Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τιμολογώντας μια διπλή ύφεση

  • Με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τα επιτόκια στα κατώτατα χαμηλά τους, τις κυβερνήσεις να προχωρούν στη λήψη μέτρων λιτότητας και τα τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών σε πλήρη εξέλιξη, γίνεται όλο και πιο δύσκολη η διατήρηση των ανοδικών τάσεων στις αγορές
Εισερχόμαστε στην πρώτη βδομάδα του δεύτερου εξαμήνου του έτους, και οι επενδυτές διατηρούν την προτίμησή τους για τα πιο επικίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, δηλαδή επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα υψηλών αποδόσεων, αλλά ταυτόχρονα προβληματίζονται έντονα για το αν είναι αυτή η σωστή στάση.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για την κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων του πρακτορείου Reuters του μηνός Ιουνίου, οι επενδυτές έχουν μειώσει λίγο τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές αλλά διατηρούν μια μακροπρόθεσμη στάση υπέρ των μετοχών. Μετακινούνται όμως και προς τα πιο ‘επικίνδυνα’ ομόλογα, αναζητώντας αποδόσεις.
Αλλά οι ίδιες οι αγορές μας λένε μια διαφορετική ιστορία. Μετά από μια άνοδο που κράτησε λίγο στις αρχές Ιουνίου, οι παγκόσμιες αγορές κατέγραψαν σταθερή πτώση. Ό,τι αποτέλεσε κέρδος την Παρασκευή ήταν μόνο η δεύτερη συνεχόμενη μέρα ανόδου μέσα σε 9 διαδοχικές συνεδριάσεις όπου τα παγκόσμια χρηματιστήρια είχαν χάσει περί το 8%. Την ίδια στιγμή οι αποδόσεις των ομολόγων δημιουργούν ισχυρές ανησυχίες για το μέλλον. Η απόδοση του σύνθετου παγκόσμιου ομολόγου της Citi είναι μόνο 1.8% ενώ οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων και των ομολόγων της Ευρωζώνης είναι μόλις 0,6%.
«Εντείνεται η ανησυχία για την πιθανότητα μιας διπλής ύφεσης στις αναπτυγμένες αγορές», παρατηρεί ο Ρομπ Κάρνελ, επικεφαλής οικονομολόγος της παγκόσμιας οικονομίας στην ING. «Κατά συνέπεια ο κόσμος θέλει να διατηρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ρευστότητα για την περίπτωση που οι αγορές κινηθούν περαιτέρω πτωτικά».
Στην παρούσα συγκυρία πάντως όλα κινούνται πτωτικά, από τις αποδόσεις των ομολόγων, ως τις μετοχές, τους οικονομικούς δείκτες και τον Baltic Freight Index, που αντανακλά τις τάσεις του παγκόσμιου εμπορίου. Τίποτα το θετικό εξάλλου δεν είχαμε από τις ανακοινώσεις για τις νέες θέσεις εργασίας που έγιναν την Παρασκευή στις ΗΠΑ, καθώς οι προσλήψεις του ιδιωτικού τομέα ήταν πολύ πιο κάτω του αναμενόμενου και η απασχόληση φαίνεται να υστερεί πολύ.

Οικονομικός Αρμαγεδώνας;
Απ' όλα αυτά μπορούν να προκύψουν δύο συμπεράσματα. Είτε οι επενδυτές που πιστεύουν στην ενίσχυση των χρηματιστηριακών αγορών είναι λάθος τοποθετημένοι είτε οι αποδόσεις των ομολόγων είναι λάθος τιμολογημένες στο πλαίσιο μιας επενδυτικής προσέγγισης που αναζητά προστασία από το σενάριο ενός ‘οικονομικού Αρμαγεδδώνα’. Ο Φρεντ Γκουντγουίν, μακροαναλυτής του Νομούρα, κλίνει προς το δεύτερο. Όπως παρατηρεί, από τη στιγμή που αρχίζει η ανάκαμψη, όπως τώρα, η περίπτωση μιας διπλής ύφεσης είναι εξαιρετικά σπάνια. Η διπλή ύφεση της περιόδου 1980 - 82, επισημαίνει, ήρθε μετά την αύξηση των επιτοκίων από την FED κατά 10%. «Μια τοποθέτηση σήμερα για το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης, για ένα σενάριο τύπου Ιαπωνίας, ή για μια Μεγάλη Ύφεση δεν προσφέρει ισχυρή ανταμοιβή ρίσκου με τα παρόντα επίπεδα αποδόσεων των ομολόγων».
Αλλά και άλλοι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει περίπτωση δεύτερης ύφεσης, ιδίως στη βάση της κίνησης των εταιρικών κερδών, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από την κίνηση των μετοχών. «Σε προηγούμενες παγκόσμιες καθιζήσεις των εταιρικών κερδών συνέπιπταν ορισμένοι συγκεκριμένοι παράγοντες: μια αντίστροφη καμπύλη παγκόσμιων αποδόσεων των ομολόγων, υπερβολικά αποθέματα και μη βιώσιμη υψηλή κερδοφορία. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας απ’ αυτούς τους παράγοντες», επισημαίνουν οι στρατηγικοί αναλυτές αγορών μετοχών της Citi σε σημείωμά τους. Ωστόσο, προσθέτουν, αν η παρούσα παγκόσμια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, που συνοψίζεται από τους τελευταίους αριθμούς των βιομηχανικών παραγγελιών, συνεχιστεί, είναι δύσκολο να δει κανείς γιατί θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά οι αγορές.
Ούτε παρέχουν καμιά εγγύηση οι ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας και των άλλων αναδυόμενων αγορών αν οι βασικές δυτικές εμπορικές αγορές των χωρών αυτών αρχίζουν να υποχωρούν. Και φαίνεται πως ισχυροποιούνται αρκετά οι φόβοι για αποπληθωρισμό ώστε να ωθούνται επενδυτές να αγοράζουν ομόλογα 25ετούς και 30ετούς διάρκειας σαν της HSBC. Προσδοκούν μια απόδοση κοντά στο 4% καθώς εκτιμούν ότι ότι οι αποδόσεις θα πέσουν σύντομα επειδή η ζήτηση θα οδηγήσει τις τιμές υψηλότερα.

Τεστ αντοχής
Η παρούσα εβδομάδα δεν αναμένεται να προσφέρει πολλά στους επενδυτές για να τους βοηθήσει να πάρουν αποφάσεις σε σχέση με το μέλλον. Τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ θα έχουν χωριστές συνεδριάσεις, αλλά το πιθανότερο είναι πως και τα δύο θα διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα. Την Τετάρτη η Γερμανία θα προχωρήσει σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων και ναι μεν μέχρι τώρα ορισμένες γερμανικές δημοπρασίες υπήρξαν απογοητευτικές εξαιτίας των πολύ χαμηλών αποδόσεων που προσφέρουν τα γερμανικά ομόλογα, αλλά η συγκεκριμένη αναμένεται να προσελκύσει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον εξαιτίας της υψηλής ρευστότητας που θα επιστραφεί στους επενδυτές των γερμανικών ομολόγων, ως συνέπεια προηγούμενων εκδόσεων που λήγουν αυτή την εβδομάδα.
Ένα καλύτερο ‘τεστ αντοχής’ θα αποτελέσει η δημοπρασία των ομολόγων της Αυστρίας ύψους 1,3 δις ευρώ που θα γίνει την Τρίτη. Η Αυστρία είναι υπερβολικά εκτεθειμένη στην Ουγγαρία που πλήττεται από ισχυρή κρίση χρέους και τα αυστριακά ομόλογα θεωρούνται από τις αγορές πιο επισφαλή από τα γερμανικά και τα άλλα ομόλογα των κρατών του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Οι επενδυτές θα περιμένουν, τέλος, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα τεστ αντοχής που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ευρωπαϊκές τράπεζες, για να διαπιστώσει πώς τα πάνε με την κρίση. Τα αποτελέσματα των μεγαλύτερων τραπεζών θα δοθούν στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. στις 13 Ιουλίου, αναμένονται ωστόσο διαρροές και ανακοινώσεις πιο πριν, ιδίως για τις γερμανικές περιφερειακές τράπεζες και τα ισπανικά ταμιευτήρια.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]