Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε αναμονή της ομιλίας Παπανδρέου στη ΔΕΘ

  • Του Nick Skrekas
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να απευθύνει ένα σημαντικό ετήσιο διάγγελμα το Σάββατο που θα μπορούσε να προσφέρει κάποιες παραχωρήσεις σε ομάδες που πλήττονται σκληρά από την λιτότητα.Τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ένα μικρό πακέτο βοήθειας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ορισμένες επιδοτήσεις για τη...χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα και μείωση στους φόρους για τις επιχειρήσεις.
Η ομιλία θα λάβει χώρα στις 1700GMT στις 11 Σεπτεμβρίου στην Διεθνή Έκθεση στην πόλη της Θεσσαλονίκης στη βόρεια Ελλάδα.
Παρά τις πολύ αυστηρές δημοσιονομικές συνθήκες μετά την συμφωνία της Ελλάδας να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 8,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2010 από 13,6% το προηγούμενο έτος, ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τα χαμηλά εισοδήματα, τους συνταξιούχους, τους ανάπηρους και τις οικογένειες με περισσότερα από τρία μικρά παιδιά.
Πολιτικοί αναλυτές αναμένουν πως τα σε μεγάλο βαθμό συμβολικά και χαμηλού κόστους μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για να εκτονώσουν τη δημόσια αγανάκτηση για την περικοπή των συντάξεων και των μισθών, καθώς και για τις αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και το ΦΠΑ, που έπληξαν σκληρά τους Έλληνες ψηφοφόρους.
«Το μίνι κοινωνικό πακέτο θα είναι δημοσιονομικά υπεύθυνο και ρεαλιστικό», δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση του θέματος. "Ο Παπανδρέου θα αναφερθεί επίσης στις μελλοντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για να μπει η χώρα σε μια πορεία για ένα υγιέστερο μέλλον”.
Αλλά το πρόσωπο δήλωσε ότι αναμένει από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στους Έλληνες ψηφοφόρους τη δεινή κατάσταση ώστε να προλάβει την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να επωφεληθεί πολιτικά λόγω της λιτότητας.
Οι παρατηρητές της αγοράς επίσης θα παρακολουθήσουν προσεκτικά για ενδείξεις σχετικά με το πώς μπορεί να είναι οι μελλοντικές φορολογικές αλλαγές, για ειδήσεις για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης και την περαιτέρω αναδιάρθρωση της άκαμπτης και μη-ανταγωνιστικής οικονομίας.
Ο Γιώργος Κύρτσος, επιφανής πολιτικός σχολιαστής και εκδότης της εφημερίδας City Press, είπε πως «αυτή η ομιλία δεν θα περιλαμβάνει τις παραδοσιακές παροχές διότι δεν υπάρχουν χρήματα». Ο Παπανδρέου μάλλον θα επικεντρωθεί σε μέτρα για την επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους νεοπροσληφθέντες του ιδιωτικού τομέα και θα διοχετεύσει χρήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για την προώθηση της απασχόλησης και των επενδύσεων, ενώ επίσης θα μειώσει τον φορολογικό συντελεστή στο 20% από το τρέχον 24% για την τόνωση της οικονομίας, είπε ο Κύρτσος.
Ο Παπανδρέου θα προσπαθήσει να πείσει και πολλούς στο ίδιο του το κόμμα, το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ, καθώς και ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις - στενά συνδεδεμένες με το σοσιαλιστικό κόμμα και οι οποίες υποστήριξαν την εκλογή του - ότι, επειδή η υπερχρεωμένη μεσογειακή χώρα βρίσκεται σε βαθιά κρίση, η οικονομική μεταρρύθμιση και η αναδιάρθρωση είναι κρίσιμα στοιχεία και δεν θα πρέπει να συναντήσουν ισχυρές αντιστάσεις. «Αυτό δεν θα είναι εύκολο δεδομένου των ιδιοτελών συμφερόντων», πρόσθεσε ο Κύρτσος.
Εν τω μεταξύ, την προσεχή εβδομάδα μια αντιπροσωπεία από τους δανειστές της Ελλάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επισκεφθούν και πάλι την Αθήνα για να ελέγξουν την πρόοδο σχετικά με τους όρους του πακέτου διάσωσης 110 δισ. ευρώ.
Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν γύρω από την πρόοδο σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους, τα φορολογικά έσοδα που παρουσιάζουν μικρή υστέρηση, τις εν εξελίξει δράσεις για την απελευθέρωση των "κλειστών" επαγγελμάτων και το άνοιγμα του τομέα μεταφορών και της ενέργειας.
Ένας ανώτερος υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία επίσης θα ελέγξει εξονυχιστικά τα ελλείμματα στο σύστημα της υγείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις, τα οποία απειλούν τους συνολικούς στόχους για το χρέος.
Μόνο ο κρατικός ΟΣΕ έχει συγκεντρώσει χρέος ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα αναλάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να μπορέσει να τον σπάσει και να τον ιδιωτικοποιήσει.
Το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβούν επίσης σε έναν πρώτο έλεγχο στα αρχικά προσχέδια του προϋπολογισμού για το 2011 τα οποία επί του παρόντος καταρτίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών.
© Dow Jones Newswir
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]