Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άλλος για τη βάρκα μας...

Θα τολμούσα να πω πως είναι μια μικρή επιβεβαίωση των εθνικών στερεοτύπων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έσκουζε πως χρεωκοπούσαμε επί έξι μήνες στα πατώματα των διεθνών σαλονιών, ο ΥΠΟΙΚ έβγαζε πιστόλια απειλώντας να αυτοκτονήσει (τη χώρα) σαν αποτυχημένη στάρλετ σε μυθιστόρημα του Ελρόυ, ο κ. Προβόπουλος έκανε την “αθώα” εκείνη μαϊμουδιά με τα ομόλογα προκειμένου να σκάσουν με εντυπωσιακό τρόπο, και όλοι μαζί έδιναν 17 δισ. στις τράπεζες την ώρα που ο παγκόσμιος οικονομικός Τύπος αναρωτιόταν που θα βρει το δημόσιο 10 δισ. για κάτι ομόλογα που έληγαν τον Μάιο. Και τελικά σε μια συγκινητική στιγμή στο Καστελόριζο, το ελληνικό δράμα ξεδιπλώθηκε στον διάπυρο ήλιο με φόντο το μπλε της θάλασσας και το άσπρο των σπιτιών.

Δείτε τώρα το αντίστοιχο παράδειγμα με την Ιρλανδία. Το ιρλανδικό κράτος ανακοίνωσε χωρίς μεγάλη φασαρία πως το φετινό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 32% του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα των φετινών κεσατιών από τις χρεωκοπημένες τράπεζες που εθνικοποίησαν και θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ (εμείς τους ρίχνουμε στ' αυτιά με 78 δισ. στις δικές μας γιατί είμαστε και λαρτζ). Ταυτόχρονα ο ΥΠΟΙΚ τους, δήλωσε χαλαρά στους "Financial Times" πως ξεκίνησαν ανεπίσημες συζητήσεις με κατόχους ομολόγων των χρεωκοπημένων τραπεζών προκειμένου να πάρουν κι αυτοί ένα κουρεματάκι. Όχι, προς θεού, μην το πάρετε σαν αναδιάρθρωση χρέους. Ακούγεται έτσι, φαίνεται έτσι, αλλά προς θεού μην το πάρετε στραβά. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πριν 2 βδομάδες σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή με εμφανές χανγκόβερ από την προηγούμενη βραδιά.

Παρ' όλ' αυτά το ιρλανδικό Δημόσιο κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει ομόλογα ύψους 25 δισ. μέσα στον Σεπτέμβριο, κάτι που χειροκροτήθηκε απ' όλους ως μεγάλη επιτυχία, δείχνοντας ότι η Ιρλανδία παραμένει στις αγορές. Παραδόξως η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως για τον ίδιο μήνα οι (εν πολλοίς εθνικοποιημένες) ιρλανδικές τράπεζες αύξησαν τον δανεισμό τους στην Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα από 95 σε 119 δισ. δηλαδή 24 δισ. επιπλέον. Αν μάλιστα σε αυτό το τυχαία βολικό νούμερο προσθέσουμε το 1,4 δισ. ευρώ ιρλανδικά ομόλογα που αγόρασε απευθείας η ΕΚΤ, μας βγαίνει ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Για να κόψουμε το μεταξύ μας δούλεμα, οι εθνικοποιημένες ιρλανδικές τράπεζες αγόρασαν το σύνολο των ομολόγων που πούλησε το ιρλανδικό Δημόσιο τον Σεπτέμβριο, χρησιμοποιώντας χρήματα που πήραν από την ΕΚΤ.

Με λίγα λόγια, οι Έλληνες είναι υπερβολικές πριμαντόνες, οι Ιρλανδοί ροδομάγουλοι μέθυσοι και οι δύο είναι πέρα για πέρα χρεωκοπημένοι. Άλλος για τη βάρκα μας;


Πηγή



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]