Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επικίνδυνη και υπερβάλουσα αυτοεκτίμηση της Τουρκίας

  • «Η τουρκική εξωτερική πολιτική κερδίζει σε σημασία, χάνει σε ρεαλισμό»

«Μεγάλη και μεγαλομανής». Αυτός είναι τίτλος ανάλυσης στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Αllgemeine Ζeitung, στην οποία σημειώνεται ότι «η τουρκική εξωτερική πολιτική κερδίζει σε σημασία αλλά χάνει σε ρεαλισμό».

Ο αρθρογράφος (ΜichaelΜartensαπό Κωνσταντινούπολη) αναφέρεται σε τηλεοπτική συνέντευξη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην οποία υποστήριξε ότι, δεδομένου ότι στην Τουρκία διασταυρώνονται επιρροές από τη Δύση και από την Ανατολή, η χώρα του είναι ιδανική για να προσφέρει λύσεις και ηγεσία σε μια εποχή συγκρούσεων.

Αυτός είναι ο στόχος, είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας και κάτι ακόμη περισσότερο: Να γίνει η Τουρκία η σώφρων χώρα της ανθρωπότητας, οι απόψεις της οποίας θα είναι σεβαστές, θα έχει αρχές, θα αποτελεί τη φωνή της ανθρώπινης συνείδησης και θα αγωνίζεται τις αξίες της.

Οι παθιασμένες αυτές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ αποτελούν, κατά τον ανταποκριτή, ενδεικτικό της υπερβάλλουσας αυτοεκτίμησης και αυτο-υπερεκτίμησης της τουρκικής διπλωματίας, σημειώνει ο αρθρογράφος. Κανείς, συνεχίζει, δεν μπορεί να αρνηθεί την αυξανόμενη σημασία της Τουρκίας στην παγκόσμια σκηνή, ειδικά στο χώρο της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, σημειώνει, στην Τουρκία εκδηλώνεται μια αμετροεπής αισιοδοξία γύρω από αυτό το θέμα. Μπορεί να μην ισχυρίζεται κανείς στην Αγκυρα ότι η Τουρκία παίζει στην ίδια κατηγορία με την Ουάσιγκτον ή το Πεκίνο, αλλά είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Με ένα άλλο θέμα που συζητείται συχνά στην Τουρκία, ασχολείται ο δημοσιογράφος της Μilliyet, Semih Ιdiz, συνεχίζει ο ΜichaelΜartens: Το κατά πόσον το κυβερνών κόμμα έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, λόγω στροφής στις ισλαμικές ρίζες της Τουρκίας. Ο Τούρκος δημοσιογράφος σημειώνει μια παραδοξότητα, το ότι δηλαδή η Τουρκία έχει μεν πλησιάσει το μουσουλμανικό κόσμο, ωστόσο δεν έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, γιατί έχει γίνει πιο δημοκρατική.

Πηγή: Εφ. "Φιλελεύθερος"
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]