Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ισλαμική κοινή αγορά» δημιουργεί η Τουρκία

  • Η Άγκυρα προσπαθεί να "αυτοδημιουργηθεί" στον ισλαμικό κόσμο και συνεταιρίζεται με Συρία, Λίβανο και Ιορδανία
Η δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου και διακίνησης με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και της Συρίας ανακοινώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι «ο αραβοτουρκικός κόσμος κατέχει τη σημαντικότερη στρατηγική ζώνη του κόσμου» που εκτείνεται από την Τουρκία μέχρι το Μαρόκο, τον κόλπο του Αντεν και τον Ισημερινό.
Η ζώνη ανακοινώθηκε με κοινή διακήρυξη των τεσσάρων χωρών κατά την γ' σύνοδο του Φόρουμ Αραβοτουρκικής Συνεργασίας. Στη διακήρυξη αναφέρεται ότι μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι η θεσμική ανάπτυξη της συνεργασίας, ο στρατηγικός συνεταιρισμός και η οικονομική ολοκλήρωση.
Στην αρχική μορφή θα αξιοποιηθεί το πλαίσιο των διμερών συμφωνιών κατάργησης θεωρήσεων και εμπορίου μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Η συνεργασία θα υλοποιηθεί από το Ανώτερο Συμβούλιο σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, η γεωργία, η υγεία, οι επενδύσεις, το περιβάλλον, το νερό κ.λπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μουσά Αμχαμάντ Κουσά, σφράγισε την εξέλιξη αυτή με τα όσα είπε κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του φόρουμ. «Στο παρελθόν όταν οι Ισπανοί προχώρησαν μέχρι τη Βόρεια Αφρική, επενέβη η Οθωμανική Αυτοκρατορία και αντιμετώπισε τους κατακτητές», είπε ο Κουσά και τόνισε ότι «εάν δεν παρενέβαιναν τότε οι Τούρκοι, σήμερα δεν θα υπήρχε αραβικό κράτος στην Αφρική».
Μιλώντας στο φόρουμ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου αναφέρθηκε στη στρατηγική ζώνη που κατέχει «ο αραβοτουρκικός κόσμος» και υπογράμμισε ότι «θέλουμε η ζώνη αυτή να εξελιχθεί σε ζώνη ασφάλειας και οικονομικής ολοκλήρωσης. Η εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού μας αποσκοπεί στο να εξελιχθεί η περιοχή αυτή σε ενιαία». Το σύνθημα «ισλαμική κοινή αγορά» ήταν από τα σημαντικά στοιχεία που πρόβαλλε το πολιτικό ισλάμ στην Τουρκία από τη δεκαετία του '70. Τότε υπήρχε ο δυτικής προέλευσης αμυντικός μηχανισμός που αρχικά ονομαζόταν «Σύμφωνο της Βαγδάτης» (1955-1958, Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Πακιστάν, Ηνωμένο Βασίλειο) και με την αποχώρηση του Ιράκ και την προσθήκη των ΗΠΑ μετονομάστηκε σε CENTO, το οποίο διαλύθηκε το 1979 με την αποχώρηση του Ιράν και του Πακιστάν.
Προχθές το βράδυ, ο Νταβούτογλου μίλησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «24» και ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που ασκείται προς την Τουρκία ότι έχει γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη, είπε πως η κριτική αυτή θα ήταν σωστή εάν μιλούσαμε για μια Ε.Ε. που είχε καταργήσει το εμπάργκο στην Κύπρο μετά το σχέδιο Ανάν, για μια Ε.Ε. που δεν κάνει συνεχώς λόγο για ειδικές σχέσεις με την Τουρκία...


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. «Στο παρελθόν όταν οι Ισπανοί προχώρησαν μέχρι τη Βόρεια Αφρική, επενέβη η Οθωμανική Αυτοκρατορία και αντιμετώπισε τους κατακτητές», είπε ο Κουσά και τόνισε ότι «εάν δεν παρενέβαιναν τότε οι Τούρκοι, σήμερα δεν θα υπήρχε αραβικό κράτος στην Αφρική»

    Μαλιστα!!Το διαβασαμε και αυτο!!
    Δηλαδη οι τουρκοι "επενεβησαν" για να σωσουν τους Αραβες και οχι επειδη ειχαν επεκτατικους σκοπους!!
    Αφου λατρευουν καποιοι την Οθωμανικη αυτοκρατορια,τοτε δεν θα ειχαν προβλημα να προσκυνουν τους Τουρκους,καθοτι θεωρουνται οι απογονοι των Οθωμανων,και ουτε θα ειχαν προβλημα οι Αραβες να πληρωνουν φορους στους Τουρκους!!
    Οι Αραβες ομως δεν προχωρησαν μεχρι την Ισπανια???
    Δεν κατειχαν την Ισπανια για τουλαχιστον 7 αιωνες???
    Μηπως τους φταιει και η Ελλαδα???

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]