Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπάρχει ένας σίγουρος τρόπος να χάσετε: Να ακούτε τους "έμπειρους" αναλυτές...

  • Όποιος ισχυρίζεται ότι στον ασταθή και απρόβλεπτο κόσμο μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία μιας οικονομίας είναι είτε αδαής, είτε απατεώνας...
Του Θ. Λυρτσογιάννη
Φοβού τους αναλυτές και αναλύσεις φέροντες για την πτώχευση της Ελλάδας.
Και τους διάφορους οίκους, αυτά τα ευαγή ιδρύματα, που τόσο απέτυχαν στις αναλύσεις τους.
Εξάλλου, όποιος ισχυρίζεται ότι στον ασταθή και απρόβλεπτο κόσμο μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία μιας οικονομίας είναι είτε αδαής, είτε απατεώνας.
Εδώ τις καλές μέρες που υπήρχε σχετική σταθερότητα και άρα μία αυξημένη προβλεψιμότητα έπεφταν έξω, τώρα θα καταφέρουν να αξιολογήσουν και να προβλέψουν;
Γυρίζοντας στο παρελθόν θυμηθούμε τις αμαρτίες τους, όπως οι προβλέψεις και οι βαθμολογήσεις για τη Lehman Brothers και τις άλλες επενδυτικές τράπεζες των ΗΠΑ λίγο πριν πτωχεύσει η πρώτη και εξαγοραστούν από άλλες τράπεζες για να σωθούν οι υπόλοιπες.
Πρόκειται για μνημείο εμβριθούς και ευφυούς ανάλυσης στην οποία μπορούσαν να στηριχτούν οι επενδυτές για να?χάσουν τα λεφτά τους.
Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε επίσης ότι αναλυτές και οίκοι με τις παρεμβάσεις τους ενδεχομένως να κάνουν παιχνίδια ή να επιχειρούν να εξυπηρετήσουν μία πολιτική.
Για του λόγου το αληθές θα θυμηθούμε την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) η οποία σε κείμενο που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια έγραφε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι αναλύσεις των επαγγελματιών ειδικών να αποτελούν τη μοναδική πηγή ενημέρωσης των επενδυτών. Αντιθέτως θα πρέπει να διερευνούν κατά πόσο οι αναλυτές ή οι επενδυτικές για τις οποίες δουλεύουν έχουν άμεσο οικονομικό συμφέρον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ίδιον όφελος με οποιαδήποτε μορφή υπεισέρχεται και επιδρά στη διαμόρφωση των αναλύσεων ή των συστάσεων.
Αξίζει επίσης, να θυμηθούμε αυτό που σύστηνε το αμερικάνικο περιοδικό Forbes. Τους έλεγε ότι καλό είναι να κάνουν το αντίθετο από αυτό που προτείνουν οι αναλυτές.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]