Αποδόσεις ιθαγένειας σε... υπερηχητικούς ρυθμούς
- Σύντομες, διαδικασίες και «ποινές» για τη Δημόσια Διοίκηση σε περιπτώσεις καθυστερήσεων εισάγει η Γ. Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής στην εγκύκλιο που εξέδωσε για την απόκτηση ιθαγένειας αλλοδαπών
- Γιατί βιάζεται τόσο η κυβέρνηση του Παπανδρέου να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια στους λαθρομετανάστες; Μήπως μυρίζει... εκλογές;
Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, η 5ετία δεν υπολογίζεται από τότε που υπέβαλαν τα χαρτιά, αλλά από τότε που απέκτησαν το λεγόμενο «στικεράκι» (δηλ. την ένδειξη νόμιμης διαμονής στο διαβατήριό τους). Εξαιρούνται όσοι κατείχαν βεβαίωση νόμιμης διαμονής για εξαιρετικούς λόγους. Από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά ορίζεται ότι τυχόν καθυστέρηση της έκδοσης πιστοποιητικού ποινικού μητρώου (υπ. Δικαιοσύνης) και πιστοποιητικού μη εκκρεμούσας απέλασης δεν θα εμποδίζει την πορεία του φακέλου μέχρι το υπ. Εσωτερικών. Ειδικά για τις υπηρεσίες ασφαλείας του υπ. Προστασίας του Πολίτη (απ’ όπου γίνεται ενημέρωση εάν συντρέχουν λόγοι δημόσιας ή εθνικής ασφάλειας), εάν δεν απαντήσουν εντός τεσσάρων μηνών, η αίτηση θα εξετάζεται από την Επιτροπή Πολιτογράφησης χωρίς τη γνώμη τους. Ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του υπ. Παιδείας, ώστε να «συλλέξουν» σε εύλογο χρονικό διάστημα τα αποδεικτικά έξι χρόνων φοίτησης για τα τέκνα αλλοδαπών που δεν έχουν γεννηθεί εδώ.
Για τα ανήλικα τέκνα είναι απαραίτητη η συμπλήρωση πέντε ετών νόμιμης διαμονής και των δύο γονέων έως τις 24/03/2010. Αυτά (2η γενιά) και όσα παιδιά των οποίων ένας από τους γονείς έχει γεννηθεί στην Ελλάδα (3η γενιά) αποκτούν άμεσα ιθαγένεια με την υποβολή των δικαιολογητικών (ληξιαρχική πράξη γεννήσεως δική τους και των γονέων, ληξιαρχική πράξη γάμου των γονέων, βεβαίωση μόνιμης κατοικίας). Οι ενηλικιωθέντες αλλοδαποί 2ης γενιάς πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση εντός τριών ετών από την ενηλικίωσή τους. Για τους μετανάστες 1ης γενιάς θα εξετάζεται εάν η Ελλάδα είναι το κέντρο των βιοτικών τους σχέσεων και όχι απλά εάν έχουν συμπληρώσει πέντε ή επτά χρόνια νόμιμης διαμονής. Στη συνέντευξη που θα δίνουν στις Επιτροπές Πολιτογράφησης των περιφερειών, θα εξετάζονται σε θέματα Ελληνικής Ιστορίας, Πολιτισμού, Θεσμών του Ελληνικού Πολιτεύματος κ. ά.
Η ύλη αναμένεται να εκδοθεί από τις περιφέρειες. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις περιφέρειες θα επιλυθεί με εσωτερικές μετατάξεις, αλλά και μετατάξεις έμπειρου προσωπικού από τις νομαρχίες.
Εμένα γιατί μου μοιάζει σαν πολιορκητικός κριός;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαλλον προς "Δουρειο Ιππο" τεινει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΜ