Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το καθεστώς φαίνεται να επιζητά την λαϊκή εξέγερση. Γιατί;

Είναι μια σκέψη που με βασανίζει εδώ και καιρό. Από το καλοκαίρι σχεδόν, και μάλιστα μια δυο φορές κάπου διατύπωσα και γραπτώς τον φόβο μου: Φαίνεται σαν το καθεστώς να θέλει και να επιζητά την λαϊκή εξέγερση, σαν να το βολεύει μια τυφλή λαϊκή εξέγερση για κάποιο λόγο. Και μοιάζει σαν να κάνει και το παν να την προκαλέσει.

  • Οι δηλώσεις του κ. Στρος Καν “Θα διαδήλωνα κι εγώ αν ήμουν έλληνας” ,
  • οι συνεχείς προκλήσεις και προσβολές του κ. Πάγκαλου “όλοι μαζί τα φάγαμε“, “αντι-παραγωγικοί“ και “κοπρίτες“,
  • η καταιγίδα των ανάλγητων και αντιλαϊκών μέτρων με ρυθμό πολυβόλου, παρά τα ψέμματα της κυβέρνησης πως δεν θα πάρει άλλα μέτρα,
  • ο εθνικός μας εξευτελισμός από την ατιμωρησία των κλεφτών του δημοσίου χρήματος και ευχολόγιο περί δικαιοσύνης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους ηγέτες,
  • η αναποτελεσματικότητα των εξεταστικών επιτροπών και η σπατάλη που συνεχίζεται,
  • το στέγνωμα της αγοράς στο σημείο που να μοιάζει με έρημο,
  • τα συσσίτια που ήδη πρέπει να κλείσεις τραπέζι,
  • η απόγνωση των μισθωτών, των αυτοαπασχολούμενων και των μικροεπιχειρηματιών που χτύπησε κόκκινο,
  • μέτρα που θα μπορούσαν χωρίς κανένα κόστος να έχουν παρθεί (πχ. παροδική αδράνεια μιας επιχείρησης και μη καταβολή ασφαλίστρων στο ΤΕΒΕ)
  • και χίλια δυο τέτοια,

δείχνουν κάτι πολύ ανησυχητικό.

Δείχνουν σαν το καθεστώς να μην φοβάται και τόσο την λαϊκή εξέγερση και μάλιστα να την προκαλεί κιόλας.

Γιατί;

Οταν κάποιος ενεργεί σαν να μην φοβάται την αυτοδικία που θα φέρει μια τυφλή λαϊκή εξέγερση εξαιτίας της οργής και της απόγνωσης που ο ίδιος προκαλεί και δημιουργεί είναι

  • ή τρελλός
  • ή θέλει πράγματι να προκαλέσει την αυτοδικία για κάποιο λόγο.

Τι σημαίνει όμως η αυτοδικία που θα φέρει μια λαϊκή εξέγερση αν ξεσπάσει αυτή τη στιγμή με τόση οργή και αγανάκτηση; Σημαίνει ενέργειες, σε μαζικό επίπεδο, έξω από τα όρια της νομιμότητας.

Και τι επιφέρουν μαζικές ενέργειες βίας έξω από τα όρια της νομιμότητας;

Δίνουν την δυνατότητα σε μια κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι ο λαός την εξέλεξε ως εγγυητή της νομιμότητας,

  • να περάσει έκτακτους νόμους που περιστέλλουν τις ελευθερίες που εγγυάται το πολίτευμα
  • να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και ίσως
  • στρατιωτικό νόμο.

Πρέπει να αρχίσουμε να αυτο-οργανωνόμαστε πολιτικά, έξω από τα κόμματα, ώστε η όποια αντίδρασή μας να μην ξεφύγει σε ακρότητες και καταστροφές που θα προκαλέσουν αντιδημοκρατικά μέτρα και ένταση της αυθαιρεσίας από την μεριά της κυβέρνησης και του συστήματος. Εν ολίγοις χρειαζόμαστε πολιτικές οργανώσεις που θα χειριστούν την κατάσταση χωρίς να θέσουν τις λαϊκές διεκδικήσεις σε κίνδυνο. Που θα μετασχηματίσουν την άγνοια σε γνώση και την οργή σε αιτήματα δημοκρατίας και ελέγχου του πολιτικού συστήματος από τον λαό.

Ηδη το σύστημα έχει προβάρει τις προβοκάτσιες του, τις μολότωφ του και το μπάχαλό του. Και το ότι δεν βρίσκουν οι δυνάμεις ασφαλείας τους παρανομήσαντες και παρανομούντες, είναι τέχνασμα.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης, αν θυμάμαι καλά, είχε δηλώσει παλαιότερα σε τηλεοπτική εκπομπή πως την εποχή που το κόμμα του ήταν στην παρανομία, οποιοσδήποτε απεσταλμένος του κόμματός του προσπαθούσε να εισέλθει στην χώρα παράνομα, συλλαμβανόταν από την ασφάλεια το πολύ σε μερικούς μήνες.

Τώρα, αυτούς τους παρανομούντες, δεν τους βρίσκουν γιατί μάλλον κάποιος δεν θέλει να βρεθούν. Είναι μια πολύ καλή δικαιολογία ότι το κράτος και η τάξη απειλείται από οπλισμένους και επικίνδυνους εσωτερικούς εχθρούς. Και αν μια τυφλή και χωρίς στόχους και αιτήματα λαϊκή εξέγερση ξεσπάσει, και μάλιστα καταλήξει και σε ακρότητες, θα την εντάξουν στους ίδιους εσωτερικούς εχθρούς, ώστε να πάρουν τα αντι-δημοκρατικά μέτρα, που μάλλον σκέφτονται να πάρουν.

Διότι το ΔΝΤ δεν ήρθε για να φύγει γρήγορα. Θέλει λεφτά, πετρέλαια και ουράνια. Θέλει τα φιλέτα. Θέλει να πτωχεύσουν οι επιχειρήσεις για να ρθουν τα κολλητάρια του να αγοράσουν τζάμπα. Κι έχει και συμμάχους εδώ. Που περιμένουν πως και πως να αρχίσουν οι πτωχεύσεις και οι “ιδιωτικοποιήσεις” και όλα αυτά τα ωραία κόλπα.

Κιαν ο λαός, που θα χει “ατακτήσει” γιατί προκλήθηκε, θεωρηθεί εχθρός, θα χουν βρει την χρυσή ευκαιρία να του φορέσουν κάνα κολλάρο “έκτακτης ανάγκης”, και να του αφαιρέσουν οποιαδήποτε δυνατότητα να αντιδράσει στο μαζικό ξεπούλημα που ολοφάνερα σχεδιάζεται.

Θραξ o Αναρμόδιος (με αφορμή μια συζήτηση με τον tsilivithras)


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

8 σχόλια :

  1. την εξεγερση την θελουν για να ξεπληνουν τις αμαρτιες τουςκαι μια δικτακτορια θα τους βολευε
    μια χαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υποψια σου ειναι και δικη μου.Ωστοσο,δεν μπορω να μην παρατηρησω οτι ο λαος θελει πραγματικα πολυ τσιγκλισμα για να αντιδρασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Θραξ αναρμόδιε, είσαι μέσα στο μυαλό μου!
    Στις Ηνωμ. Πολιτείες -όπως φαντάζομαι ότι ξέρεις- ο "πατριωτικός" νόμος επιτρέπει στις δυνάμεις καταστολής να μπουν στο σπίτι σου χωρίς ένταλμα, να σε συλλάβουν χωρίς κατηγορία, να σε φυλακίσουν για όσο διάστημα θέλουν, ακόμα και να σε βασανίσουν...! με την "υποψία" ότι μπορεί να είσαι τρομοκράτης! Και τρομοκράτης δεν θεωρείται ο απανταχού μαντηλοφόρος "Μπιν Λαντεν" αλλα όποιος μιλάει, όποιος εκφράζεται και αντιδρά, δημόσια, στα blogs κτλ.
    Φοβάμαι ότι οι τυφλές, χωρίς σωστή στόχευση εξεγέρσεις, πιθανόν θα οδηγήσουν στην επιβολή της μοντέρνας αυτής δικτακτορίας.
    ΄Ισως βέβαια αυτό να μας βγει σε καλό γιατί επιτέλους θα δούμε τον "εχθρό" και θα καταφέρουμε να ενωθούμε, βάζοντας πάνω από κάθε άλλη ταυτότητα ή ιδιότητα, αυτή του Έλληνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝ ΚΙΝΗΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

    ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΜΑΣ ΣΩΖΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

    ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑ.ΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΣΦΥΡΗΛΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΙΑΣ ¨ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το καθεστώς όντως επιζητά την εξέγερση.Η βία άλλωστε είναι βούτυρο στο ψωμί τους.Φανταστείτε μια βίαιη αντίδραση του λαού τι άλλοθι θα προσφέρει στην κυβέρνηση ώστε να ισχυριστεί πως γι’αυτό δεν πέτυχε τους στόχους της.Τι ωραία θα αποδράσει ο Παπανδρέου και στο τέλος θα μας κατηγορήσει και για αχαριστία οπότε θα ξεκινήσει τη διεθνή καριέρα του ως πρόεδρος του ΟΗΕ ή ότι άλλο του έχουν τάξει.Επιπλέον μια βίαιη εξέγερση θα συμβάλλει στο διχασμό των Ελλήνων, ενώ είναι εύκολος στόχος προβοκάτσιας.Σκεφτείτε μέσα στον γενικό χαμό να έχουμε και σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών.Θα βαράμε ο ένας τον άλλον και θα ξεχάσουμε ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός του λαού.Και όταν στο τέλος κουραστεί η κοινωνία θα εμφανιστούν πάλι οι σωτήρες που θα λυτρώσουν τη χώρα, αλλά κάποια μέτρα θα πρέπει να είναι λίγο πιο αυταρχικά.Κι εμείς θα πούμε προκειμένου να βγούμε από το χάος, κομμάτια να γίνει.Μη σου πω οτι θα τα απαιτήσουμε κιόλας.Επειδή όμως η τακτική του διχασμού και της προβοκάτσιας είναι παλιά συνταγή θα είμαστε αφελείς σαν λαός αν τη ξαναπατήσουμε.Πρέπει να συμπεριφερθούμε αντίθετα από ότι επιθυμεί το καθεστώς.Βίαιη εξέγερση επιθυμεί το σύστημα, τρέλα εμείς, ειρηνική διαμαρτυρία και πολιτική ανυπακοή.Και οπωσδήποτε αυτοοργάνωση και διάλογος για να βρούμε τι θα απαιτήσουμε.Δεν πρέπει να πολεμήσουμε στο πεδίο τους, πρέπει να μεταφέρουμε τη μάχη στις γειτονιές μας, να ανοίξουμε πολλά μέτωπα καλά οργανωμένα από λίγους που θα γνωρίζονται καλά και θα ξέρουν πότε να απομακρύνονται όταν οι όροι δεν τους συμφέρουν.Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερη τακτική για να αντιμετωπίσουμε την παγίδα τους.Είμαι ανοιχτός σε προτάσεις από όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχετικά με τους παρανομούντες κουκουλοφόρους,
    είναι μεγάλη αλητεία που θάφτηκε η δολοφονία των
    υπαλλήλων στην MARFIN πέρσι την άνοιξη...

    Τόσοι αυτόπτες μάρτυρες υπήρχαν "ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ"
    και είχαν καταγραφεί σε βίντεο...

    Δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίζει η αστυνομία τους εγκληματίες!

    Παρόλα αυτά το φοβερό αυτό έγκλημα καλύπτεται!

    Είναι λυπηρή η κατάντια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προκαλεί πάντως γενική απορία,σ'όλο τον κόσμο, αυτή η στωίκότητα των Ελλήνων πολιτών,λόγω της επαναστατικής τους ιδιοσυγκρασίας. Οι ίδιοι προβληματισμοί απασχόλησαν τα blogs το καλοκαίρι,δεν δόθηκε όμως άλλη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ Θράκα, καλή χρονιά! Είναι αλήθεια πως κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιβεβαιώσουν τις υποψίες σου (και μας). Και νά που τώρα βρεθήκαμε όλοι μπροστά από το απαίσιο κάστρο τους, γύρω από την επικίνδυνη τάφρο που έφτιαξαν, φέρνουμε βόλτες και την κοιτάμε διστακτικοί.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]