Ε.ΟΝ, «Ηochtief», «Bayer», «Deutsche Telekom» σκέφτονται να φύγουν!
- Μέσα σε έξι μήνες δύο περιστατικά έκαναν τις γερμανικές πολυεθνικές να βάλουν τη χώρα μας στην black list
ΔΥΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ που αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας απέναντι στις ευρωπαϊκές πολυεθνικές, τις οποίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσκαλεί να επενδύσουν στην Ελλάδα, συνέβησαν μόλις σε διάστημα έξι μηνών. Το γεγονός ότι μεγάλες γερμανικές πολυεθνικές όπως η E.ON, η «Hochtief», η «Bayer» και η «Deutsche Telekom» είναι δυσαρεστημένες από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης οδηγεί τις εταιρείες της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης να βάλουν την Ελλάδα στο «μαύρο βιβλίο» τους για τα επόμενα χρόνια.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εδώ και 3 μήνες προσπαθούν να συναντήσουν κάποιον αρμόδιο!
Την προηγούμενη άνοιξη, σε μια συνάντηση κορυφής μεταξύ της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ και του κ. Γιώργου Παπανδρέου, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια μικτή ελληνογερμανική επιτροπή που θα προωθούσε τη συνεργασία της Γερμανίας με την Ελλάδα στο πεδίο κυρίως της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης και της ενέργειας. Μάλιστα για την ευρύτερη προβολή της απόφασης της συνεργασίας των δύο κυβερνήσεων εκδόθηκε και μια κοινή ανακοίνωση, η οποία, όπως τότε σχολίαζαν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αποτελούσε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη πρακτική για τη γερμανική διπλωματία. Μετά την υπογραφή του «άτυπου μνημονίου», μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο στα θέματα της ενέργειας, η E.OΝ, αποφάσισε να δράσει στην Αθήνα.
Με προσωπική εντολή του διευθύνοντος συμβούλου της dr Johannes Teyssen, προσέλαβε έναν Ελληνα σύμβουλο προκειμένου να της παραδώσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μια μελέτη για το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι δράσεις της στη χώρα μας. Ετσι, έγιναν στην Αθήνα και στη Γερμανία συσκέψεις επί συσκέψεων για να λάβουν μορφή οι προτάσεις της εταιρείας και έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να συναντήσουν κάποιους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να συζητήσουν από κοντά τα θέματα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει λάβει την απόφαση να επενδύσει σε παγκόσμιο επίπεδο σημαντικά ποσά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρά την παγκόσμια κρίση.
Μεταξύ του 2007 και του 2011 θα επενδύσει 8 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ, κυρίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ομως, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», κανείς αρμόδιος υπουργός ή γενικός γραμματέας της κυβέρνησης δεν δέχτηκε να δει για διάστημα άνω των 3 μηνών τους ανθρώπους της εταιρείας, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους.
ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒEYTΗ
Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε στην κατοικία του Ελληνα πρεσβευτή στο Βερολίνο μια κλειστή συνάντηση. Παρόντες ήταν 13 εκπρόσωποι μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, μεγαλοστελέχη των πολυεθνικών «Hochtief», «Bayer», «Deutsche Telekom», ΒΜW, «Fresenius», SAP, «Air Berlin» κ.ά. Μάλιστα από την πλευρά της BMW παραβρέθηκαν 4 στελέχη, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος της εταιρείας για την Ελλάδα.
Συμμετείχαν ακόμα, ανάμεσα σε άλλους, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θανάσης Λαβίδας, ο Ελληνας πρεσβευτής στο Βερολίνο κ. Δημήτρης Ράλλης και ο Ελληνας ευρωβουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου τέσσερις ώρες και συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές που διανοίγονται το επόμενο διάστημα για ανάλογες πρωτοβουλίες είτε μέσω fast track είτε μέσω του προγράμματος Ιnvest in Greece. Βασική ομιλήτρια ήταν η εκπρόσωπος του Invest In Greece κυρία Χίλντα Αλυσσανδράτου.
Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους, το κλίμα που μετέδωσαν οι εκπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών ήταν αποκαρδιωτικό. Πολλοί από αυτούς όχι μόνο άφησαν να διαφανεί ότι δεν έχουν πρόθεση για περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα μας, αλλά, ακόμα χειρότερα, ότι σκέφτονται το ενδεχόμενο αποχώρησης.
Μάλιστα οι περισσότεροι σχολιάζοντας το νομοσχέδιο fast track και τις ευκαιρίες που θέλει να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση για προσέλκυση νέων επενδύσεων αναρωτήθηκαν: «Δεν μπορείτε να κρατήσετε εμάς, πώς θα φέρετε κι άλλους;».
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της «Deutsche Telekom» κ. Guido Kerkhoff, η οποία διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΤΕ, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας: «Το ζήτημα είναι πώς θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για τους νέους. Αυτό όμως είναι δύσκολο για μια επιχείρηση που είχε το μονοπώλιο και τώρα η Ρυθμιστική Αρχή μάς τιμολογεί 40% υψηλότερα από τους ανταγωνιστές μας. Δεν μπορούμε να δώσουμε καλύτερες τιμές στους πελάτες μας και αυτό δεν μας αρέσει».
Μάλιστα ο ίδιος φέρεται να είπε σε συζήτηση που είχε στο περιθώριο του μυστικού γεύματος: «Εμείς θα κρατήσουμε τον Παναγή Βουρλούμη ως πρόεδρο. Εχουμε την πλειοψηφία των μετοχών και δεν πρόκειται να αλλάξουμε άποψη». Ο εκπρόσωπος της «Hochtief», της εταιρείας που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κ. Bernward Kulle, έδειξε απροθυμία να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα Invest in Greece που θα αφορά σε νέες επενδύσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ή επεκτάσεις στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Μάλιστα είπε: «Οι Ελληνες μας χρωστάνε ακόμα λεφτά από τη συμμετοχή μας στην κατασκευή μεγάλου αυτοκινητόδρομου».
Επίσης, οι εκπρόσωποι της «Bayer» και της «Fresenius» ανέφεραν ότι το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει στις εταιρείες τους πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ επέκρινε έντονα την ελληνική νοοτροπία και συμπεριφορά όσον αφορά στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. H εκπρόσωπος της «Bayer», dr Patricia Solaro, ήταν σαφής: «Είμαστε από τους πρώτους επενδυτές στην Ελλάδα. Οταν όμως δεν έχεις έσοδα από τα προϊόντα που πουλάς, όταν δεν σε πληρώνει ο πελάτης σου, τότε τι πρέπει να κάνεις;».
Τσαμπα τα πηραν ολλα, εφαγαν εφαγαν λαδωσαν..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑει στο διαολο τωρα με τα παραπονα τους...
Ηρθε η ωρα να φυγουν...
Ας ξεκινισει η Ελλας απο την αρχη.. Μπορουμε να παραγουμε τα τροφιμα μας για αρχη για να μην πεινασει ο λαος μας και σιγα σιγα θα ορθοποδισουμε...
Τα "Γκολντεν Μποης" ουτος η αλλος εχουν ηδη σπιτι στα εξωτερικα.. Ας μεινουμε εμεις και τα βραχια μας και δεν θα χαθουμε...