Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποδόσεις ιθαγένειας σε... υπερηχητικούς ρυθμούς

  • Σύντομες, διαδικασίες και «ποινές» για τη Δημόσια Διοίκηση σε περιπτώσεις καθυστερήσεων εισάγει η Γ. Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εγκύκλιο που εξέδωσε για την απόκτηση ιθαγένειας αλλοδαπών
  • Γιατί βιάζεται τόσο η κυβέρνηση του Παπανδρέου να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια στους λαθρομετανάστες; Μήπως μυρίζει... εκλογές;
Προϊόν συνεργασίας των υπηρεσιακών παραγόντων με τον Γ. Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ανδρέα Τάκη, η εγκύκλιος θέτει αυστηρά χρονικά περιθώρια στη διεκπεραίωση των αιτήσεων καθορισμού ιθαγένειας και πολιτογράφησης. Η προθεσμία από την υποβολή αίτησης μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ορίζεται στους έξι μήνες για τα ανήλικα τέκνα αλλοδαπών, στο ένα έτος για ενήλικα τέκνα αλλοδαπών, ομογενείς, πρόσφυγες, πολίτες άλλων κρατών-μελών και όσους υποβάλλουν αίτηση πολιτογράφησης έπειτα από 7ετή νόμιμη διαμονή και στα δύο έτη για όσους υπάγονται σε μεταβατικές διατάξεις και έχουν συμπληρώσει 5ετή διαμονή έως τις 24/03/2010.
Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, η 5ετία δεν υπολογίζεται από τότε που υπέβαλαν τα χαρτιά, αλλά από τότε που απέκτησαν το λεγόμενο «στικεράκι» (δηλ. την ένδειξη νόμιμης διαμονής στο διαβατήριό τους). Εξαιρούνται όσοι κατείχαν βεβαίωση νόμιμης διαμονής για εξαιρετικούς λόγους. Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά ορίζεται ότι τυχόν καθυστέρηση της έκδοσης πιστοποιητικού ποινικού μητρώου (υπ. Δικαιοσύνης) και πιστοποιητικού μη εκκρεμούσας απέλασης δεν θα εμποδίζει την πορεία του φακέλου μέχρι το υπ. Εσωτερικών. Ειδικά για τις υπηρεσίες ασφαλείας του υπ. Προστασίας του Πολίτη (απ’ όπου γίνεται ενημέρωση εάν συντρέχουν λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας), εάν δεν απαντήσουν εντός τεσσάρων μηνών, η αίτηση θα εξετάζεται από την Επιτροπή Πολιτογράφησης χωρίς τη γνώμη τους. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του υπ. Παιδείας, ώστε να «συλλέξουν» σε εύλογο χρονικό διάστημα τα αποδεικτικά έξι χρόνων φοίτησης για τα τέκνα αλλοδαπών που δεν έχουν γεννηθεί εδώ.
Για τα ανήλικα τέκνα είναι απαραίτητη η συμπλήρωση πέντε ετών νόμιμης διαμονής και των δύο γονέων έως τις 24/03/2010. Αυτά (2η γενιά) και όσα παιδιά των οποίων ένας από τους γονείς έχει γεννηθεί στην Ελλάδα (3η γενιά) αποκτούν άμεσα ιθαγένεια με την υποβολή των δικαιολογητικών (ληξιαρχική πράξη γεννήσεως δική τους και των γονέων, ληξιαρχική πράξη γάμου των γονέων, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας). Οι ενηλικιωθέντες αλλοδαποί 2ης γενιάς πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση εντός τριών ετών από την ενηλικίωσή τους. Για τους μετανάστες 1ης γενιάς θα εξετάζεται εάν η Ελλάδα είναι το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων και όχι απλά εάν έχουν συμπληρώσει πέντε ή επτά χρόνια νόμιμης διαμονής. Στη συνέντευξη που θα δίνουν στις Επιτροπές Πολιτογράφησης των περιφερειών, θα εξετάζονται σε θέματα Ελληνικής Ιστορίας, Πολιτισμού, Θεσμών του Ελληνικού Πολιτεύματος κ. ά.
Η ύλη αναμένεται να εκδοθεί από τις περιφέρειες. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις περιφέρειες θα επιλυθεί με εσωτερικές μετατάξεις, αλλά και μετατάξεις έμπειρου προσωπικού από τις νομαρχίες.


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]