Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πότε θα βγούμε από την κρίση...;


Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ζούσαμε μία αντιφατική πραγματικότητα. Μία χώρα που φαινόταν να μην παράγει απολύτως τίποτα, εξακολουθούσε να καταναλώνει τόσο πολλά και μάλιστα για τόσα πολλά χρόνια. Την αντίφαση αυτή, εάν και όλοι μας την αισθανόμασταν κατά καιρούς, κανείς - μέχρι σήμερα - δεν μπόρεσε να την εξηγήσει. Ακόμη και η Ελληνική πολιτική τάξη, που για την πλειοψηφία των Ελλήνων είναι η βασική δημιουργός αυτής της αντιφατικής πραγματικότητας, δε φαίνεται να έχει αντιληφθεί ακόμη και σήμερα, το πως οδήγησε τη χώρα στο σημερινό - οικονομικό κυρίως - αδιέξοδο.
Για την υπάρχουσα Ελληνική κρίση, τουλάχιστον όσο αφορά την ευθύνη των πολιτικών που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια, θα λέγαμε ότι ποτέ ένα τόσο σημαντικό γεγονός, με παμπάλαια αίτια, δεν προετοιμάστηκε τόσο καλά από αυτούς (ακόμη και εν αγνοία τους...), χωρίς ωστόσο να μπορέσει να προβλεφτεί - ούτε στο ελάχιστο - από τους ίδιους. Ετσι, χωρίς ουσιαστικά να το πολυκαταλάβουμε, μας προέκυψε στη ζωή μας η Τρόικα και το περιβόητο πλέον Μνημόνιό της, το οποίο - πληροφορηθήκαμε εμβρόντητοι μία ημέρα - ότι στο εξής, θα καθόριζε με κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και την παραμικρή πτυχή της κρατικής μας οικονομικής δράσης.
Πολλοί σοβαροί άνθρωποι από όλες τις Ελληνικές πολιτικές παρατάξεις (πλην Κ.Κ.Ε. ίσως...), αντιμετώπισαν θετικά -τουλάχιστον στην αρχή - το περίφημο Μνημόνιο. Ισως γιατί πίστεψαν ότι δεν υπήρχε άλλη λύση για να μη χρεωκοπήσουμε, ενώ οι πιο "αισιόδοξοι" πήγαν και ένα βήμα παρακάτω, θεωρώντας ότι η εφαρμογή από τη χώρα μας των κανόνων του Μνημονίου, θα μπορούσε να καταργήσει "αγκυλώσεις" δεκαετιών, εκσυγχρονίζοντας έτσι σημαντικά τη λειτουργία της Ελληνικής Οικονομίας. Το Μνημόνιο, με άλλα λόγια, έδινε φαινομενικά την ευκαιρία μίας πραγματικής επανίδρυσης του κράτους, αλλά και της οικονομίας γενικότερα.
Ηταν βέβαια ένα δύσκολο εγχείρημα με πολλούς κινδύνους. Είναι σα να κάνεις ένα βαρύ by-pass σε έναν πολύ άρρωστο άνθρωπο. Μπορεί να πετύχει, μπορεί όμως και να σου μείνει ο ασθενής στα χέρια. Εδώ που τα λέμε, ήταν απολύτως λογικό ότι ένα τμήμα της Οικονομίας που αφορούσε στην υπερκατανάλωση των Ελλήνων και στο γιγάντιο Δημόσιο Τομέα, έπρεπε να ξεφουσκώσει. Οι χιλιάδες επιχειρήσεις που πουλούσαν "πολυτελή" προιόντα και υπηρεσίες δεν δικαιολογούνταν σε μία χώρα που δεν παράγει επί της ουσίας τίποτα "χειροπιαστό". Ωστόσο, κρίνοντας από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, αντιλαμβανόμαστε ότι η εφαρμογή του Μνημονίου δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε σημαντικά κομμάτια της Ελληνικής Οικονομίας. Η κακή λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, οι υπερβολικοί άμεσοι και έμμεσοι φόροι και η μεγάλη καθυστέρηση στη μείωση δαπανών σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, δείχνουν ότι το project "μπάζει νερά", ενώ μέσα σε όλα, μας προέκυψαν μία ιδιαιτέρως σημαντική Υφεση και μία τεράστια (για τα δεδομένα μας...) Ανεργία. Η κυρίαρχη εικόνα σήμερα στη χώρα μας, είναι υγιείς επιχειρήσεις να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους, τη στιγμή που δε μπορούν να δανειστούν από τις Τράπεζες, περιμένοντας ακόμη να εισπράξουν όσα τους οφείλει το κράτος. Και από την άλλη, ένα κράτος που παλεύει με τους κακοπληρωμένους λειτουργούς του (δικαστές, εφοριακούς κλπ.) να συλλάβει τη φοροδιαφυγή των ευρηματικότατων "λαμογιών", με μοναδικά "εργαλεία" (εν έτει 2010...) το μολύβι και το καρμπόν!
Τώρα μοιάζουμε όλοι σαν τους συγγενείς που περιμένουμε έξω από το χειρουργείο, για να δούμε εάν ο άνθρωπός μας (σ.σ. η Ελληνική Οικονομία) θα τα καταφέρει τελικά ή όχι. Πόσους ανθρώπους από το συγγενικό, φιλικό, επαγγελματικό και κοινωνικό σας περιβάλλον, δεν ακούτε καθημερινά να αναρωτιούνται: "πότε επιτέλους θα τελειώσει αυτή η κρίση...; πότε θα βγούμε από το τούνελ...; ". Απάντηση βέβαια δε δίνεται από κανέναν. Ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από την Αντιπολίτευση, ούτε από τους Τραπεζίτες που υποτίθεται ότι γνωρίζουν καλά που πάμε, ούτε καν από τον κ. Πόουλ Τόμσεν και τους άλλους δύο κυρίους της Τρόικας, ο οποίος θα πρέπει να έχει αλλάξει ήδη όλες τις παραδοχές και τους στόχους του Πρόγραμματός του, άφου έχουν ήδη πέσει έξω.
Ο περιορισμός του Δημοσιονομικού Ελλείματος από 45,4% το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2010, σε 39,7% το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 (έναντι στόχου 39,5%, ήτοι: 12 δις ευρώ έναντι 20,05 δις ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009), καταδεικνύει ότι ο ρυθμός μείωσής του, μήνα με το μήνα, "φθίνει", άρα σύντομα μπορεί να είμαστε "εκτός στόχου" και να τον κυνηγάμε "λαχανιασμένοι". Το Δημόσιο Χρέος έφτασε στα 317 δις ευρώ το επτάμηνο 2010, ο Πληθωρισμός "τρέχει" ήδη με 5,4% (το Μάιο φέτος... είναι ο 8ος μεγαλύτερος στον κόσμο και ο μεγαλύτερος σε ολόκληρη την Ευρώπη!). Ολα αυτά συμβαίνουν όταν η (ανεξάρτητη πλέον...) Στατιστική Υπηρεσία μετρά την Υφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2010 στο -3,5% (σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009). Φανταστείτε τι θα συμβεί εάν η Οικονομία συρρικνωθεί στο 4%, όσο προβλέπει δηλαδή ο κ. Π. Τόμσεν.
Προσπαθώντας να δώσουμε την απάντηση στην ερώτηση: "πότε θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια...;", θα λέγαμε ότι "μόλις η Ελλάδα, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, κατορθώσει να πληρώνει τους τόκους των 317 δις ευρώ του σημερινού χρέους της (η του ποσού στο οποίο αυτό θα διαμορφωθεί τελικά...), με δικά της χρήματα...!". Δηλαδή, όπως θα συνέβαινε και σε μία οικογένεια, η οποία θα λέγαμε ότι εξέρχεται από την κρίση, τη στιγμή που τα μηνιαία έσοδά της είναι περισσότερα από τα αντίστοιχα έξοδά της και τα χρήματα που της περισσεύουν είναι κατ' ελάχιστο ίσα με το συνολικό ποσό των μηνιαίων δόσεων των πιστωτικών καρτών, των στεγαστικών και των καταναλωτικών δανείων που μπορεί να έχει λάβει.
Αυτήν την απλή εξίσωση της Πολιτικής (Οικιακής...) Οικονομίας καλείται να λύσει η κυβέρνηση, η οποία μάλιστα θα πρέπει να το έχει καταφέρει μέχρι το 2013, όπως λέει το πρόγραμμα. Να εξασφαλίζει δηλαδή από δικούς της πόρους τα περίπου 13 δις ετησίως που απαιτούνται για την πληρωμή των τόκων της, χωρίς να επιβαρύνει περαιτέρω το Δημόσιο Χρέος. Και επειδή είναι ιδιαίτερα δύσκολο - για να μην πω ακατόρθωτο - σε τρία χρόνια να σβήσει το έλλειμα των περίπου 34 δις ευρώ που παρέλαβε και να έχει και "περίσσευμα" άλλα 13 δις ευρώ για πληρωμή των τόκων, αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι όλοι σας ότι το τούνελ θα είναι σκοτεινό και κυρίως ιδιαίτερα μακρύ.
Απάντηση λοιπόν υπάρχει. Ο εφιάλτης που βιώνουμε έχει ημερομηνία λήξης. Το τέλος του όμως θα το πανηγυρίσουν, όσοι τελικά αντέξουν. Γιατί οι περισσότεροι από τους γνωρίζοντες, όλα τα παραπάνω, δεν αντέχουν ούτε καν να τα ξεστομίσουν!

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η περιπέτεια θα λήξει μόλις αρχίσουμε να σκεφτόμαστε υπεύθυνα, όχι τόσο για μάς όσο για αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν και θα κληρονομήσουν την καταστροφή που εμείς επιτρέπουμε να εκτυλίσσεται μέρα με τη μέρα. Έχουμε καταντήσει απίστευτα εγωκεντρικοί, σε σημείο άνοιας.

    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τέλος αυτής της κατάστασης θα είναι ταγικό. Αυτό να το θυμάστε. Η σημερινή κατάσταση είναι απολύτως φυσιολογική για την Ελλάδα. Αν δεν υπήρξε αυτή η κατάσταση τότε θα έπρεπε πραγματικά να ανησυχούμε. Γιατί είναι φυσιολογική. Ενας λαός εκφυλισμένος. αλλοτριωμένος, φυλετικά παρηκμασμένος, αντιπαραγωγικός και παρασιτικός, με μιά υποκουλτούρα τριτοκοσμικού τύπου, μόνο σε αυτήν την κατάσταση θα μπορούσε να είχε περιέλθει. Η ελίτ των αμορφώτων και φυλετικά παρηκμασμένων που ηγείται αυτής της χώρας της νοτίου ευρώπης τώρα τρίβει τα χέρια της διότι μεγαλώνει η δύναμή της αφού εξαθλιώνεται η κοινωνία. Το μέλλον αυτής ης χώρας εξαρτάται αποκλειστικά απο τον κεντρικό πυρήνα της ΕΕ. Αν αυτός πετύχει να περάσει την κρίση τότε θα σωθεί και το περιφερειακό αυτό κράτος. Αν δεν αναπτυχθεί και παραμείνει στο σημερινό οικονομικό επίπεδο τότε μόνο δυστηχία θα δεί αυτή η χώρα. Μόνο οι λαοί της κεντρικής ευρώπης που παράγουν θα καταφέρουν να περάσουν αλόβητοι την κρίση βυθιζόμενοι σε έναν ακραίο οικονομικό συντηρητισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]