοινή μας πατρίδα, την Ευρώπη. Έγκαιρες πηγές μας πάντως αναφέρονται σε τουρκικές offshore εταιρείες οι οποίες με έδρα την Κύπρο και την Μάλτα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εξαγορές γαιών και οικιών, σε περιπτώσεις που οι συμπατριώτες μας δεν κατορθώσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ηθελαν να αγοράσουν την ελληνική παραγωγή στη Ροδόπη
Οµως οι εν λόγω αθρόες δανειοδοτήσεις δεν είναι η µόνη προσπάθεια της Ziraat να τοποθετηθεί δυναµικά στην αγορά. Και πριν από δύο χρόνια η τουρκική τράπεζα είχε επιχειρήσει να δηµιουργήσει κοινοπρακτικό σχήµα ώστε να τοποθετηθεί στους ΣΕΑ της Εγνατίας οδού, λόγω της µεγάλης κίνησης τουρκικών λεωφορείων και φορτηγών από τη Γερµανία. «Το θέµα προς το παρόν έχει παγώσει, αν και τίποτα δεν αποκλείεται στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηµάτων», µας είπε ο κ. Στυλιανίδης.
Η πιο «περίεργη» όµως προσπάθεια παρέµβασης σε ένα εθνικό µας οικονοµικό ζήτηµα από τη µεριά της τουρκικής τράπεζας είχε συµβεί πριν από δύο χρόνια.
Τότε είχε δηµιουργηθεί πρόβληµα µε την πώληση των αγροτικών προϊόντων του Νοµού Ροδόπης, τα οποία σηµειωτέον παράγονταν από Ελληνες κυρίως καλλιεργητές και τα διαχειρίζονταν συνεταιρισµοί της περιοχής. Ξαφνικά, η Ziraat παρουσιάστηκε σαν σωτήρας. Τι πρότεινε δηλαδή; Να αγοράσουν την παραγωγή τουρκικά εκκοκκιστήρια.
Η προσπάθεια αυτή «έσπασε» χάρη σε παρέµβαση της τότε κυβέρνησης η οποία αντιλαµβανόµενη τον εθνικό κίνδυνο (Τούρκοι να παρέµβουν στην οικονοµία της Ροδόπης) έδωσε κοινοτικές χρηµατοδοτήσεις µε τη µορφή αποζηµιώσεων. «Ανεχθήκαµε πολλά λόγω της τοποθέτησης της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτής της συµφωνίας ήταν και το άνοιγµα το 2008 της Ziraat στην Ελλάδα. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος είχε µιλήσει για στενό έλεγχο που θα ασκούσε στον τουρκικό χρηµατοπιστωτικό οργανισµό. Παρά ταύτα, οι Τούρκοι... αλωνίζουν», λένε εκπρόσωποι της τραπεζικής αγοράς. Οι ίδιοι καλούν τον κ. Γιώργο Προβόπουλο να σπεύσει, καθώς το πρόβληµα γιγαντώνεται και πολλοί είναι οι Ελληνες που θα χάσουν την περιουσία τους µε κέρδος για την άσπονδη φίλη Τουρκία.

Προσφέρουν 3% πιο χαµηλά επιτόκια
Σε επικοινωνία που είχαµε ως υποψήφιοι επιχειρηµατίες-πελάτες µε εκπρόσωπο της τράπεζας στην Αθήνα, αίσθηση µας προκάλεσε το γεγονός πως υπαινίχθηκε τη διάθεση επιτοκίου για επιχειρηµατικό δάνειο ακόµα και κάτω από 3%, όταν το σύνολο της αγοράς ως γνωστόν κινείται στην καλύτερη των περιπτώσεων 5,5%-6% και πάνω. «Περάστε καλύτερα από Δευτέρα από κοντά για να σας βρούµε κι άλλες εναλλακτικές λύσεις», µας είπε το απόλυτα εξυπηρετικό στέλεχος.
Καλά ενηµερωµένες πηγές όµως αναφέρονται και σε άλλες, παράλληλες δράσεις της Ziraat Bank. Ιδιαίτερη είναι η συµµετοχή της τράπεζας στην εκµετάλλευση του οικονοµικού προβλήµατος της χώρας, το οποίο χρησιµοποιεί για την απορρόφηση κεφαλαίων από τη χώρα µας και τα οποία θα «διασφαλιστούν σε τουρκικές, ασφαλείς τράπεζες», όπως τάζουν οι υπάλληλοι της Ziraat. Κοινώς, αξιοποιώντας τον φόβο κατάρρευσης του ελληνικού χρηµατοπιστωτικού συστήµατος, οι Τούρκοι επιχειρούν γερό µπάσιµο σε όλα τα µέτωπα - ακόµα και στην προσέλκυση καταθέσεων.
Ταυτόχρονα η επεκτατική πολιτική της συγκεκριµένης τράπεζας έχει επεκταθεί και στο real estate προσφέροντας ακόµη και διπλάσια ποσά από την αντικειµενική αξία ακινήτων. Η αγορά γης και ακίνητης περιουσίας στη Θράκη, καθώς και η αµετροεπής χορήγηση δανείων δηµιουργούν εύλογα ερωτήµατα.
Ενα άλλο µείζον θέµα ως προς τη δράση της τράπεζας είναι πως το ενηµερωτικό της υλικό δινόταν µονάχα στην τουρκική και την αγγλική γλώσσα. Μάλιστα ο τέως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και νυν στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.∆. κ. Αντώνη Σαµαρά, κ. ∆ηµήτρης Σταµάτης, είχε δηµιουργήσει θέµα για τη στάση αυτή των Τούρκων τραπεζιτών.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. θα ηθελα ανωνυμα να σας πω μια αληθινη ιστορια για να καταλαβετε οτι το παραπανω αρθρο ειναι απολυτα ευστοχο.

    Βρεθηκε στα χερια μου επιταγη ακετα μεγαλου ποσου , μουσουλμανου επενδυτη ο οποιος δεν μπορουσε να την καλυψει. ο συγκεκριμενοσ εκανε μια επενδυση βαση του αναπτυξιακου νομου και εμεινε απο ρευστοτητα. σε επικοινονια μου μαζι του μου εξηγησε οτι λογο τησ οικονομικησ κρισης καμια τραπεζα δεν του εδωνε επιπλεον χρηματοδοτηση, απο αυτη που ειχε ειδη παρει με κινδυνο να τηναχτει ολη η επενδυση στον αερα με οποιεσ συνεπειεσ αυτο εχει.

    ΚΟΥΚΟΥ!!!!!!

    Μαλλον μαντεψατε ειδη πια τραπεζα του εδωσε επιπλεον χρηματα νομιζω, χωρις κανενα προβλημα , απλα και γρηγορα........

    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, φίλε Ανώνυμε, πράγματι έτσι είναι.
    Το μεγάλο θράσος των "Ελληνικών" τραπεζών είναι ότι πέρα από τις τεράστιες εγγυήσεις που σου ζητάνε, αλλάζουν μονομερός τις συμβάσεις και σου προσημειώνουν ακόμη και τα εγγόνια σου χωρίς φυσικά να σε ενημερώσουν, και άλλα πολλά.
    Εν πάση περιπτώση αν κάποιος θέλει ένα δάνειο "καθαρό" απλά πέρνει το δικηγόρο του και πάει στην όποια τουρκική τράπεζα και κλείνει μία συμφωνία πολλή ωραία και στα μέτρα του.
    Τέλος και για να μην παραξηγηθώ, όταν κάνης business, δεν κοιτας από που είναι τα χρήματα, διότι το πράγμα που δεν έχει πατριδα, θρησκεία, τόπο η χρόνο.. αυτό είναι τα χρήματα.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]