Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ασκήσεις με τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο


Βαθαίνει επικίνδυνα η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς, εκτός από τις κοινές αεροπορικές ασκήσεις που προετοιμάζονται για τους επόμενους μήνες, έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 4-14 Απρίλη 2011 και αεροναυτική άσκηση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεοσγείο με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ. Πρόκειται για την άσκηση «Noble Dina», που έως τώρα πραγματοποιούνταν στην Αν. Μεσόγειο από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η άσκηση, που θα ξεκινήσει από τη Σούδα, θα εξελιχθεί νότια της Κρήτης για να καταλήξει στη Χάιφα του Ισραήλ, προσφέροντας στρατιωτική παρουσία στις περιοχές ενεργειακού ενδιαφέροντος και ακολουθώντας τη διαδρομή όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ο πιθανός υποθαλάσσιος αγωγός μεταφοράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη του φυσικού αερίου που θα προέρχεται από το κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ.

Από την ελληνική πλευρά έχουν διατεθεί, σε πρώτη φάση, για να συμμετάσχουν στην άσκηση μια φρεγάτα με ελικόπτερο, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος. Λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη άσκηση, στην οποία η ελληνική συμμετοχή οριστικοποιήθηκε κατά την προχθεσινή επίσκεψη στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας του αρχηγού του ισραηλινού Ναυτικού, αναμένεται να καθοριστούν στο πλαίσιο τριμερούς (Ελλάδα – Ισραήλ – ΗΠΑ) συνάντησης στις αρχές Φλεβάρη.

Στο μεταξύ, εμπλουτίζεται διαρκώς το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, όπου εκτός από τις κοινές ασκήσεις περιλαμβάνει και ανταλλαγές στελεχών προς εκπαίδευση. Πρόσφατα, Ελληνας αξιωματικός του Στρατού Ξηράς πήρε μέρος σε σεμινάριο στο Ισραήλ για την «αντιμετώπιση συγκρούσεων σε αστικές περιοχές», αντλώντας προφανώς από την εμπειρία του ισραηλινού στρατού στην εξόντωση των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν ελληνοϊσραηλινές αεροπορικές ασκήσεις προετοιμασίας των Ισραηλινών για προσβολή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, ενώ προ μηνών έγινε στην Πελοπόννησο άσκηση διάσωσης σε εχθρικό έδαφος πληρωμάτων μαχητικών αεροσκαφών.

Για το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται παραπέρα αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικά δημοσιεύματα, θα περιλαμβάνει και προσωρινές μετασταθμεύσεις τόσο ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών σε ελληνικά πολεμικά αεροδρόμια, όσο και ελληνικών μαχητικών στο Ισραήλ, όπως και πολεμικών πλοίων. Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει το κουβάρι, καθώς προβάλλεται και σαν κάλυψη του «στρατηγικού κενού» που υπάρχει στην αεροπορική κάλυψη της Κύπρου απέναντι στην τουρκική αεροπορία, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόνο λίγων λεπτών της ώρας από το νησί. Σε πρώτη φάση, αυτές οι μετασταθμεύσεις θα αφορούν ασκήσεις έρευνας και διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν – δεκαετία του ’80 και αρχές του ’90 – είχαν υπάρξει δημοσιεύματα για μυστική ελληνοσυριακή συμφωνία μεταστάθμευσης ελληνικών μαχητικών στη Συρία σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης με πολεμικό θέατρο την Κύπρο. Σήμερα, θεωρείται πως η Συρία ανήκει στην τουρκική ζώνη επιρροής, στο πλαίσιο της εφαρμογής του δόγματος περί «στρατηγικού βάθους» του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]