Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξεχάσαμε ποιοί είμαστε

Η μεγάλη επέλαση απέναντι στον τρόπο ζωής μας και στην κουλτούρα της διασκέδασής μας, την αστική, δυνάμωσε κάπου γύρω στο 1992-93 και κορυφώθηκε κάπου γύρω στο 1995-97.

Μέχρι τότε στους πάγκους των πλανόδιων με τις κασέτες εύρισκες λαϊκούς και ρεμπέτες, ροκ, Σαββόπουλο, Ασιμο ίσως, και τέτοια. Μετά, και με την έλευση του CD και την καθιέρωση της ελεύθερης, δεν ξέρω από τι, τηλεόρασης, το πράγμα χάλασε πολύ. Μα πάρα πολύ.

Βέβαια και πριν από αυτά είχαμε μια “κουλτουριάρικη” επέλαση με “κοντσέρτα για αρκούδες”, αμπέχωνα, δήθεν επανάσταση, δήθεν σοσιαλισμός και τα παρόμοια, αλλά η λαϊκή ψυχή ζούσε ακόμη. Μετά ξέφυγε η κατάσταση. Ξέφυγαν και οι ελπίδες μας, μακριά σαν πουλάκια.

Λουσάτοι “ερμηνευτές” και “ερμηνεύτριες”, διάφοροι γυαλιστεροί, που περνούσαν για νομιμοποίηση στην λαϊκή συνείδηση ακόμη και ως καλεσμένοι από σοβαρές τηλεοπτικές εκπομπές, άλωσαν τα γούστα και την αισθητική, των νέων κυρίως, που ήδη είχε δεχθεί σοβαρά χτυπήματα. Και μαζί την ιδεολογία τους για την ζωή. Εως εξαφανίσεως.

Τα μαγαζάκια των 150 καθισμάτων με την λαϊκή κομπανία, όπου πηγαινες με τα ρούχα που φορούσες στο σπίτι, εξαφανίστηκαν. Εκλεισαν.

Την θέση τους πήραν τεράστιοι χώροι, πολυ-χώροι διασκέδασης και άντε-μην-πω, όπου ορθιοι (ορθάδικα) ή πάνω σε βαρέλια (βαρελάδικα), αρχικά, 2 με τρεις χιλιάδες νέοι, φορώντας οτι καλύτερο και ακριβώτερο είχαν (19 χρονες κοπέλλες, σαν τα κρύα τα νερά, βαμμένες ως φύλαρχοι του Αμαζονίου), διασκέδαζαν μέσα σε έναν παροξυσμό ντεσιμπέλ, που απαγόρευε οποιαδήποτε επαφή. Με τα φώτα να εναλλάσσονται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και την συνείδηση να παραδίνεται αμαχητί.

Το περιτύλιγμα νίκησε το περιεχόμενο.

Οι γονείς είχαν ήδη παραδώσει την ανατροφή των παιδιών τους στην τηλεόραση, και τα παιδιά τους τώρα, μεγαλωμένα από την ολέθρια αυτή τροφό, έκαναν μεταπτυχιακά στην εξατομίκευση, το πρωτάθλημα του εγώ και της επίδειξης και στην διάρρηξη κάθε κοινωνικής σύνδεσης. Η έννοια της κοινωνικής ευθύνης και του χρέους απέναντι στον άλλο, τα ιδανικά για καλυτέρευση και προκοπή όλης της κοινωνίας, εξορίστηκαν από συζητήσεις, σκέψεις και παρέες. Εξαφανίστηκαν και οι παρέες, με την παλιά έννοια.

Η αναστροφή αξιών ολοκληρώθηκε. Ευμάρεια και κενότης. Αντικατέστησαν τον “πολιτικό ινστρούχτορα” και το αμπέχωνο της προηγουμένης περιόδου. Το οποίο όμως δεν είχε μπορέσει να μας κάνει τόση ζημιά. Στη νεολαία, ζημιά. Διότι πολλοί από κείνους τους αμπεχωνίτες, έγιναν στελέχια κομματικά και οικονομικά, κατέληξαν golden boys που πυρπόλησαν τις ελπίδες της πατρίδας για κάτι καλύτερο, βάζοντας ως υψηλό στόχο ζωής ένα Καγιέν και μια πισίνα, και μας έφεραν ως εδώ.

Είθε να ξαναγυρίσουμε στις υπόγειες ταβέρνες, όπου βραχνές τραγουδίστριες, ντυμένες με ένα απλό τζην, θα γίνουν οι αδέξιες ιέρειές μας, σε μια αναβάπτισή μας στην παλιά μας εκείνη συλλογικότητα που χάσαμε.

Ισως αυτά τα κοινά τραπέζια, που δεν στοιχίζουν και μισό μισθό, να μας ξαναδιδάξουν πως να είμαστε έλληνες.

Η αρετή πάντα θα σιγοκαίει μέσα στην ελληνική ψυχή.
Και ο ήρωας θα κρύβεται μέσα μας όσο νομίζει ότι είναι ντεμοντέ η παρουσία του.

Θα τον πείσουμε σιγά σιγά να επανεμφανιστεί.

Θραξ ο Αναρμόδιος

Του ενού ο πατέρας χρόνια δέκα
παράλυτος, ίδιο στοιχειό
του άλλου κοντόμερη η γυναίκα
στο σπίτι λειώνει από χτικιό
στο Παλαμήδι ο γιος του Μάζη
κι η κόρη του Γιαβή στο Γκάζι

- Φταίει το στραβό το ριζικό μας!
- Φταίει ο θεός που μας μισεί!
- Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
- Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
Ποιός φταίει;… ποιός φταίει;…
Κανένα στόμα
δεν τό ‘βρε και δεν τό ‘πε ακόμα.

Έτσι, στη σκοτεινή ταβέρνα
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί
σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα
όπου μας εύρει μας πατεί.
ΔΕΙΛΟΙ, ΜΟΙΡΑΙΟΙ ΚΙ ΑΒΟΥΛΟΙ ΑΝΤΑΜΑ,
ΠΡΟΣΜΕΝΟΥΜΕ ΊΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΘΑΜΑ!







Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

11 σχόλια :

  1. Πόσο σωστά τα λές... Πουλήσαμε το ρωμέικο φιλότιμο και το ανάστημά μας για μια ψευδαίσθηση "εξελιγμένου" συρμού, όπου το χρήμα τάχα αγοράζει τα πάντα.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υ.Γ. Και μπράβο για την επιλογή του βίντεο!

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι συμφωνώ οτι χάσαμε το φιλότιμό μας, δεν ξεχάσαμε όμως ποιοί είμαστε, αλλιώς δεν θα κάναμε αυτόν τον διάλογο,όμως θέλω να είμαι σε θέση να επιλέγω εγώ, και μόνον εγώ,τον τρόπο πού θα ζήσω,και όχι να μου τον επιβάλλουν τα ενίοτε διεφθαρμένα καθάρματα της δήθεν παγκοσμιοποίησης.Η αναθεώρηση της στάσης ζωής μου απαιτώ να είναι δική μου, και μόνο, επιλογή.Εχεις δίκιο φίλε Θράξ, ήταν όμορφες εκείνες οι εποχές, ήταν αληθινές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ!
    http://www.youtube.com/watch?v=t-GbY_IYDN8&feature=player_embedded


    ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πουλήσαμε τον πολιτισμό μας για να αγοράσουμε καταναλωτισμό και ηττοπάθεια, ωστε να ειμαστε ανταγωνιστικός λαος στη ΝΤΠ. Και οταν σε αναλαμπες θυμομαστε οτι καταγομαστε απο τους Δαναους/Γραικούς/Ίωνες, το μονο που θυμόμαστε απ' αυτους ειναι το σπαθί και το δόρυ. Γιατι και παλι το σπαθι και το δόρυ μας κανουν ανταγωνιστικους απεναντι στους βαρβαρους. Μονο ομως γιατι εκεινοι δεν εχουν να δειξουν πολιτισμό. Πας μη Έλλην, βάρβαρος. Και σημερα δεν εχουμε ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευμάρεια και κενότης. και βλέμμα και μυαλό κενό. τίποτε άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΗΜΕΡΑ,

    ΠΡΩΤΟΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ "ΡΩΜΕΙΚΟ" ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΑ "ΛΑΙΚΑ" ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΚΤΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ-ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ-ΖΑΜΠΕΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 100% ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ.
    ΤΡΙΤΟΝ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ, ΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΧΑΘΗΚΑΝ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕ Ο ΑΝΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΝΤΡΙΟΥ, ΤΟ "ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ" ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανωνυμος 23 Δεκεμβρίου 2010 1:57 μ.μ. ,
    1ον μην μπερδευεις το Χριστιανισμο με τον Ιουδαϊσμο ειναι εντελώς διαφορετικά πραγματα
    2ον Ο Ρωμιός δεν εχει καμια σχεση με το Ρωμαίο
    3ον Η γνησια λαϊκή μουσική προερχεται απο την Βυζαντινή μουσική και δεν εχει καμια απολύτως σχεση με τους Τουρκους. Μην τους κανεις το χατηρι λοιπον που θελουν να σφετερίζονται τα πάντα (με μοναδική εξαίρεση τα τσιφτετελια)
    Δυστυχως τελευταια εχουν κυκλοφορησει διαφορες φιλλάδες (παντα με την ιδια "βιβλιογραφια"-η μια φυλλάδα παραπέμπει στην άλλη ή σε κάποιο πρόσφατο βιβλίο του ιδιου συγγραφέα(!)...) που υποστηριζουν τις παραπάνω λανθασμένες απόψεις, με διάφορα ψευδή και αλλοιωμένα στοιχεία. Καλό θα ήταν να μην πεφτουμε θύματά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 23 Δεκεμβρίου 2010 1:57 μ.μ.
    ... Να συμπληρώσω επίσης πως επί Άντριου Παπαντριου που πολύ ευστοχα αποκαλείς "χαρισματικό κοπρόσκυλο" (και λίγα λές) διαδόθηκαν όλες αυτές οι φυλλάδες που προανέφερα.
    Εάν ψάξεις, θα βρεις ελάχιστες εώς καμία αναφορές σε τετοια παραχαραγματα στα προ-παπανδρεικά χρόνια.
    Τυχαίο???Καθόλου! Ειδικά εαν λαβεις υπ'΄οψιν σου την Εβραια τη Μαργκαρετ και την καταγωγή του σογιού τους Τσαντ Μινέικο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα έρθει ο καιρός όπου οι Έλληνες θα είναι σεβαστοί από όλους και όλοι θα καταλάβουν(όχι μόνο οι Έλληνες) την αξία της ελληνικής γλώσσας. Πίστη στο Θεό να υπάρχει και όλα θα πάνε καλά. Επίσης ο γέρων Παϊσιος έχει αναφέρει ότι ακόμα και τα σύνορα θα μεγαλώσουν αρκετά και ότι η Πόλη θα ξαναγίνει ελληνική και πρωτεύουσα του κράτους. Αμερικάνοι (Σιωνιστές) κάνουν κουμάντο στον κόσμο, ναι. Αλλά και αυτοί δε θα περάσουν καλά... έχει ο Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αληθεύει ότι η οικογένεια Παπανδρέου δέχτηκε 1 δις. ευρώ με σκοπό να βάλλει την Ελλάδα στο ΔΝΤ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]