Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φορολογική ανταρσία από τους μεγάλους του ΧΑ!


Τη σημαία της… ανταρσίας είναι έτοιμες να σηκώσουν, μεγάλες εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις, εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγών στη Δικαιοσύνη, για να «ξηλώσουν» την έκτακτη εισφορά που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το 2011, προβλέποντας μάλιστα ότι θα βάλει στα ταμεία του από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις 1 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήδη οι νομικοί σύμβουλοι μεγάλων εισηγμένων έλαβαν εντολές να μελετήσουν τις κυβερνητικές εξαγγελίες και να παρουσιάσουν τις πιθανές στρατηγικές αντιμετώπισης της κυβερνητικής επιδρομής ακόμη και ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Παρότι από το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν οριστικά και επίσημα ξεκαθαρίσει οι κανόνες που θα εφαρμοσθούν για την επιβολή της νέας εισφοράς, αυτό που φαίνεται ότι είναι βέβαιο είναι, ότι αυτή θα επιβληθεί με βάση τα κέρδη όχι του 2010, αλλά του 2009, στοιχείο που, όπως τονίζουν νομικοί σύμβουλοι εισηγμένων εταιρειών, πιθανότατα θα αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα της ρύθμισης, αν χρειασθεί να τεθεί σε αξιολόγηση από τα δικαστήρια.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ότι ακριβώς το ίδιο λάθος είχε κάνει το υπουργείο Οικονομικών και επί των ημερών του Γ. Παπαθανασίου, όταν είχε υπολογίσει έκτακτη εισφορά επί των υψηλών εισοδημάτων όχι του αμέσως προηγούμενου έτους, αλλά του 2007. Το αποτέλεσμα ήταν να κριθεί λίγο μετά τις εκλογές του 2009 από τα δικαστήρια ως αντισυνταγματικό και ανίσχυρο το μέτρο!
Για παράδειγμα, επισημαίνουν οι ίδιες νομικές πηγές, με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε λάβει ευρύτατη δημοσιότητα, είχαν κριθεί οι διατάξεις του ν. 3758/09 ως αντίθετες στο άρθρο 78 του Συντάγματος, που απαγορεύει την αναδρομική φορολόγηση σε εισοδήματα που ξεπερνούν το προηγούμενο έτος. Το δικαστήριο, μάλιστα, είχε διατάξει να επιστραφεί αμέσως το ποσό των 10.000 ευρώ που είχε καταβάλει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο προσφεύγων φορολογούμενος και, επιπλέον, να του καταβληθούν οι νόμιμοι τόκοι για τους μήνες που μεσολάβησαν από την πληρωμή της εισφοράς.
Σημείωναν, μάλιστα, οι νομικοί, ότι το Δημόσιο διατάχθηκε να επιστρέψει την εισφορά ως ποσό αχρεωστήτως καταβληθέν, ανεξάρτητα από το αν θα προσέφευγε κατά της απόφασης στο Διοικητικό Εφετείο και στο ΣτΕ, εξαιτίας της αντισυνταγματικότητας του νόμου. Αυτή η απόφαση (18440/09) είχε αποτελέσει τη χαριστική βολή στη ρύθμιση Παπαθανασίου και είναι χαρακτηριστικό, ότι και ο σημερινός υπουργός, αντλώντας προφανώς διδάγματα από το συγκεκριμένο… πάθημα του προκατόχου του, απέφυγε να επαναλάβει το ίδιο λάθος, όταν επέβαλε νέα εισφορά στα υψηλά εισοδήματα.
Είναι απορίας άξιον, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, πώς σήμερα οι σύμβουλοι του υπουργού δεν τον έχουν αποτρέψει από την επανάληψη του ίδιου λάθους, αυτή τη φορά με εισφορά που καλούνται να καταβάλλουν νομικά και όχι φυσικά πρόσωπα. Άλλωστε, προφανές είναι ότι τα δικαστήρια που ενδέχεται να ασχοληθούν με το θέμα θα εντοπίσουν αμέσως την αντισυνταγματικότητα της διάταξης, ασχέτως αν αφορά εισοδήματα νομικών προσώπων αυτή την φορά.
Διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να προειδοποιήσουν το υπουργείο τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς βέβαια να προχωρήσουν σε δημόσιες πρωτοβουλίες πριν από τις εκλογές, ότι δεν θα διστάσουν να δώσουν τη μάχη στα δικαστήρια, εάν η εισφορά επιβληθεί με βάση τα κέρδη του 2009, καθώς μάλιστα έχουν σοβαρούς και ουσιαστικούς λόγους να αποφύγουν αυτό το «χαράτσι», ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. «Όταν από το πρώτο εξάμηνο του έτους φαίνεται καθαρά, ότι ακόμη και η “αφρόκρεμα” του ελληνικού επιχειρείν, οι εισηγμένες εταιρείες, βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστιες ζημιές, είναι αδιανόητο να επιβάλλονται φόροι με βάση κέρδη του απώτατου παρελθόντος. Πολύ περισσότερο, όταν και το 2011 αναμένουμε μεγάλες ζημιές, λόγω της ύφεσης», τονίζει ο οικονομικός διευθυντής μεγάλης εταιρείας.
Πάντως, το πιθανότερο είναι, όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ότι η «γκάφα» του υπουργείου Οικονομικών με την εισφορά του 2011 μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στην αμηχανία του, ενώπιον της ανάγκης να κλείσει όπως-όπως πριν τις εκλογές το προσχέδιο του προϋπολογισμού, έστω και με προβλέψεις για έσοδα που τίθενται εξαρχής εν αμφιβόλω. «Ελπίζουμε, ότι το 1 δις. ευρώ από εισφορά στα κέρδη του 2009 προστέθηκε απλώς για να κλείσουν τρύπες και η τάξη θα αποκατασταθεί όταν έλθει η ώρα, μετά τις εκλογές, για να παρουσιασθούν τα πραγματικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού. Αλλιώς, θα είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μάχη ακόμη και στις δικαστικές αίθουσες», τονίζει στέλεχος μεγάλης εισηγμένης ελληνικής εταιρείας…
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]