Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανοίγουν τραπεζικοί λογαριασμοί Ελλήνων στο εξωτερικό!!!

  • "...Το σχέδιο του υπουργού προβλέπει ότι με βάση το πόθεν έσχες των καταθετών του εξωτερικού θα γίνουν διασταυρώσεις με τα στοιχεία των λογαριασμών που είναι υποχρεωμένα να διαθέσουν τα ξένα ιδρύματα. Αν εντοπιστούν "περίεργες" διαδρομές ή αδήλωτα ποσά τότε ο φορολογικό πέλεκυς θα είναι βαρύς για τους καταθέτες..."
Του Στέλιου Κράλογλου
Σε άνοιγμα των λογαριασμών που διατηρούν Έλληνες σε τράπεζες του εξωτερικού θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία φοροδιαφυγής ή απόκρυψης μαύρου χρήματος. Στο στόχαστρο του υπουργείου μπαίνουν εμβάσματα και καταθέσεις του εξωτερικού που ανήκουν σε καταθέτες που δεν μπορούν να αποδείξουν μέσω του «πόθεν έσχες» την προέλευση των χρημάτων.
Η απειλή του υπουργείου Οικονομικών ουσιαστικά αποσκοπεί στο να «παγιδεύσει» κεφάλαια πάνω από 20 δισ. ευρώ που έχουν βρει «καταφύγιο» σε ξένα τραπεζικά ιδρύματα για να γλυτώσουν από τα νέα σκληρά φορολογικά μετρά. Με την τακτική «μαστίγιο και καρότο» το υπουργείο Οικονομικών σφίγγει τον ελεγκτικό κλοιό στους καταθέτες και τους προσφέρει ως εναλλακτική λύση τις ευνοϊκές και –χωρίς «πόθεν έσχες»– ρυθμίσεις του επαναπατρισμού κεφαλαίων.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι θα τηρήσουν κατά γράμμα τα όσα προβλέπει ο φορολογικός νόμος για τα ελληνικά κεφάλαια που διέφυγαν στο εξωτερικό: Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των έξι μηνών που δίνεται για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, «οι ελληνικές αρχές θα ενεργοποιήσουν κάθε διεθνή ή ευρωπαϊκή συμφωνία προκειμένου να διαπιστώσουν τις καταθέσεις που έχουν πρόσωπα που διαμένουν στην Ελλάδα σε τράπεζες της αλλοδαπής».
Μέσω της πρόσφατης συμφωνίας που υπέγραψε με την ηγεσία του ΟΟΣΑ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει στη διάθεσή του όχι μόνο την άδεια αλλά και το μηχανισμό του διεθνούς οργανισμού για πρόσβαση στα τραπεζικά συστήματα των 30 χωρών-μελών. Το σχέδιο του υπουργού προβλέπει ότι με βάση το πόθεν έσχες των καταθετών του εξωτερικού θα γίνουν διασταυρώσεις με τα στοιχεία των λογαριασμών που είναι υποχρεωμένα να διαθέσουν τα ξένα ιδρύματα. Αν εντοπιστούν "περίεργες" διαδρομές ή αδήλωτα ποσά τότε ο φορολογικό πέλεκυς θα είναι βαρύς για τους καταθέτες.
Ασπίδα προστασίας για τις καταθέσεις από το... μαστίγιο του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Η εν λόγω ρύθμιση προσφέρει απαλλαγή από το πόθεν έσχες για κεφάλαια που θα επαναπατριστούν σε έξι μήνες με πληρωμή ενός φόρου 5% επί της αξίας του κεφαλαίου.
Με άλλα λόγια, επειδή το υπουργείο δεν μπορεί να τους εξαναγκάσει να επιστρέψουν μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου τα κεφάλαια για να τα καταθέσουν σε προθεσμιακό λογαριασμό σε τράπεζα στην Ελλάδα για 12 μήνες, τους προσφέρει ασυλία από το πόθεν έσχες με μικρό αντάλλαγμα 5% του κεφαλαίου σε φόρο, κάτι που έτσι και αλλιώς θα εισπράξουν οι επιχειρηματίες με το επιτόκιο της προθεσμιακής κατάθεσης!
Εάν δεν επιστραφούν τα κεφάλαια (από αδήλωτα δηλαδή σε δηλωμένα νόμιμα και χωρίς πολλές ερωτήσεις) μέσα σε 6 μήνες και πάλι κανένα πρόβλημα: μπορούν να το πράξουν όποτε άλλοτε θέλουν. Θα εξαιρεθούν επίσης από το πόθεν έσχες, αλλά με «ποινή» 8% ως φόρο για το κεφάλαιο που θα δηλώσουν πως διατηρούν στο εξωτερικό. Και πάλι θυμίζουμε το όφελος της προθεσμιακής κατάθεσης.
Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φιλοδοξεί να μπουν έως και 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, πριν φύγει το 2010, με φόρο 5-8%.
Φυσικά ένα μεγάλο μέρος από τα κεφάλαια αυτά βρίσκονται «εγκλωβισμένα» σε προθεσμιακούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα. Στο υπουργείο Οικονομικών όμως θεωρούν πως οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν ικανό περιθώριο έως το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο για να κινήσουν τα κεφάλαιά τους, αφού η εξάμηνη διορία που τους δίδεται θα «τρέξει» από την ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου στη Βουλή τον Μάρτιο.
Μάλιστα, όποιος μέσα στην επόμενη διετία αξιοποιήσει τα επαναπατρισμένα κεφάλαια για να αγοράσει ακίνητα, μετοχές, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κ.λπ., τότε εκτός από την απαλλαγή από τον έλεγχο του «πόθεν έσχες», δικαιούται και έκπτωση επί του φόρου που πρέπει να επιβληθεί για τον επαναπατρισμό.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]