Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το «παιχνίδι» στη Γάζα

  • Η Άγκυρα θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή να πιέσει την Ουάσινγκτον για να της αποσπάσει την μεγαλύτερη δυνατή εύνοια, ενώ ο Λευκός Οίκος προβληματίζεται πλέον για την συμπεριφορά της ανεξέλεγκτα ανερχόμενης Τουρκίας
Πίσω από την ευαισθησία για τα δεινά των αποκλεισμένων (από αέρα, στεριά και θάλασσα) Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, την προσπάθεια που αναλήφθηκε με πρωτοβουλία τουρκικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για το σπάσιμο του αποκλεισμού και της βάρβαρης ισραηλινής αντίδρασης, το παιχνίδι που εξελίσσεται στην περιοχή είναι ενδιαφέρον αλλά και επικίνδυνο.
Η τουρκική κυβέρνηση, συστηματικά τα τελευταία χρόνια κάνει κάθε τι δυνατό για να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Η μουσουλμανική θρησκεία από την μια και η επίφαση της δυτικής δημοκρατίας από την άλλη, επιτρέπουν στην Αγκυρα να εμφανίζεται σαν χώρα- μοντέλο η οποία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα για τη συνάντηση των πολιτισμών την οικοδόμηση συνεργασιών, την υπονόμευση της επιρροής των «σκληρών» μουλάδων του Ιράν και τελικά την εμπέδωση της ειρήνης.
Ως μουσουλμανική χώρα, η Τουρκία μπορεί να προσφέρει στους Αμερικανούς πολύτιμες υπηρεσίες. Οι δίαυλοι που διατηρεί η τουρκική διπλωματία με τη Συρία και το Ιράν, για παράδειγμα, λειτουργούν σταθεροποιητικά σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι μπορεί να προσφέρει στην περιοχή η υπεροπλία του Ισραήλ. Για να το πούμε με πιο απλά λόγια, οι χώρες αντίπαλοι των ΗΠΑ στην περιοχή (Συρία, Ιράν) έχουν να αντιμετωπίσουν είτε την στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ είτε την «πολιτική ηγεμονία» της Αγκυρας.
Για την Ουάσιγκτον καλό και ωφέλιμο θα ήταν προφανώς, η συνύπαρξη και η συνεργασία των δύο (Τουρκίας και Ισραήλ) πόλων ισχύος στην περιοχή. Το μαστίγιο και το καρότο είναι άλλωστε σίγουρη και δοκιμασμένη μέθοδος (και) από τους Αμερικανούς. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η αμερικανική ισχύς υποχωρεί και η Ουάσιγκτον δεν είναι πια σε θέση να κρατήσει ταυτόχρονα και το τουρκικό… καρότο και το ισραηλινό… μαστίγιο.
Αυτήν ακριβώς την αμερικανική αδυναμία θα εκμεταλλευτεί η τουρκική κυβέρνηση με αφορμή τη βάρβαρη ισραηλινή αντίδραση κατά των ακτιβιστών για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση να «διαλέξει» που θα προσφέρει την εύνοιά της: Στο τουρκικό μουσουλμανικό κράτος- μοντέλο ή στον ισραηλινό χωροφύλακα;
Ανεξάρτητα από το πως και πότε θα διαμορφωθεί η αμερικανική απάντηση στο δίλημμα που διατυπώνεται, ένα είναι σίγουρο: Η επίθεση των Ισραηλινών κατά των ακτιβιστών που επιχείρησαν να σπάσουν το αποκλεισμό της Γάζας, περιγράφει την κλιμάκωση ενός ανταγωνισμού μεταξύ δύο φιλόδοξων δυνάμεων σε μια περιοχή—πυριτιδαποθήκη.
Πηγή


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Οι Αμερικανοι δεν προκειται ΠΟΤΕ να εναντιωθουν στο εβραϊκο λομπυ.
    Ακομα και αν σκοτωνονται οι ιδιοι οι Αμερικανοι ,το Ισραηλ παντα θα υποστηριζεται!
    Ειναι ιστορικως αποδεδειγμενο!

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επιδίωξη της Τουρκίας είναι να εκμεταλλευθεί τους Παλαιστινίους ώστε να κερδίσει ερείσματα εντός του Αραβικού-Μουσουλμανικού κόσμου. Σκοπός της είναι να ηγηθεί στο τέλος όλων των μουσουλμάνων και να δημιουργήσει μιαν "Μουσουλμανική Υπερδύναμη".

    Πρέπει επιτέλους κι εμείς να ταχθούμε στην πλευρά που εξυπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα και να αφήσουμε στην πάντα τους συναισθηματισμούς. Εδώ οι Σύριοι για ένα ψαροκάϊκο, πούλησαν τις τάχα μου φιλικές σχέσεις δεκαετιών, που διατηρούσαμε.

    Και το συμφέρον μας είναι να ταχθούμε, με μυστικές κυρίως συνομιλίες και συνεννοήσεις με το Ισραήλ, στο οποίο θα πρέπει να προσφερθεί "γή και ύδωρ". Κι αυτό προκειμένου να μας στηρίξει εμπράκτως στον αγώνα μας για αποχώρηση των Τουρκικών Στρατευμάτων από την Κύπρο.

    Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ => Συμμαχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανωνυμε 1/6 1'56 πμ,

    δεν υπαρχει κανενα θεμα συναισθηματισμων,αλλα ιστορικων πραγματικοτητων!!
    Οι Εβραιοι μεχρι και σημερα φθονουν τον Ελληνισμο και ειναι τυχοδιωκτες!!
    Ακομα και οι κοινες ελληνοϊσραηλινες ασκησεις δεν αποδεικνυουν οτι υπαρχει υποστηριξη των Ισραηλινων στις ελληνικες θεσεις!!
    Μην ξεχνας τις επεκτατικες βλεψεις που ειχαν αλλωστε ανεκαθεν οι Εβραιοι για την Κυπρο!!
    Αυτα δεν ειναι τυχαια!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]