Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανέκδοτο: "Κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ"

  • Πληρώνεις 100 ευρώ για να γλιτώσεις 19 ετησίως !
Δώρον άδωρον για αρκετές χιλιάδες δικαιούχους καταναλωτές ενδέχεται να αποδειχθεί το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, αφού για να ενταχθούν σ' αυτό και να εξοικονομήσουν 15 ευρώ το χρόνο (έκπτωση 10% έως 20%), καλούνται όχι μόνο να δώσουν μάχη με τη γραφειοκρατία, αλλά και να πληρώσουν πάνω από 100 ευρώ σε έξοδα ηλεκτρολόγου και σε προκαταβολές στη ΔΕΗ.
Στην κυβέρνηση ήδη πονοκεφαλιάζουν για το πως θ' αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που πάντως φαίνεται να είναι περιορισμένο αριθμητικά συγκριτικά με τους περίπου 1,2 εκατομμύριο καταναλωτές ευπαθών ομάδων (άνεργοι, τρίτεκνοι, χαμηλόμισθοι, ανάπηροι), οι οποίοι κατ' εκτίμηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ωφεληθούν από μειωμένες τιμές με την ένταξή τους στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).
Το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάλουν, όπως όλα δείχνουν, καταναλωτές που δεν έχουν μετρητή στο όνομά τους και κυρίως δικαιούχοι που μένουν στο νοίκι ή κατοικούν σε παλιές κατοικίες, για τις οποίες επιπλέον απαιτείται πιστοποίηση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης από ηλεκτρολόγο.
Αν έχουν περάσει 14 χρόνια από τον τελευταίο έλεγχο στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση οικιακού καταναλωτή που δικαιούται ΚΟΤ, ο δικαιούχος είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου ελεγκτή, ο οποίος θα πιστοποιήσει την ασφάλεια της εγκατάστασης, κόστους 50-80 ευρώ, αν πρόκειται για απλή επιθεώρηση, και μπορεί να φτάσει πάνω από 200 ευρώ, αν στην εγκατάσταση δεν υπάρχουν ρελέ, γείωση κ.ά.
Επιπλέον πρόβλημα είναι η προκαταβολή (50 ―) προς τη ΔΕΗ για να αποκτήσει ο δικαιούχος μετρητή στο όνομά του.
Συνδυαστικά δηλαδή, ένας οικιακός καταναλωτής με τετραμηναία κατανάλωση 800 kwh, που εντάσσεται στο ΚΟΤ και δικαιούται έκπτωση 10%, θα πληρώσει μεν σε ετήσια βάση 19 ευρώ λιγότερα σε σχέση με σήμερα (171 ευρώ αντί 189 ευρώ), αλλά θα ξοδέψει τουλάχιστον 100 ευρώ ή τα λεφτά που θα γλιτώσει για τα επόμενα 5 χρόνια!
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αντιληφθεί το πρόβλημα και, με σχετική εγκύκλιο που έχει στείλει στη ΔΕΗ, αντιμετωπίζει το σκέλος της δαπανηρής γραφειοκρατίας που αφορά τις οικογένειες και τα ζευγάρια όπου ο δικαιούχος δεν έχει λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά του. Ετσι, όπως έγινε γνωστό χθες:
  • Στις περιπτώσεις συζύγων δεν απαιτείται αλλαγή λογαριασμού από το όνομα του ενός στο όνομα του άλλου.
  • Στην περίπτωση αλλαγής λογαριασμού μεταξύ της ίδιας οικογένειας, η προκαταβολή θα μεταφέρεται χωρίς επιβάρυνση από τον παλιό στο νέο πελάτη.
  • Στις περιπτώσεις που απαιτείται η πληρωμή προκαταβολής, η αίτηση θα γίνεται άμεσα αποδεκτή από τη ΔΕΗ, ενώ το κόστος της προκαταβολής θα καταβάλλεται σε 6 ισόποσες διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών.
  • Εάν απαιτείται υποβολή νέας υπεύθυνης δήλωσης ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, αυτή μπορεί να υποβληθεί μέχρι και 6 μήνες μετά την υποβολή της αίτησης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]