Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι υποτιμήσεις, οι αναδιαρθρώσεις, οι πτωχεύσεις και οι εκλογές δεν προαναγγέλονται


Σε ένα απίστευτο μπρα-ντε-φερ μεταξύ της κυβέρνησης και των αγορών, εξελίχθηκε η συνεδρίαση στο Νταβός στην οποία μίλησε σε πάνελ και ο πρωθυπουργός.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ομοβροντία δημοσιευμάτων που λένε ότι καλό είναι να πάει η Ελλάδα, ή ότι θα πάει σίγουρα, σε αναδιάρθρωση χρέους και μάλιστα σύντομα, ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε το σενάριο αυτό. Και προφανώς καλά έκανε, αλλιώς σήμερα θα διαλύονταν τα πάντα.
Ωστόσο, το θέμα είναι αν η κυβέρνηση ελέγχει τις εξελίξεις κι αν γνωρίζει τι ετοιμάζουν για την οικονομία οι αγορές και η τρόϊκα.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αναμένει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς και τη μείωση των επιτοκίων με τα οποία συνήφθησαν τα εν λόγω δάνεια. Εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στις αγορές κεφαλαίων ακόμη και εντός του 2011 καθώς η εφαρμογή των δρακόντειων μέτρων λιτότητας περιορίζει δραστικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
«Βεβαίως το ζήτημα της αναδιάρθρωσης κυκλοφορεί», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Είμαι σε θέση να πω ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε. Και λέω επίσης ότι δεν βαδίζουμε προς αναδιάρθρωση. Ναι, θα έχουμε μια επιμήκυνση των δανείων που λάβαμε από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και συζητάμε τους όρους των δανείων. Νομίζω αυτά βρίσκονται σε καλό δρόμο»,

πρόσθεσε.
Ωστόσο, τραπεζίτες και διάφοροι αναλυτές επέμεναν χθες ότι πάμε σε αναδιάρθρωση, ίσως διότι έχουν στοιχηματίσει την καταστροφή της Ελλάδας.
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία που πρέπει να εξοφλήσουν τεράστια ποσά χρέους, είναι πιθανό να καταγράψουν πολύ χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης είπε ο γνωστός Τζόρτζ Σόρος ο οποίος επανέλαβε ότι καλύτερα να πάμε σε αναδιάρθρωση.
Το ίδιο είπε και ο επικεφαλής της του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, ενώ από την άλλη υπήρξαν και φωνές διάψευσης του σεναρίου αυτού.
Ο Τρισέ και ο Ρεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο ενώ και η JPMorgan Chase χαρακτήρισε επικίνδυνη μια αναδιάρθρωση διότι θα κινδύνευαν οι τράπεζες.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην αναφορά της Wall Street Journal η οποία προέβλεψε για φέτος μεγάλες κοινωνικές αναταραχές. "Μετά από μία χρονιά γεμάτη απεργιακές κινητοποιήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών του προϋπολογισμού, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ακόμα μεγαλύτερες αναταραχές", αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. «Οι προσπάθειες της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα κινδυνεύει να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων από τους οδηγούς ταξί έως τους αρτοποιούς», συνεχίζει.
Το βασικό συμπέρασμα από τον ορυμαγδό των δηλώσεων και των σεναρίων είναι ότι η Ελλάδα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις είτε να πάει σε αναδιάρθρωση άμεσα, είτε στο μέλλον. Στο ενδιάμεσο μπορεί να προκύψουν πολύ σκληρές αποφάσεις για νέα μέτρα – σοκ.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]