Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η "επίθεση" του Ισραήλ στα Βαλκάνια

  • Ιουδαιοχριστιανικό τόξο επιδιώκει να «χτίσει» στα Βαλκάνια το Ισραήλ
  • Η απάντηση στο νεοθωμανικό επεκτατισμό της Τουρκίας

Του Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου
Η πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Βενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα, η πρώτη σε τέτοιο επίπεδο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, γίνεται λίγες εβδομάδες μετά την εκεί επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και την όλο αυξανόμενη όξυνση στις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Η «Ισοτιμία» είχε επισημάνει εγκαίρως, μετά το τουρκικό άνοιγμα προς Συρία και Ιράν και το επεισόδιο στο τουρκικό σκάφος ανοιχτά της Γάζας και όσα επακολούθησαν, ότι το Ισραήλ θα κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα προς την Ελλάδα, κάτι που η χώρα μας μπορεί πολλαπλώς να αξιοποιήσει. Ήδη οι επισκέψεις των δυο πρωθυπουργών και οι συμφωνίες που υπήρξαν επαληθεύουν τις πληροφορίες μας. Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικό στέλεχος του Ισραήλ αποκαλύπτει στην «The Jerusalem Post» ότι ο Κος Νετανιάχου συμφώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, πέραν των άλλων «στρατηγική συνεργασία στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών και συντονισμό των ενεργειών τους στο πεδίο των διεθνών οργανισμών».
Η Ελλάδα παραδοσιακά διατηρεί καλές σχέσεις με τους Άραβες και γενικά με τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά οι νέες συνθήκες ευνοούν τη συνεργασία με το Ισραήλ σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ήδη πολλοί Ισραηλινοί τουρίστες αλλάζουν προορισμό και αντί της Τουρκίας έρχονται στη χώρα μας. Επίσης οι ελληνοΐσραηλινές στρατιωτικές ασκήσεις, που διεξήγοντο στον ελλαδικό εναέριο χώρο και διακόπηκαν μετά το επεισόδιο στη Γάζα, θα συνεχιστούν τον προσεχή Οκτώβριο. Οι Εβραίοι παραδοσιακά είχαν άριστες σχέσεις με την Τουρκία, τόσο όταν υπήρχε ακόμη η Οθωμανική Αυτοκρατορία, όσο και επί Κεμάλ και μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αντίθετα, βρίσκονταν συνήθως απέναντι από τους Έλληνες, που τους έβλεπαν ανταγωνιστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 20ού αιώνα ο Εβραίος δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη Μωυσής Κοεν τουρκοποίησε το όνομα του σε Τεκίν Αλπ και δημοσίευσε τον «Δεκάλογο του καλού Ιουδαίου Τούρκου», στον οποίο συνιστά στους ομόδοξους και ομοεθνείς του «να τουρκοποιήσουν το όνομα τους, να μι¬λάνε τα τουρκικά, να προσεύχονται στα τουρκικά, και να τουρκοποιήσουν την εκπαίδευση τους».
Η νεοοθωμανική στρατηγική Ερντογάν - Νταβούτογλου έφερε την κρίση στις ισραηλινοτουρκικές σχέσεις και την προσέγγιση Ισραήλ - Ελλάδας. Το Ισραήλ δεν αρκείται στη βελτίωση των σχέσεων του με την Ελλάδα. Επιχειρεί να προωθήσει στα Βαλκάνια ένα «ιουδαιοχριστιανικό τόξο» σε απάντηση προς το «ισλαμικό τόξο», το οποίο προωθεί η Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν έως τη Βοσνία. Μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας η Τουρκία ενισχύει συνεχώς τις προσπάθειες της σε πολιτισμικό, θρησκευτικό, εθνικιστικό, πολιτικό, ιδεολογικό και οικονομικό επίπεδο για την υπό την ηγεσία της ενότητας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα στη Βουλγαρία, στα Σκόπια στο Κοσσυφοπέδιο, στην Αλβανία και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Στενές επαφές με Σκόπια, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία και Κροατία
ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ αναλυτές δείχνουν εντυπωσιασμένοι από τις κινήσεις του Ισραήλ στα Βαλκάνια. Στις αρχές του 2010 ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι επισκέφτηκε το Ισραήλ και ο εκεί υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν μετά τη συνάντηση τους δήλωσε ότι «οι μουσουλμάνοι προετοιμάζουν ιερό πόλεμο –τζιχάντ - στα Βαλκάνια, με χρηματοδότες το Ιράν και τους φανατικούς της Σαουδικής Αραβίας» και ότι, προς τον σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιήσουν τους ισλαμιστές της Βοσνίας, του Κοσσυφο¬πεδίου και των Σκοπίων. Ο κ. Λίμπερμαν επισκέφθηκε τα Σκόπια τον περασμένο Μάιο και επανέλαβε ότι μπορεί τα σοβαρότερα προβλήματα τρομοκρατίας να μην προέρχονται από τα Βαλκάνια, αλλά από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν και το Πακιστάν όμως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στην περιοχή επικρέμαται πάντα ο κίνδυνος ενός ιερού πολέμου εκ μέρους των μουσουλμάνων και ότι καλό είναι, ως αντίδοτο προς τον κίνδυνο αυτό, να διευρυνθεί η συνεργασία των χωρών της περιοχής με το Ισραήλ.
Εκτός από τα Σκόπια και την Ελλάδα το Ισραήλ μέσα στο 2010 ενίσχυσε τις προσπάθειες του για βελτίωση των σχέσεων του και με τις άλλες χώρες της περιοχής. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ επισκέφτηκε τον περασμένο Ιανουάριο το Ισραήλ και συμφώνησε να υπάρξει συνεργασία των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, «συμπεριλαμβανομένων αυτών της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής». Επίσης ο κ. Μπορίσοφ συζήτησε τη δυνατότητα συνεργασίας με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία και της χρήσης των αεροδρομίων της χώρας του στις ασκήσεις της. Μετά δηλαδή την Ελλάδα και τη χρήση του εναέριου χώρου και των αεροδρομίων της, η εξασφάλιση και της χρήσης του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας προσφέρει ευρύ ζωτικό εναέριο χώρο για το Ισραήλ, που είχε περιοριστεί εξαιρετικά μετά τη ρήξη των σχέσεων του με την Τουρκία.
Στη συνεργασία με τη Βουλγαρία σημαντικό ρόλο παίζει και η εκ μέρους του Ισραήλ υπόσχεση πως ένα μεγάλο μέρος των τουριστών του που θα πήγαινε στην Τουρκία θα επισκεφθεί την εν λόγω χώρα. Τους τελευταίους μήνες ενισχύθηκαν εξάλλου οι παραδοσιακά καλές σχέσεις του Ισραήλ με τη Σερβία και με τους Σέρβους της Βοσνίας. Επίσης υπήρξε μεγάλη κινητικότητα για βελτίωση των σχέσεων του με τη Ρουμανία, την Κροατία το Μαυροβούνιο και τη Σλοβενία.

Πηγή: Εφημερίδα ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το ισλαμικό τόξο δεν ήταν επιδίωξη της Τουρκίας, αλλά των ΗΠΑ. Και πάνω στις θρησκευτικές διαφορές έστησαν το αιματοκύλισμα των λαών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Δεδομένου ότι ως προς την πολιτική στάση ΗΠΑ και Ισραήλ ταυτίζονται, πώς θα εμπιστευθούν η Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία την κίνηση αυτή του Ισραήλ; Δεν θα υποπτευθεί κανείς ότι Ισραήλ - ΗΠΑ παίζουν το παιχνίδι του κακού - καλού μπάτσου αντίστοιχα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]