Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τρισέ προειδοποιεί τράπεζες και κυβερνήσεις...

  • "Προειδοποιητικές βολές" του προέδρου της ΕΚΤ προς όλους όσους ελπίζουν σε συνεχείς "πριμοδοτήσεις" από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα
  • Σκληρό μήνυμα τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς κυβερνήσεις πως θα πρέπει να πάψουν να ελπίζουν σε επ' άπειρον ευνοϊκούς όρους δανεισμού
Περιθώριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο έδωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζ.Κ. Τρισέ σε τράπεζες και κυβερνήσεις για να ξεκαθαρίσουν τα του οίκου τους. Δεν άφησε κανένα περιθώριο ερμηνειών για το τι ακριβώς έχει πρόθεση να κάνει η ΕΚΤ από το φθινόπωρο και μετά.
Ο ορίζοντας, όπως ο ίδιος τόνισε, χαρακτηρίζεται από “ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα” που επιβάλει στην ΕΚΤ να συνεχίσει τα έκτακτα μέτρα μέχρι τουλάχιστον το Σεπτέμβριο, όσο αφορά τους όρους παροχής ρευστότητας στις τράπεζες. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε μόνο τρεις δημοπρασίες σταθερού επιτοκίου τρίμηνης διάρκειας για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, αλλά χωρίς μέγιστο όριο κεφαλαίων...
Άφησε επίσης εντελώς ανοιχτό το τι θα κάνει με το πρωτοφανές για την ίδια ρηξικέλευθο μέτρο της αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει αρχίσει από τις 10 Μαϊου.
Σύμφωνα με παρατηρήσεις που έκαναν στελέχη της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα απασχολεί έντονα την διοίκηση της η επανεμφάνιση του φαινόμενου της έντονης και παρατεταμένης απροθυμίας των ευρω-τραπεζών να μη διαθέτουν τα πλεονάζοντα κεφάλαιά τους στην διατραπεζική αγορά. Η επιφυλακτικότητα που διαπιστώνεται στον τομέα αυτό είναι ισχυρή και θυμίζει, χωρίς όμως και να φθάνει, τα επίπεδα που είχε καταγράψει μετά την Lehman Brothers... Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι τα επίπεδα ρεκόρ που φθάνουν οι καταθέσεις overnight των τραπεζών στην ΕΚΤ που ξεπέρασαν τα 350 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που αυξάνονται κατακόρυφα οι όγκοι βραχυπρόθεσμης ρευστότητας (122 δισ.λ ευρω) που άλλες τράπεζες απορροφούν από την ΕΚΤ.
Υπηρεσιακός παράγοντας της ΕΚΤ σχολιάζοντας το γεγονός αυτό σημείωσε ότι αν αυτό συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες εν όψει της “επιστροφής” των 440 δισ. ευρω που είχαν απορροφήσει οι τράπεζες από την 12μηνης διάρκειας δημοπρασία του Ιουνίου του 2009, η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να χορηγήσει μεγάλους όγκους κεφαλαίων στις τρεις τρίμηνες δημοπρασίες που έχει ανακοινώσει για τον Ιούλιο. Αύγουστο και Σεπτέμβριο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον που αφορά με άμεσο τρόπο και τις ελληνικές τράπεζες, είχε η απάντηση του κ. Τρισέ σε ερώτηση σχετική με τα stress test στα οποία θα υποβληθούν οι τράπεζες.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές τράπεζες να υποχρεωθούν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των stress test σαν ένα μέσο για να υποχρεωθούν σε ξεκαθάρισμα των ισολογισμών τους.
Υποστήριξε ότι “Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βελτιωθεί η αντίληψη που έχουν οι αγορές για την κατάσταση μέσα στην οποία λειτουργούν οι τράπεζες...”.
“Η κατάλληλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο” είπε, προσθέτοντας ότι “υγιείς ισολογισμοί, καλή και επαρκής διαχείριση κινδύνων σε συνδυασμό με ισχυρά και διαφανή μοντέλα λειτουργίας είναι το κλειδί για να αντέξουν οι τράπεζες μια νέα κρίση...”.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]