Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ως εδώ και μη παρέκει…

Την κόκκινη γραμμή θέτει, έστω και… άτσαλα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μερικές μόλις μέρες μετά τη συνεδρίαση- μονόλογο, όπου ο πρωθυπουργός επιχείρησε χωρίς αποτέλεσμα να μαζέψει «το μαγαζί». Έτσι κι αλλιώς ο εκβιασμός του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε χωρίς καμία ενημέρωση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι έπειτα από μια σειρά προειδοποιήσεων ότι δεν μπορούν οι βουλευτές να καταπίνουν «αμάσητα» τα νομοσχέδια.

Ο προπηλακισμός και το λιντσάρισμα του Κωστή Χατζηδάκη, με την επίκληση της ιδιότητας του πολιτικού, έχει πανικοβάλει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που φοβούνται ακόμα και για τη σωματική τους ακεραιότητα. Γι’ αυτό και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να τα «βγάλουν από μέσα τους», αφού κανείς στην κυβέρνηση δεν τους ακούει και δεν φαίνεται να τους παίρνει στα σοβαρά.

Η συζήτηση του προϋπολογισμού και η ψήφος εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ανέσυρε τελικά στο έπακρο όλες τις κυβερνητικές παθογένειες. Η αμίλητη και ασάλευτη Κοινοβουλευτική Ομάδα, που ακολουθούσε με υπόκωφη γκρίνια τις επιλογές Παπανδρέου, φαίνεται να μην υπάρχει πια και, όπως φαίνεται, αν δεν καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια να πειστούν οι βουλευτές ότι ακούγονται και δεν αντιμετωπίζουν εμπόδια στην επικοινωνία τους με τον πρωθυπουργό, η κυβερνητική σταθερότητα κρέμεται σε μια κλωστή.

Η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να σταθεί με ταπεινωμένους βουλευτές που νιώθουν ότι δεν μετέχουν στη διαμόρφωση των αποφάσεων, αλλά κινδυνεύουν με προπηλακισμούς και λιντσάρισμα για μια πολιτική που δεν πιστεύουν, δεν υιοθετούν και κυρίως δεν είχαν στο πρόγραμμά τους. Η επίκληση του κατεπείγοντος και της ιστορικότητας των στιγμών για τη χρεοκοπία της Ελλάδας έχει κάποια όρια, αφού οι επιμέρους χειρισμοί έχουν τον ρόλο τους και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κρίνουν ότι το οικονομικό επιτελείο δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα, δεν διαβουλεύεται με τους βουλευτές για την επικαιροποίηση του μνημονίου κάθε φορά και πορεύεται με άγχος, αμηχανία, διαρροές και μυστικότητα «κατά το δοκούν».

Η έλλειψη πολιτικού κέντρου με αποφασιστικότητα και σχεδιασμό, η επικοινωνιακή αμηχανία απέναντι σε μέτρα - οδοστρωτήρα των κοινωνικών συνθηκών, η απουσία μιας συνεκτικής ηγετικής ομάδας που παίρνει στην πλάτη της και υπερασπίζεται σκληρές αποφάσεις, έχουν δημιουργήσει μια εικόνα χάους με όλους, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να διαμαρτύρονται για όλα, ενώ η κοινωνία παρακολουθεί αμήχανη. Ο πρωθυπουργός σε μια κίνηση πανικού επιχείρησε για μια ακόμη φορά να πάρει πάνω του το παιχνίδι συγκαλώντας σε μόνιμη σχεδόν φάση το Υπουργικό Συμβούλιο, δημοσιοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα παρακολουθεί πολύ στενά την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου από τους υπουργούς, κυρίως στα μέτρα που αφορούν το μνημόνιο.

Το βαρύ κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η πίεση των βουλευτών να τα πουν έξω από τα δόντια, απαιτώντας τη σύγκλησή της αμέσως μετά τις γιορτές προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις τους, όπως και η αποτύπωση της δύσκολης και ρευστής κατάστασης στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τα προεδρεία των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας και του προεδρείου της Κ.Ο., έχουν κινητοποιήσει τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι εκτιμούν ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες ενημέρωσης και ένταξής τους στο σχέδιο διάσωσης της χώρας.

Μάλιστα πολλοί επισημαίνουν ότι η χτεσινή ομιλία κλείσιμο του προϋπολογισμού του Γ. Παπανδρέου είχε στόχο πρωτίστως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του και μετά τους πολίτες. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι για πρώτη φορά μετά το 2007 κλυδωνίζονται σοβαρά οι σχέσεις τού πρωθυπουργού με τους βουλευτές του, ακόμα και με κάποιους απ’ αυτούς που τον στήριξαν. Άλλωστε η διαγραφή τού στενού συνεργάτη και φίλου του Βαγγέλη Παπαχρήστου βάρυνε ήδη το κλίμα ανάμεσα στους βουλευτές, που επισημαίνουν με αγανάκτηση ότι δεν μπορεί το μεσημέρι να ανακοινώνεται ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας και το βράδυ να διαγράφεται μέσα σε 5 λεπτά ο βουλευτής επειδή καταψηφίζει. Πολλοί βουλευτές δε, διαμήνυσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η επιβολή κομματικής πειθαρχίας και η δημοσιοποίησή της θα ήταν μια διέξοδο και για τους ίδιους προκειμένου να ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο χωρίς να αναλάβουν την ευθύνη. «Δεν ερωτηθήκαμε στη διατύπωση των ρυθμίσεων, δεν εισακούονται οι προτάσεις μας, δεν μπορούμε αδιαμαρτύρητα να ψηφίζουμε την κατεδάφιση κοινωνικών κατακτήσεων», επισημαίνουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στις συζητήσεις τους με δημοσιογράφους.

Οι σύμβουλοι του Γιώργου Παπανδρέου όμως, οι οποίοι έγιναν κοινωνοί της… πρότασης για κομματική πειθαρχία, αποφάσισαν πως κάτι τέτοιο θα έδειχνε ότι η κυβέρνηση είναι παντελώς αποκομμένη ακόμα και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που τη στηρίζει, ενώ η φθορά για τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα ήταν πολλαπλάσια.

Γι’ αυτό και το όλο «σύστημα» πιέστηκε να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο με τελικό κόστος τη διαγραφή του Βαγγέλη Παπαχρήστου. Είχε προηγηθεί βέβαια η απόσυρση της διάταξης για τη διαγραφή χρεών ύψους 24 δισ., όταν πάνω από 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να το επικυρώσουν με την ψήφο τους…

Όπως απέδειξε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, η διάταξη είχε διατυπωθεί εντελώς στο «πόδι», χωρίς ουσιαστικές νομικές και δικαστικές εγγυήσεις και έλεγχο από την πολιτική εξουσία σε ποιους διαγράφονται τα χρέη. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι πολύ αυστηρές και να υπάρχει και δικαστική τεκμηρίωση ότι ο υπόχρεος ή οι κληρονόμοι του αδυνατούν να καλύψουν το χρέος.

Η άτακτη υποχώρηση του υπουργού Οικονομικών αποκάλυψε και την αδυναμία του να στηρίξει αποτελεσματικά μια διάταξη που… έμπαζε από παντού. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει η ρύθμιση χωρίς τη δημοσιοποίηση όλων των ονομάτων αλλά και σοβαρή έρευνα ότι τελεσίδικα το δημόσιο δεν πρόκειται ποτέ να μπορέσει να εισπράξει τις οφειλές αυτές. Θεωρούν ότι είναι δικαιολογημένη η αντίδραση της τρόικας να διαγραφούν τα χρέη, ώστε να μην μεταφέρονται από χρόνο σε χρόνο χωρίς να μπορούν να εισπραχτούν, φτάνει αυτό να γίνει με τον σωστό νομικά τρόπο και με πλήρη αιτιολόγηση ότι δεν θα γλιτώσουν κάποιοι επιτήδειοι. Σύμβουλοι του Παπανδρέου επίσης αναλογίζονται τι θα συμβεί στη Βουλή κυρίως με το λόμπι των δικηγόρων - βουλευτών, αλλά και μηχανικών, γιατρών κ.λπ., γι’ αυτό και επισημαίνουν ότι οι χειρισμοί πρέπει να είναι προσεκτικοί, οι ρυθμίσεις σωστά επεξεργασμένες και να επιδιωχθεί ο ουσιαστικότερος και διεξοδικότερος δυνατός διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς. Οι εκπρόσωποι των φορέων ζητούν ακρόαση από τον Παπανδρέου και αναμένεται να αρχίσουν διάλογο με τους αρμόδιους υπουργούς. Πάντως δεν αποκλείεται σε άλλη φάση και όχι κάτω από πίεση μιας ανοιχτής επιστολής ο πρωθυπουργός να δεχτεί να μιλήσει με τα προεδρεία των κοινωνικών φορέων. Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα πυκνώσει τις επαφές του με τους βουλευτές σε μια προσπάθεια να «μαζευτεί» το κλίμα…

Όταν η Βάσω βγαίνει στα… βουνά

Μπορεί η παρέμβαση της Βάσως Παπανδρέου, η οποία πέταξε στα σκουπίδια τον προϋπολογισμό και τις προοπτικές διάσωσης της χώρας, να έκανε πολύ θόρυβο, αλλά μεγαλύτερο τσαλάκωμα υπέστη η εικόνα του πρωθυπουργού από τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία Θωμά Ρομπόπουλο. Η «κραυγή» από το βήμα της Βουλής ότι αναζητά να συζητήσει με τον πρωθυπουργό επί μια εβδομάδα και δεν έχει λάβει απάντηση προκάλεσε κύματα οργής στους συνεργάτες του Παπανδρέου, αφού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εικόνα «προσβασιμότητας», απλότητας και αμεσότητας που επί χρόνια φιλοτεχνεί ο πρωθυπουργός. Ο Θ. Ρομπόπουλος κλήθηκε στο γραφείο της Ρεγγίνας Βάρτζελη και παρουσία του γραμματέα Βασίλη Εξαρχου, σύμφωνα με πληροφορίες, του ανακοινώθηκε ότι μπορεί αν επιθυμεί να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να ανέλθει στο βήμα της Βουλής και να δηλώσει σαρκαστικά ότι «θα δώσει μια ακόμη ευκαιρία στην κυβέρνηση» ψηφίζοντας. Πάντως ο βουλευτής έχει μπει στο στόχαστρο, αν και ο ίδιος, που κινείται στην κόψη του ξυραφιού, παίζει την επανεκλογή του, αφού εξελέγη στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από προσπάθεια πολλών χρόνων (από το 2000), οριακά στην τελευταία θέση. Όσον αφορά τη Βάσω Παπανδρέου, η απόφαση είναι, όσο κινείται θεσμικά, δηλαδή λέει την άποψή της από επίσημο βήμα ή στα όργανα, δεν πρόκειται να υπάρξει αντίδραση, αλλά θα αντιμετωπίζεται με αδιαφορία χωρίς να τυγχάνει απάντησης στα όσα λέει.

Υπουργικός… εμφύλιος

Το άχτι τους έβγαλαν διάφοροι υπουργοί εναντίον συναδέλφων τους στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, όπου τα άκουσε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών για τα κλειστά επαγγέλματα. Κάτι οι συνεχείς διαρροές, κάτι η έλλειψη σοβαρής προετοιμασίας, δημιούργησαν ένα κλίμα διόλου ευχάριστο. Τον χορό της κριτικής άνοιξε ο Χάρης Καστανίδης, ως υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά το «ίσο» κράτησε και η Άννα Διαμαντοπούλου και άλλοι που θα πρέπει να υλοποιήσουν αποφάσεις, αλλά και να εκτονώσουν κρίσεις. Ζήτησαν λοιπόν λεπτομέρειες επί των ρυθμίσεων και ουσιαστική και όχι τυπική διαβούλευση μεταξύ των υπουργών. Η κουβέντα εκτραχύνθηκε σε τέτοιο σημείο, που ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να ανακοινώσει την απόφασή του να υπάρχει και σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου διπλή ανάγνωση των νομοσχεδίων. Η μία θα περιλαμβάνει τις γενικές κατευθύνσεις και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και η άλλη την εξειδίκευση των ρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός. Νωρίτερα ο Παπανδρέου είχε φροντίσει να ζητήσει από τους υπουργούς να μεριμνούν όχι μόνο για τη νομοθέτηση των ρυθμίσεών τους αλλά και για την εφαρμογή, αφού σ’ αυτό το σημείο χωλαίνει το σύστημα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν χτες ότι μπορεί να μην «έτρεξε» το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παγώνει. Μάλιστα η επιλογή είναι να προταχθεί αμέσως μετά τις γιορτές ώστε να περάσει ακόμα κι αν υπάρξουν διαμαρτυρίες από τους εργαζομένους που θίγει. Στην πρώτη φάση θα περάσουν οι αλλαγές στα επιστημονικά επαγγέλματα (δικηγόροι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί κ.λπ.) και σε δεύτερη φάση οι άρσεις όλων των πάσης φύσεως εμποδίων πρόσβασης σε μια σειρά από επαγγέλματα, από τα κομμωτήρια και τα ταξί μέχρι τα αρτοποιεία. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι «στη βράση κολλάει το σίδερο» και πως τα δύσκολα πρέπει να περάσουν το πρώτο εξάμηνο. Στο ίδιο διάστημα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την πλήρη αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών, ενώ έχει ήδη αρχίσει να καταρτίζεται ο κατάλογος των προς ιδιωτικοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, που θα τρέξουν με γοργούς ρυθμούς…

Κλείνοντας να πούμε ότι η εμφάνιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος έχουν αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για ενδεχόμενο εκλογών εντός του επόμενου εξαμήνου. Πολιτικοί αναλυτές επιμένουν ότι, ανεξάρτητα από τη βούληση και τον σχεδιασμό του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε εκλογές εξ αιτίας οποιουδήποτε θέματος που θα τα «στυλώσουν» οι βουλευτές ή θα αρνηθούν να συνταχτούν με τις κυβερνητικές βουλές. Οπότε όλα κρίνονται μέρα τη μέρα το επόμενο εξάμηνο…

Η ανησυχία των επιτελών του πρωθυπουργού πάντως για τις πληγές που δέχεται η εικόνα του, που ήταν ως τώρα το ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ, είναι έκδηλη. Μετά το «ψιλοσφύριγμα» στο Ηρώδειο, πρόσφατα αποδοκιμάστηκε από πολίτες και το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο που αναχωρούσε από τη Βουλή για το Μαξίμου. Η κίνηση αυτή σημαίνει πολλά και οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου επιχειρούν επικοινωνιακή αντεπίθεση μπας και αλλάξει η πορεία κατάρρευσης της εικόνας του πρωθυπουργού στα μάτια της κοινωνίας. Επίσης δεν διαφεύγει από την προσοχή τους το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος πολύ προσεκτικά, εξόχως διακριτικά και με πολιτικούς όρους, επιχειρεί με άξονα την αντιμετώπιση του μνημονίου, αλλά και την επόμενη μέρα, να χαράξει δικό του δρόμο, επιχειρώντας να κάνει ό,τι ζήτησε από τον Παπανδρέου και ακόμα δεν έχει κατορθώσει να αποτυπώσει: την προοπτική της επόμενης μέρας, μια ελπίδα εξόδου από την κρίση. Ο υπουργός Άμυνας επιχειρεί λοιπόν τη δική του διαφοροποίηση, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα θεμέλια… Πόσο θα ψηλώσει; Θα δείξει αυτή την άνοιξη, τούτο το καλοκαίρι…

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]