Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος
- Της Σοφίας Βούλτεψη
Υποστηρίζοντας ότι από το 2008 είχαν οι Ευρωπαίοι προειδοποιήσει την τότε κυβέρνηση, ο κ. Γιουνκέρ παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας και, ωσάν να έχουν οι δυο τους συνεννοηθεί, έρχεται να ενισχύσει τον κ. Παπανδρέου στην δική του κολοτούμπα για περιορισμό της εξεταστικής επιτροπής στην περίοδο 2007-2009.
Παπανδρέου και Γιουνκέρ αυτοδιαψεύδονται και, όπως προκύπτει από την έρευνα που δημοσιεύουμε σήμερα για το χρονικό των παραποιήσεων, ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ. Οσο για τον κ. Γιουνκέρ ή ήξερε ανέκαθεν να λέει ψέματα ή… είχε καλό δάσκαλο!
Πριν από δέκα μέρες ο κ. Γιουνκέρ είχε πει ότι εδώ και πολλά χρόνια συζητούσαν το «ελληνικό πρόβλημα» στην Ευρώπη. Χτες υποστήριξε ότι οι έξωθεν πιέσεις άρχισαν να ασκούνται στην Ελλάδα από το 2008. Σύμφωνα με τον κ. Γιουνκέρ, ασκούσαν τις πιέσεις προς την τότε ελληνική κυβέρνηση για «να λάβει τα σωστά μέτρα, ώστε να μπορέσει να αναστρέψει την κατάσταση που έδειχνε να λαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις»
Πριν από δέκα μέρες, όμως, είχε πει ότι για να σωθεί η Ελλάς έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δέκα και είκοσι χρόνια!
«Ήταν», είπε, «σε γνώση της ελληνικής κυβέρνησης ότι το Eurogroup βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας».
Πρόσθεσε επίσης ο κ.Γιουνκέρ, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, ότι με την φράση του «το παιχνίδι τελείωσε» (the game is over), αναφερόταν στα παραποιημένα στοιχεία που η Ελλάδα έστελνε στην Ευρώπη. Αλλά, υποστηρίζει, ακόμη και χωρίς αυτά, ήταν φανερό από το 2008, ότι η Ελλάδα έχανε σε ανταγωνιστικότητα και γίνονταν συζητήσεις γι' αυτά τα θέματα με διαδοχικούς Έλληνες υπουργούς».
Όσον αφορά στο θέμα περί «διεφθαρμένης χώρας» ο κ. Γιουνκέρ κάνει την τρίτη του κολοτούμπα. Στην αρχή είπε πως του το είπε Έλληνας πρωθυπουργός. Μετά είπε ότι ο πρωθυπουργός αυτός ήταν ο κ. Παπανδρέου. Μετά έκανε πίσω, λέγοντας ότι δεν του το είπε του ιδίου, αλλά ο κ. Γιουνκέρ κατέληξε σ’ αυτό το συμπέρασμα, παρακολουθώντας τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου. Και τώρα μας λέει πως ο κ. Παπανδρέου είπε το αυτονόητο και δεν αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις.
Το γεγονός ότι μπορεί αυτό το «αυτονόητο» να οδήγησε στην ξέφρενη κούρσα των spreads και στην υποδούλωση της Ελλάδας στον περίφημο μηχανισμό στήριξης, φυσικά δεν αφορά τον κ. Γιουνκέρ.
Μάλιστα, ουσιαστικά έρχεται με την χθεσινή του συνέντευξη (κάνοντας αναφορά στο 2008) να δικαιώσει τον κ. Παπανδρέου που θέλει να συρρικνώσει την εξεταστική επιτροπή για τα παραποιημένα στοιχεία της οικονομίας στην περίοδο 2007-2009.
Ο κ. Γιουνκέρ, που σαν τον δολοφόνο επιστρέφει συνεχώς στον τόπο του εγκλήματος, δεν λέει την αλήθεια σε καμιά περίπτωση. Αντίθετα, κάθε φορά, προσπαθεί να καλύψει ένα ψέμα με ένα άλλο ψέμα.
Δεν είναι αλήθεια ότι άρχισαν να ανησυχούν από το 2008. Έχει αποκαλυφθεί και συνομολογηθεί ότι παραποιήσεις στοιχείων υπήρχαν από το 1997. Και πως μετά την είσοδό μας στην ΟΝΕ, δεν σταματήσαμε να πηγαίνουμε από το ένα λάθος στο άλλο, ενώ παράλληλα παραπληροφορούσαμε την Ε.Ε.
Πέντε φορές η Ελλάδα υποχρεώθηκε από την Eurostat σε διορθώσεις στοιχείων από τον Μάρτιο του 2002 ως τον Σεπτέμβριο του 2002. Κατά τον κ. Παπανδρέου, αυτές οι παραποιήσεις δεν πρέπει να ερευνηθούν. Η έκτη παρέμβαση ήλθε τον Απρίλιο του 2004 και φυσικά αφορούσε την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου δεν θέλει να ερευνηθεί.
Επιπλέον, κατά δήλωση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, έγινε προσπάθεια να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 2003 «με μη προσήκοντα τρόπο» και αντίθετο στην κείμενη νομοθεσία. Με παράτυπη δηλαδή εγγραφή στα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού ποσού 450 εκ ευρώ που η τότε κυβέρνηση είχε πάρει από τα διαθέσιμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Τα έσοδα εκείνα, μείωσαν προσωρινά το έλλειμμα, μέχρι την έλευση της Eurostat, που αναγνώρισε ως εκτός νομοθεσίας τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε η αποκλιμάκωση του ελλείμματος το 2003. Και η τότε κυβέρνηση έκανε όπισθεν ολοταχώς. Αλλά ούτε αυτό πρέπει να ελεγχθεί κατά τον κ. Παπανδρέου.
Από το κείμενο των συμπερασμάτων του Ecofin της 21ης Οκτωβρίου 2004, σχετικά με την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας, προκύπτει ότι τελούσε σε εκκρεμότητα λεπτομερής έκθεση σχετικά με τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας από το 1997! Αλλά για τον κ.Παπανδρέου, δεν τρέχει τίποτε.
Μια μέρα πριν από την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ecofin, στις 20 Οκτωβρίου 2004, ο τότε αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν ευθύνες της Eurostat, είχε απαντήσει: «Η Eurostat έχει κατ’ επανάληψη τα τελευταία ΕΠΤΑ χρόνια εκφράσει τις αμφιβολίες της, με υποσημειώσεις στις ανακοινώσεις της, για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας. Το ίδιο έχει κάνει και στα πρακτικά αποστολών της στην Ελλάδα. Αλλά δεν έχει την απαραίτητη νομική βάση να ελέγξει την ακρίβεια των στοιχείων που κοινοποιούν τα κράτη-μέλη και κατά συνέπεια δεν φέρει ευθύνη για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα».
Αλλά ούτε αυτό αποτελεί πρόβλημα για τον κ.Παπανδρέου.
Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως, ό,τι κι’ αν λένε ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Γιουνκέρ, οι παραποιήσεις των στοιχείων φθάνουν ως το 1997. Και πως ο κ. Παπανδρέου θέλει να αθωώσει την περίοδο Σημίτη, οπότε εκείνος, μια μέρα νωρίτερα από τον κ. Γιουνκέρ, το Σάββατο, με άρθρο του στα «Νέα», ανταπέδωσε γράφοντας πως ορθώς αντιμετωπίζει την κατάσταση δια του μνημονίου ο διάδοχός του.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2004, ο τότε γενικός διευθυντής της Eurostat ΄Αμπελε είπε ότι το πρόβλημα με τα στοιχεία απασχολεί την υπηρεσία του από τον Σεπτέμβριο του 2002. Και πως τον Μάρτιο του 2004 η Eurostat έβαλε υποσημείωση στα στοιχεία.
Την επομένη η «Ελευθεροτυπία», κυκλοφόρησε με τίτλο: «Από το 2002 άρχισε ξήλωμα από τη Eurostat. Αλλά ούτε αυτό αποτελεί ζήτημα για τον κ.Παπανδρέου.
Την 1η Οκτωβρίου 2004, ο ελληνικός Τύπος δημοσίευσε δηλώσεις της αντιπροέδρου του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s Σάρα Μπέρτιν: «Οι αναθεωρήσεις των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν έκπληξη. Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται αναπροσαρμογή των δημοσιονομικών στοιχείων, καθώς αυτό συνέβη και το 2001».
Αλλά ούτε αυτό έχει σημασία κατά τον κ. Παπανδρέου.
Στις 5 Απριλίου 2005, κατά την συνεδρίαση της Δημοσιονομικής και Οικονομικής Επιτροπής της ΕΕ, η Ελλάδα έλαβε εύσημα από Κομισιόν, Eurostat και Δημοσιονομική Επιτροπή για την αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού!
Αυτό πάλι δεν αποτελεί πρόβλημα για τον κ. Γιουνκέρ, ο οποίος κάνει ότι δεν θυμάται εκείνα τα εύσημα.
Τον Μάιο του 2007 o κ. Αλμούνια πρότεινε στο Ecofin να μπει τέλος στην επιτήρηση της Ελλάδας. Να πάψει δηλαδή η Ελλάδα να βρίσκεται στην διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η Κομισιόν είχε καταγράψει υψηλή ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας και πτώση του πληθωρισμού. Αποφάνθηκε μάλιστα ότι η μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3% είχε γίνει χωρίς τεχνάσματα και χωρίς δημιουργική λογιστική!
«Επιτήρηση τέλος με εύσημα για την Ελλάδα», έγραφε τότε ο ελληνικός και ο διεθνής Τύπος. Και όπως έχουμε ξαναγράψει, ο ίδιος ο κ. Γιουνκέρ είχε τότε δηλώσει: «Πρόκειται για εντυπωσιακές επιδόσεις, γιατί όλοι θυμόμαστε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας».
Σήμερα, λέει ότι το πρόβλημα είναι πως δεν άκουσαν τις παραινέσεις του το 2008. Μα πώς να τις ακούσουν, αφού προηγουμένως, το 2007, είχαν ακούσει τους επαίνους του;
Στο τέλος ήλθε ο λογαριασμός: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε δώσει πλαστά στοιχεία πέντε φορές μέσα σε τρία χρόνια (Μάρτιος 2000 – Σεπτέμβριος 2002), ενώ επί Νέας Δημοκρατίας τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν επτά φορές σε πέντε χρόνια.
«Η Ελλάδα χτενίζει τα στοιχεία της», έγραφαν επί ΠΑΣΟΚ οι ξένες εφημερίδες. «Η Ελλάδα μαγειρεύει τα στοιχεία της» έγραφαν επί ΝΔ. Προφανώς, πρόκειται περί διαγωνισμού ανικανότητας….
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...